Kokkekonkurranse
Dette holdt til Europa-gull i den ypperste kokkekunst
Foto: (Tom Haga)

Dette holdt til Europa-gull i den ypperste kokkekunst

Denne retten med pannestekt ålemalle - en estisk spesialitet - og med garnityr av syltet småløk, ristede kantareller, norsk skogsopp, mandelpotetputer, sprø potetchips, samt urter og blomster, tok Norges Bocuse-håp, Christian André Pettersen, helt til top
16 Oktober 2020 - 20:00

Dermed er Christian André Pettersen godt i gang med sin Bocuse d'Or-revansj etter at han tok bronseplassen finalen i 2019.

Her kan du lese mer om hans meritter

Det er bare gull som gjelder for denne karen, og hans bidrag i Europafinalen sørget da også for metall av edleste sort. 

Tallerkenretten er ett av flere elementer kandidatene måles på. 

Fv coach Gunnar Hvarnes, gullgutten Christian André Pettersen, commis Even Strandbråten Sørum og norsk Bocuse-president og tidligere sølvvinner Tom Victor Gausdal Foto: Jonas Haarr Friestad

Og mens tallerkenretten i Bocuse-sammenheng vanligvis er satt sammen av adskilte enkeltelementer som skal harmonere sammen, men denne gangen har Christian André Pettersen, commis Even Strandbråten Sørum og coach Gunnar Hvarnes integrert alle elementene sammen, slik at retten minner mer om enn helhetlig restaurantopplevelse.

Reglene ber ikke om det, men stenger ikke for det. Norge gjør her noe nytt, og bidrar med det til også å utvikle konkurransen videre.

Fatretten overbeviste nok til at det ble gull. Foto: Tom Haga

Til fatretten serverer Christian André Pettersen en «Trilogi av vaktler». Her er hele vaktelen utnyttet. Fatretten består av lettrøkt vaktel, glasert med norske plommer og krydder, servert med potetravioli med vaktelrester, vaktellår fylt med fuglens lever og hjerte, samt honning-glasert selleriterte sammen med trøffeltang fra Lofoten og vakteleggkrem. De vegetariske garnityrene som serveres, er hjerteformet «løkpute» med rødbeter («Heart Beet») og grillet palmekål fylt med purreløkstokk.

I tillegg til en meny utviklet med tanke på å utnytte alle ressursene og redusere matsvinn, har teamet også tenkt bærekraft og gjenbruk i utforming av fatet vaktelretten presenteres på.   

Element fra fatretten: Vaktler. Foto: Tom Haga
Grillet palmekål fra Utstein.  Foto: Tom Haga

 

Vinnermenyen

 

Tallerken-oppgaven

Første servering

 

Norsk høst

 

Ålemalle fra Estland

Pannestekt i brunet smør med sitron og pepperrot

Aromatisert vinaigrette av Hardangerepler

-

Sesongens grønnsaker

Syltede småløk

Ristede kantareller

Norsk skogsopp

Myke mandelpoteteputer fra Sve Gård

Urter og blomster fra Kryddergården på Jæren

Sprø potetchips

 

Saus

Krepsesaus «Norvegienne»

 

 

Fatoppgave

Andre servering

 

Triologi av Vaktel

 

Lettrøkt vaktel glasert med norske plommer og krydder

Potetravioli med vaktelrester

-

Vaktellår fylt med lever og hjerte

Vinaigrette med urter og spirer

-

Honning-glasert selleriterte

Trøffeltang fra Lofoten og vakteleggkrem

 

-----

 

Veganske garnityrer

 

«Løkpute» med rødbeter fra Hasle Gård

Karamellisert løk

-

Grillet palmekål fra Utstein

med estragon og purreløkstokk fra Sigurd Slettebø

 

--

Saus

Vaktelsaus

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til
Ukens kake

Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til

Hjemmebakte brownies går i en egen mage. At de kommer til å få fart på seg er ubestridt. Lag derfor dobbel porsjon, for disse seige kakene er holdbare.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Soløye er trolig verdens raskeste middag
Dagens rett

Soløye er trolig verdens raskeste middag

Ikke bare er dette raskt å lage, men også knakende godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til
Ukens kake

Ekte amerikanske brownies: Disse munnfullene er det alltid plass til

Hjemmebakte brownies går i en egen mage. At de kommer til å få fart på seg er ubestridt. Lag derfor dobbel porsjon, for disse seige kakene er holdbare.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

To deilige brunelloer på et pol nær deg
+
Godbiter i pollisten

To deilige brunelloer på et pol nær deg

I basisutvalget finnes de faktisk to gode brunelloer fra to gode naboer og til supre priser. Så heldige er vi.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
+
Godbiter i pollisten

Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle

Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
+
Ukens vin

Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne

For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Putt middagen i et pitabrød
Dagens rett

Putt middagen i et pitabrød

Denne lettlagete oppskriften passer godt på travle hverdager eller når du må ta middagen i klypa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne
+
Ukens vin

Du kan bare glede deg til å fylle glasset med denne

Det er nå vi vil ha kjøttfulle rødviner fra Rhône. Og denne byr på utrolig god valuta for pengene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her