Dette er verdens beste restaurant

Dette er verdens beste restaurant

El Celler de Can Roca i Girona nord for Barcelona nådde i år restauranttoppen etter å ha figurert på listen over verdens 50 beste restauranter de siste åtte årene.
Redaksjonen
30 April 2013 - 20:35

Jord som destilleres og blir til en saus til skjellene. Eller en dessert som får en duft som ligner på Lancômes Trésor. Vitenskapelig matlaging som har erobret så vel publikum som kritikere. Velkommen til El Celler de Can Roca.

- Vi vil at våre gjester skal spise med alle sansene. Smaken, utseendet og duften skal sammen skape en sterk opplevelse, sier Joan Roca som for tiden regnes blant verdens hotteste kokkenavn.

Til restauranten hans i Taiala i utkanten av Girona valfarter gastronomisk interesserte. Etter å ha vært blant verdens 50 beste restauranter de siste åtte årene, er nå El Celler de Can Roca den aller beste. I tillegg har den tre Michelin-stjerner.

Gastronomisk sentrum

Talent, teknikk, følsomhet, hardt arbeid, nysgjerrighet, kreativitet, analytiske evner og fremfor alt ydmykhet, er hans egenskaper. På den ene siden teknologi, vitenskap og nitidige undersøkelser. På den andre respekten for råvarene, identitet og naturlighet for en hver pris. Summen av dette er et enkelt kjøkken som vil teste ut tekniske og smaksmessige grenser.

Rocas teknokreative måte å bruke vitenskapelige metoder og høyteknologisk laboratorieutstyr for å få frem mat av ypperste klasse, minner mye om hans gode venn og kollega, ofte kalt verdens beste kokk, Ferran Adría. El Bulli ligger for øvrig bare noen mil unna.

Men forskjellene i valg av råvarer, tilberedningsmetoder og presentasjon er store. At Girona i særdeleshet og Katalonia i alminnelighet er blitt landets heteste restaurantområde med en rekke andre stjernebestrødde restauranter, som Carme Ruscalledas trestjerners Sant Pau og Carles Gaigs enstjerners Restaurante Gaig, har ingen enkel forklaring, i følge Joan.

- Det er tradisjonelt et område med god gastromoni, hvor mange ulik sivilisasjoner har gitt sitt bidrag opp gjennom århundrene, som romerne, grekerne og araberne. Og beliggenheten ved Middelhavet har sørget for rik tilgang på spennende kryddere fra hele verden, sier han og fortsetter:

- Men det er også et spørsmål om at vi har mange gode råvarer, fra havet, fra bøndene, fra vingårdene og olivenlundene. Katalonia er dessuten et område som har gjennomgått en enorm utvikling både økonomisk og kulturelt de siste 20 årene.

Vindu mot verden

El Celler de Can Roca åpnet allerede i 1986 som et lite haleheng til foreldrenes enkle restaurant, Can Roca. Sakte men sikkert skapte Joan og brødrene Jordi og Josep det som i dag er en restaurant i verdensklassen. Og som enhver god fotballtrener, snakker også Joan om hele laget, ikke bare seg selv.

- Det er samarbeidet med Jordi og Josep som ligger bak. Det er den triangulære dialogen oss mellom hvor vi utvikler ideer som bidrar til kreasjonene som havner på tallerkenen. Jordi er ekspert på desserter. Josep på vinene, og jeg har mer generell ekspertise. Sammen skaper vi de ulike rettene i et samarbeid som kan minne om et vekselbruk. Siden vi har arbeidet sammen i så mange år, er dette en helt naturlig forutsetning for restaurantens liv, understreker han.

Etter bare fire år i det trange lokalet, ble Josep kåret til Katalonias beste sommelier. Fra 1991 og frem til 2002 fikk Joan en rekke utmerkelser innen spansk gastronomi. I 1995 fikk restauranten sin første Michelin-stjerne. 
 
Nylig flyttet El Celler de Can Roca noen kvartaler til nye lokaler. En ny restaurantdel ble bygget rundt Joans private hjem og det nye kjøkkenet ble installert i kjelleren. - Det nye lokalet er helt nødvendig for at vi skal kunne utvikle oss slik vi ønsker. Fremfor alt trengte Josep mer plass for sine viner og kjøkkenet var også for trangt, sier han.

En klar forskjell mellom brødrene Rocas restaurant og de fleste andre spanske sådanne, er den internasjonale påvirkningen. Råvarer, krydder, viner (4000 ulike viner å velge mellom i den mobile vinhyllen) og tilberedningsmetoder fra hele verden er hele tiden til vurdering.

- Vi er veldig åpne overfor verden, det er det som er vårt marked, og vi leter stadig etter produkter vi tror kan utvikle kjøkkenet vårt. Derfor prøver vi å oppsøke viktige matkulturer som Japan, Kina og Latin-Amerika så ofte vi kan. Å alltid være åpen for nye impulser, er den eneste muligheten for å ha et levende kjøkken. Vår måte å lage mat på er altså katalansk, men med åpning mot resten av verden. Men det er også et veldig personlig kjøkken, all den tid det er utviklet over to tiår, understreker han.

Stor matinteresse

Et av konseptene som har gjort El Celler berømt i vide kretser er de dufttilsatte dessertene. I følge dessertekspert Jordi var det da han fikk åtte kasser med bergamottpærer (en sitrusfrukt hvor skallet brukes på grunn av sin intense aroma, red. anm.) at ideen oppstod. De visste ikke hva de skulle bruke fruktene til, men så oppdaget de at duften var en blanding av Calvin Kleins Eternity og duften av Nenuco (spanske babyprodukter, red. anm.).

Fra det øyeblikket begynte de å jobbe med 18 ulike parfymer, som Miracle og Trésor fra Lancôme, Carolina de Carolina Herrera, Mademoiselle fra Coco de Chanel, Polo Sport fra Ralph Lauren og Envy fra Gucci. Alt i samarbeid med parfymeskaperne selv. Det bør kanskje understrekes at selve parfymene ikke brukes i matlagingen, bare aromaene.

På kjøkkenet finner vi i dag 20 kokker og i salen 10 håndplukkete, superprofesjonelle servitører som helt mangler den arrogansen som mange gourmetrestauranter har vært preget av.

Det mobile vinkartet kjøres rundt mellom bordene, men noen sommelierer hjelper også med vinvalget. Ofte er det vinspesialisten Josep som går rundt og forteller om vinene (han har et eget TV-program om vin), og de mest interesserte gjestene guider han mer enn gjerne i sin spesialinnredete vinkjeller.

- Katalanere er veldig interesserte i alt som har med gastronomi å gjøre, og gjennom årene vi har holdt på har våre eksperimenter blitt veldig godt mottatt av gjestene. De er nysgjerrige og vi har etablert et samspill med gjester som gjerne tester det vi foreslår. Det har gitt oss stor frihet i vår måte å utvikle vårt kjøkken på, forklarer Joan.

Takker foreldrene

At det også gir seg utslag i topplasseringer i alle mulige restaurantrangeringer, er selvsagt gledelig for trioen. Men Joan virker aller mest glad for11. plass i årets World's 50 Best Restaurants i regi av det britiske bransjebladet Restaurant.

- Denne rangeringen er gjort av kokker og gastronomiske eksperter, i motsetning til Guide Michelin som gjøres av deres egne inspektører. Det er rett og slett ulike måter å vurdere en restaurant på. For meg er denne rangeringen viktigere siden den er et resultat av kokker og matskribenters mening. Men det betyr naturlig nok mye for den internasjonale anerkjennelsen å få Michelin-stjerner, forklarer han.

Til tross for all oppmerksomheten er brødrene Roca fylt av ydmykhet overfor sine gjester og sine "fans". Alle tre takker først og fremst foreldrene som lærte dem å "lage en perfekt tortilla española" - som er det uoffisielle kravet til en spansk kokk. Uten dem ville de neppe vært der de er i dag.

Og når Joan løper opp trappen til hjemmet sitt i andre etasje for å lage mat til barna, er alt der det startet.
- Jeg serverer stekt potet med egg og pølser eller smakssatt ris. Eller så lager jeg en caldo, altså suppe med ris, grønnsaker og reker, forklarer han.

Enkel spansk husmannskost med andre ord. Som altså kun er forbeholdt de private gemakker.

Her finner du Roca-brødrene

El Celler de Can Roca, Can Suyer 48, Girona. www.cellercanroca.com

Tekst: Urban Nilmander
Foto: Carin Tegner

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang
Godbiter i pollisten

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang

De siste to årgangene har den dessuten vært å få finne i basishyllene på de 60 største butikkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv
+
Klubb
Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Bruk hele kyllingen, del 1: Ramen er billig luksus som gir deg alt utenom vinen, den matchen fikser du selv

Mitt favorittmåltid hjemme for tredje år på rad er ramen og en amerikansk chardonnay i kjølig stil. Det er sunt og næringsrikt, og denne vinen gir den siste lille magien for at dette skal bli full pott på hyggeskalaen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang
Godbiter i pollisten

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang

De siste to årgangene har den dessuten vært å få finne i basishyllene på de 60 største butikkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger

For å gjøre juleforberedelsene enklere for deg, har vi satt sammen en enestående pakke – jo mer du smaker, desto større rabatt får du.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik gjør du grillkyllingen sexy
Dagens rett
Grillet kylling med spinatpasta

Slik gjør du grillkyllingen sexy

Nygrillet kylling er lettvint. Det er også kyllingbryst. Du velger selv hva du bruker i denne fristende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her