Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Kokkekonkurranse
Plate1%20Catfish_DT%20Photo%20Tom%20Haga.jpg
Foto: (Tom Haga)

Dette holdt til Europa-gull i den ypperste kokkekunst

Denne retten med pannestekt ålemalle - en estisk spesialitet - og med garnityr av syltet småløk, ristede kantareller, norsk skogsopp, mandelpotetputer, sprø potetchips, samt urter og blomster, tok Norges Bocuse-håp, Christian André Pettersen, helt til top
16 Oktober 2020 - 19:00

Dermed er Christian André Pettersen godt i gang med sin Bocuse d'Or-revansj etter at han tok bronseplassen finalen i 2019.

Her kan du lese mer om hans meritter

Det er bare gull som gjelder for denne karen, og hans bidrag i Europafinalen sørget da også for metall av edleste sort. 

Tallerkenretten er ett av flere elementer kandidatene måles på. 

Fv coach Gunnar Hvarnes, gullgutten Christian André Pettersen, commis Even Strandbråten Sørum og norsk Bocuse-president og tidligere sølvvinner Tom Victor Gausdal Foto: Jonas Haarr Friestad

Og mens tallerkenretten i Bocuse-sammenheng vanligvis er satt sammen av adskilte enkeltelementer som skal harmonere sammen, men denne gangen har Christian André Pettersen, commis Even Strandbråten Sørum og coach Gunnar Hvarnes integrert alle elementene sammen, slik at retten minner mer om enn helhetlig restaurantopplevelse.

Reglene ber ikke om det, men stenger ikke for det. Norge gjør her noe nytt, og bidrar med det til også å utvikle konkurransen videre.

Fatretten overbeviste nok til at det ble gull. Foto: Tom Haga

Til fatretten serverer Christian André Pettersen en «Trilogi av vaktler». Her er hele vaktelen utnyttet. Fatretten består av lettrøkt vaktel, glasert med norske plommer og krydder, servert med potetravioli med vaktelrester, vaktellår fylt med fuglens lever og hjerte, samt honning-glasert selleriterte sammen med trøffeltang fra Lofoten og vakteleggkrem. De vegetariske garnityrene som serveres, er hjerteformet «løkpute» med rødbeter («Heart Beet») og grillet palmekål fylt med purreløkstokk.

I tillegg til en meny utviklet med tanke på å utnytte alle ressursene og redusere matsvinn, har teamet også tenkt bærekraft og gjenbruk i utforming av fatet vaktelretten presenteres på.   

Element fra fatretten: Vaktler. Foto: Tom Haga
Grillet palmekål fra Utstein.  Foto: Tom Haga

 

Vinnermenyen

 

Tallerken-oppgaven

Første servering

 

Norsk høst

 

Ålemalle fra Estland

Pannestekt i brunet smør med sitron og pepperrot

Aromatisert vinaigrette av Hardangerepler

-

Sesongens grønnsaker

Syltede småløk

Ristede kantareller

Norsk skogsopp

Myke mandelpoteteputer fra Sve Gård

Urter og blomster fra Kryddergården på Jæren

Sprø potetchips

 

Saus

Krepsesaus «Norvegienne»

 

 

Fatoppgave

Andre servering

 

Triologi av Vaktel

 

Lettrøkt vaktel glasert med norske plommer og krydder

Potetravioli med vaktelrester

-

Vaktellår fylt med lever og hjerte

Vinaigrette med urter og spirer

-

Honning-glasert selleriterte

Trøffeltang fra Lofoten og vakteleggkrem

 

-----

 

Veganske garnityrer

 

«Løkpute» med rødbeter fra Hasle Gård

Karamellisert løk

-

Grillet palmekål fra Utstein

med estragon og purreløkstokk fra Sigurd Slettebø

 

--

Saus

Vaktelsaus

iStock-622924262.jpg
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

iStock-1085444140.jpg
+
Klubbkokken serverer: Coq au vin

Kvinnedagen feires med rødvin i både gryte og glass

Til heder for Amerikas matmor og kanskje verdens første kjendiskokk, Julia Child, server vi den franske klassikeren coq au vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

bucollage-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter og nye årganger i BU og TU mars 2021

Rekordmye godt: Disse 1090 produktene kan du velge mellom

Marsnyhetene byr på viner og andre godsaker fra den absolutte øverste hylle.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

iStock-1268440016.jpg
Ukens drink
Clover Club cocktail

Denne drinkklassikeren kommer du til å slå veldig godt an

Den har nok av både styrke og fruktighet til å være den forstående kvinnedagen verdig.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

basismars-16x9.jpg
+
Tester
Nyheter basis mars 2021

Det er sjeldenhetene som skinner i basishylla denne gangen

Vi snakker om Colares vest for Lisboa. Vil du smake vinhistorie, får du det her, men vær rask, for det er snart ikke mer igjen.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
iStock-508947940.jpg
Dagens rett
Spansk sjømatgryte - Zarzuela

En sjømatgryte som denne topper det meste

Mengder med smaksrik sjømat i en og samme gryte. Bare navnet forteller at her blir det fest.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

asiatisk-skrei.jpg
Dagens rett
Skrei med asiatiske smaker

Med denne kombinasjonen får du en helt ny smaksopplevelse av skrei

Her er det nemlig mye spennende fra asiahylla som gjør jobben.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

php2p5lyl.jpg
Dagens rett
Hjemmelaget taglioni med kremet soppsaus

Så enkelt lager du pastaen selv

Og når du har laget den fra bunnen av, trenger du nesten ikke noe annet til. Så godt smaker det. Men litt sopp og fløte gjør underverker.

Les hele saken
iStock-1130934320.jpg
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

phpxaqhtg.jpg
Dagens rett
Aichas indiske chana masala med kveite

Denne retten kan serveres med eller uten fisk

Den er derfor et perfekt alternativ når noen rundt bordet ønsker et vegetarisk alternativ. For her kommer chana masale-en og kveiteskivene for seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

phpesinuw.jpg
Dagens rett
Orientalsk rekerett

Med denne sausen kan du variere middagen i det uendelige

Om det ikke er reker som står på menyen i dag, fungerer denne oppskriften like godt med fisk eller kjøtt - eller bare som den er.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her