Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Henning Barmer Jensen fra Danmark med Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild var best av de 10 finalistene.

Det er neppe en overraskelse at en danske vinner en sildeoppskriftskonkurranse, med fem dansker i finalen.

To norske bidrag

Det var likevel to svensker som tok andre- og tredjeplass, Pia Svensson med oppskriften Pia’s Gammeldansk og Gösta Viktor med Ört- och ansjovisgravad sild.

De to norske deltakerne i finalen, Frank Ødegaard og Torill Helene Gisholt, begge Oslo, fikk altså ingen plass på pallen. Men deres bidrag hevdet seg likevel blant de ti beste innsendte oppskriftene.

Sild er en råvare vi må bruke mer av

Alle finalistenes retter ble bedømt ut fra smak, det visuelle, kreativitet og vanskelighetsgrad.

Bevarer sildefiskebåttradisjonen

Henning Barmer Jensens Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild er tilsmakt med blant annet kanelbark, sandeltre, laurbærblad, stjerneanis, nellik og einebær.

Se alle våre flotte sildeoppskrifter og bli inspirert

Vinneren er en «gammel» kjenning i sildekretser siden han er festsjef i Nibe Kaaglaug, en forening som ivaretar tradisjonen med den typiske jyske sildekaagen – en seilbåt som ble brukt til fiske i flere århundre og som var ikke bare Østlimfjordens, men også Danmarks viktigste i flere århundre.

Les mer om sildefiskets historie i Norge

Dommerne var imponert over ikke bare vinnerens, men også de andre finalistenes bidrag: «Alle oppskriftene understreket at den populære fisken kan tilberedes og varieres i det uendelige. Kun fantasien setter grensen. Det beste er at det er respekt for denne gode råvaren. Og hos vinneren var kvaliteten på silden helt på topp.»

Det er Nyhavns Færgekro, en kjent og kjært spisested for nordmenn på danskebåttur, som er initiativtaker til konkurransen hvor alle kan bidra. Færgekroens spesialitet er nettopp sild (og mye god hjemmelaget snaps). Vinnerretten vil denne våren derfor bli å finne på færgekroens berømte sildebord som teller 12 forskjellige silderetter.

Foto: Marie D. Frost

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen