Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Dette er Nordens beste sildeoppskrift

Henning Barmer Jensen fra Danmark med Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild var best av de 10 finalistene.
Redaksjonen
17 Februar 2015 - 09:16

Det er neppe en overraskelse at en danske vinner en sildeoppskriftskonkurranse, med fem dansker i finalen.

To norske bidrag

Det var likevel to svensker som tok andre- og tredjeplass, Pia Svensson med oppskriften Pia’s Gammeldansk og Gösta Viktor med Ört- och ansjovisgravad sild.

De to norske deltakerne i finalen, Frank Ødegaard og Torill Helene Gisholt, begge Oslo, fikk altså ingen plass på pallen. Men deres bidrag hevdet seg likevel blant de ti beste innsendte oppskriftene.

Sild er en råvare vi må bruke mer av

Alle finalistenes retter ble bedømt ut fra smak, det visuelle, kreativitet og vanskelighetsgrad.

Bevarer sildefiskebåttradisjonen

Henning Barmer Jensens Nibe Kaaglaugs Kyndelmisse-sild er tilsmakt med blant annet kanelbark, sandeltre, laurbærblad, stjerneanis, nellik og einebær.

Se alle våre flotte sildeoppskrifter og bli inspirert

Vinneren er en «gammel» kjenning i sildekretser siden han er festsjef i Nibe Kaaglaug, en forening som ivaretar tradisjonen med den typiske jyske sildekaagen – en seilbåt som ble brukt til fiske i flere århundre og som var ikke bare Østlimfjordens, men også Danmarks viktigste i flere århundre.

Les mer om sildefiskets historie i Norge

Dommerne var imponert over ikke bare vinnerens, men også de andre finalistenes bidrag: «Alle oppskriftene understreket at den populære fisken kan tilberedes og varieres i det uendelige. Kun fantasien setter grensen. Det beste er at det er respekt for denne gode råvaren. Og hos vinneren var kvaliteten på silden helt på topp.»

Det er Nyhavns Færgekro, en kjent og kjært spisested for nordmenn på danskebåttur, som er initiativtaker til konkurransen hvor alle kan bidra. Færgekroens spesialitet er nettopp sild (og mye god hjemmelaget snaps). Vinnerretten vil denne våren derfor bli å finne på færgekroens berømte sildebord som teller 12 forskjellige silderetter.

Foto: Marie D. Frost

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien
Dagens rett
Pinneribs med brie

Lei pinnekjøtt? Da har du ikke prøvd denne vrien

Ost, mynte og syrlig syltetøy setter en helt annen smak på pinnekjøttet. Må prøves.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til
Julemat
Oppskrifter på risgrøt, riskrem, multekrem, karamellpudding og andre juledesserter

Slik lager du den beste julegrøten og juledessertene alle gleder seg til

Når julegrøten havner på bordet, vet alle at det er jul og at en mandel er gjemt oppi alt det hvite. Restene bruker du til dessert. Eller så kan du velge en av de andre fristende juledessertene du finner oppskrifter på her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene
Dagens rett
Oppskrift på ribbe og pinnekjøtt

Ribbe eller pinnekjøtt på julaften? Her får du begge oppskriftene

Husker du ikke hvordan du laget julemiddagen i fjor, er det ingen grunn til å fortvile. Hjelpen får du her.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her