Godbiter i pollisten
Dette er den beste Rias Baixas-en under to hundre kroner

Dette er den beste Rias Baixas-en under to hundre kroner

Stadig flere av sommerens favorittviner koster mer enn 200 kroner. Men det er mulig å finne unntak, som denne perlen.
18 August 2021 - 12:45

Chablis og Sancerre har nå fått følge av vinene fra Rias Baixas i Spania når det kommer til stadige prisøkninger. Ikke rart for det er en av spanjolenes favorittvinstiler når det er varmt, og det er det jo halve året der, etter norsk målestokk. Dessuten er de flinkere enn oss til å spise sjømat, de er mange flere enn oss, og Rias Baixas er i spansk sammenheng et lite vinområde. 

3953201-1.jpg [22.38 KB]Så det er som forventet at du må punge ut om du skal henge med i svingene. Nå er det riktignok lansert en rekke billigviner fra området, men de kan ikke måle seg når en vin som Quinta de Couselo Rosal 2020 kommer i glasset. Så betal de ekstra tierne med glede, for denne overgår sågar de som nærmer seg tre hundrelapper. 

En deilig munnfull, fortsatt veldig fersk, men gi den en time i en karaffel og noe av ferskpreget erstattes av mykere kjøttfull frukt, men også gode syrlige toner samt mineraler. Akkurat det som trengs for å følge en rett med kanskje en aioli, en smørsaus eller en fløtebasert saus eller dressing.   

Den skiller seg litt fra andre Rias Baixas-viner ved at den er en blanding av flere druer; albariño er dominerende hoveddrue, men også loureiro og den svært så lokale caiño blanco deltar med noen prosent i miksen. Den siste sorten er veldig sjelden, men ettertraktet siden den bevarer den høye syren selv om den modner sent. 

Quinta Couselo 2.jpg [476.86 KB]
Quinta de Couselo har 5 hektar vinmarker som dyrkes økologisk.

Det er dette som skiller O Rosal-vinene fra eksempelvis Val do Salnes litt lenger nord i Rias Baixas – der råder albariño grunnen alene.

Les om en produsent som går lenger enn langt for å lage en så autentisk albariñostil

Også viktig er at O Rosal har noe mindre Atlanterhavspåvirkning, all den tid det grenser mot elven Miño/Minho i sør, som danner grensen til Portugal. Couselo hvor vingården ligger, er en drøy kilometer fra elven.

Den er derfor beskyttet over for Atlanterhavsvindene i vest gjennom en åsrygg opp mot 300 høydemeter som ender i klipper ved kysten. Klimaet er derfor litt varmere og marginalt tørrere hvilket gjør at alkoholnivået når 13 prosent. Den har derfor mer kropp enn mange andre kystgaliciere.   

Quinta Couselo Winery.JPG [355.53 KB]
Qunita de Couselo var gjennom 700 år eid av et cistercienserkloster.

Bak denne vinen står en gruppe av vingårder kalt Grandes Pagos Gallegos de Viticultura Tradicional. De kjøpte Couselo i 2013 fra familien Vicente som hadde eid den siden 1864 og som dyrket de 5 hektar med vinmarker etter økologiske prinsipper. De sju hundre årene før det tilhørte vingården cistericienserklosteret Santa Maria da Oia som ligger på klippene.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt..

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bakt camembert er kosemat som skal nytes med senkede skuldre og fulle glass.
Dagens rett
Bakt camembert med honning og valnøtter

Bakt camembert er kosemat som skal nytes med senkede skuldre og fulle glass.

Bakt camembert er uimotståelig deilig fredagskos. Perfekt for en aften med selvpleie eller en romantisk kveld for to.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik kan du også servere eplepaien
Ukens kake
Eple- og vaniljekremfylt mini-pai

Slik kan du også servere eplepaien

Denne vrien er like velegnet for innendørs som for utendørs nytelse - om du er blant dem som strekker sommeren lengst mulig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lagringsdyktig vin som konkurrerer med god Bordeaux
Godbiter i pollisten

Lagringsdyktig vin som konkurrerer med god Bordeaux

At San Leonardo kan lage old school-viner med dagens temperaturøkninger, skyldes alpeklimaet i Trentino.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette kan bli den nye chardonnayen – bare mye bedre - og til fantasipris
+
Ukens vin

Dette kan bli den nye chardonnayen – bare mye bedre - og til fantasipris

Tokaj-drue nummer én, furmint, har alt det som trengs for å by på et bedre alternativ til chardonnay.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bakt camembert er kosemat som skal nytes med senkede skuldre og fulle glass.
Dagens rett
Bakt camembert med honning og valnøtter

Bakt camembert er kosemat som skal nytes med senkede skuldre og fulle glass.

Bakt camembert er uimotståelig deilig fredagskos. Perfekt for en aften med selvpleie eller en romantisk kveld for to.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik kan du også servere eplepaien
Ukens kake
Eple- og vaniljekremfylt mini-pai

Slik kan du også servere eplepaien

Denne vrien er like velegnet for innendørs som for utendørs nytelse - om du er blant dem som strekker sommeren lengst mulig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Invitasjon til California-vinsmaking og eksklusive seminarer
Annonse
Vinsmaking Horeca

Invitasjon til California-vinsmaking og eksklusive seminarer

Vi inviterer deg til å møte våre vinprodusenter og smake på et bredt utvalg viner fra blant annet Napa Valley, Sonoma County, Santa Barbara, Lodi, Paso Robles og Monterey.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Mandag er pastadag - du må prøve denne vrien
Dagens rett
Pasta med kjøttboller og frisk tomatsaus

Mandag er pastadag - du må prøve denne vrien

Pasta med tomatsaus er en norsk familiefavoritt. Prøv dagens oppskrift med hjemmelagede kjøttboller. Det bør bli suksess.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En fantastisk mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Vinkurs
Vinsmaking 18. Oktober Oslo

En fantastisk mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lagringsdyktig vin som konkurrerer med god Bordeaux
Godbiter i pollisten

Lagringsdyktig vin som konkurrerer med god Bordeaux

At San Leonardo kan lage old school-viner med dagens temperaturøkninger, skyldes alpeklimaet i Trentino.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her