Godbiter i pollisten
Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Dette er noe av det beste som er kommet fra fastlands-Hellas

Vi snakker om tradisjonelle greske vinstiler med en tvist som gjør at de virkelig står ut og gir mersmak.
14 April 2021 - 11:45

12655701-1.jpg [97.50 KB]Oenops Xinomavraw 2019 er en suveren xinomavro som på alle måter viser denne vinstilens eller egentlig druens storhet. Men flott munnfølelse, leskende syre og fin tannintørrhet. En vin som uten problemer vil utvikle seg videre i 10 år. Og som i dag er strålende til lam. Det som gjør at den skiller seg ut er at den er laget på et litt utradisjonelt vis, eller skal vi si ultratradisjonelt vis. For amforaer er så gammelt som vinhistorien, og fraværet av svovel, klaring og filtrering likeså.

Ordspillet i navnet peker på at her er det noen som tenker annerledes og det kommerytterligere til uttrykk med Oenops Rawditis 2018 som dessverre ikke kommer inn igjen før til høsten, men som finnes i en håndfull polutsalg. En naturvin/oransjevin laget av druen roditis som er mest kjent for å gi retsina, men aldri nådde høyt opp i skjønnhetskonkurranser, på grunn av sin rustikke karakter. Som det er lett å forstå at noen velger å dekke over med den overdøvende harpiksaromaen.

Det er derfor dristig å gjøre noe slikt med denne druen, altså å la den gjennomgå skallkontakt og spontangjæring helt uten tilsetting eller fjerning av noe. Det er nemlig en viss risiko for at det rustikke kunne ta overhånd. Men i stedet har det motsatte skjedd. Jeg gleder meg allerede til høsten og en gjensmak med denne uberkule vinen som dessuten er en fantastisk matvin.

Screenshot_20210218-154106_Instagram (1).jpg [349.50 KB]Er du ikke helt på naturvinskjøret ennå, har teamet bak disse vinene, ledet av Nikos Karatzas (bildet), også mer «normale» viner å by på som roseen Oenos Apla 2020, som skiller seg12657001-1.jpg [89.83 KB] ut fra de fleste roseer gjennom sin syrlig-salte karakter. Fortsatt veldig fersk, men den andre gangen jeg smaker den, viser den mer av sitt potensial. Innen rosevinsesongen er her, kommer den virkelig til å blomstre, og den vil være et godt alternativ for alle som nekter å drikke annen type rose enn de som er laget av nebbiolo.

For her får du faktisk mer av den typiske blomsterkarakteren og samtidig mer mineralpreg enn med roseer fra Piemonte. Så har da også xinomavro som er hoveddruen, og nebbiolo flere fellestrekk. De to andre druesortene er limniona, en gammel druesort fra Thessaloniki-området som det knyttes store forventninger til, og den sjeldnere mavroudi arachovis. Begge bidrar med mye farge, fylde og syre og gjør sitt til at denne roseen er så karaktersterk.

Vinen er laget på samme detaljorienterte måte som de andre og består av 18 ulike viner fra like mange parseller med mye eldre plantemateriale. Etter gjæringen ligger den i noen måneder på bunnfallet og filtreres lett før tapping.Xinomavro fra Amyntaion.jpg [406.53 KB]

12655301-1.jpg [85.99 KB]Samme filosofi gjelder for den hvite Oenops Apla White 2020, bare at den er laget av hele 29 ulike viner, med utgangspunkt i druer fra kjøligere vinmarker. Malagousia er hoveddrue og den er på samme måte som limnonia en drue som er i vinden. Den er aromatisk med bra syrefriskhet og balansert alkohol, og er kanskje den av Oenops’ viner som gir meg aller mest lengsel tilbake til de late ferielunsjene i Halkidiki med grillete nyplukkede grønnnsaker og (virkelig god) halloumi. Den perfekte sommervin med andre ord.

Oenops er en forholdsvis ny vinprodusent etablert i 2015 i vinregionen Drama i Makedonia, Nord-Hellas. Idealet til Nikos Karatzas er enkelhet, derav navnet Apla som betyr nettopp det på gresk. Han mener nemlig at det enkle er det beste, ikke som en viss matvarekjede, men fordi det er et ypperste av det sofistikerte. Enkelhet betyr for ham også minst mulig inngripen, som altså ikke er et uttrykk for latskap, men for at han som vinmaker skal være usynlig, og dermed skape et mest mulig autentisk gresk uttrykk. Det skal jeg være den første til å underskrive på at han har lyktes med.

Her kan du se alle vinene fra Oenops – inkludert noen som kom i spesialutvalg i fjor og som fortsatt finnes i butikkene 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

  • Produsent:
    Oenops Wines
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Hellas Hellas
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    269.90 kr
    Varenummer:
    12655701
    87 POENG
    Oenops Xinomavraw
  • Produsent:
    Oenops Wines
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Hellas Hellas
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    209.90 kr
    Varenummer:
    12657001
    86 POENG
    Oenops Apla Rosé
  • Produsent:
    Oenops Wines
    Utvalg:
    Bestillingsutvalget
    Volum:
    0.75l
    Land
    Hellas Hellas
    Område:
    Øvrige
    Pris:
    209.90 kr
    Varenummer:
    12655301
    85 POENG
    Oenops Apla White
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 27. februar

Begrenset antall plasser: Møt ikonisk vinprodusent og smak 8 flotte viner fra Burgund

Den 27. februar har du en unik mulighet til å smake på 8 utsøkte viner fra en historisk vinprodusent fra Burgund. Den første kvinnelige visepresidenten tar selv turen til Norge for å dele sin kunnskap og historier om vinene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her