Godbiter i pollisten
Dette kan bli din sjømatfavoritt også

Dette kan bli din sjømatfavoritt også

Bare flasken og etiketten gir et sterkt savn av sommer og sjøbris. Og innholdet er ubeskrivelig godt.
26 Mai 2021 - 12:45

Granbazán er en klassiker innen Rias Baixas – som jeg har hatt gleden av å nyte til mangt et sjømatmåltid i sjømatparadiset Galicia.

granbazan-d-alvaro-de-bazan.jpg [295.06 KB]Nå er to av vinene derfra tilgjengelig også i Norge, Granbazán Don Álvaro de Bazán Albariño 2015 er toppvinen fra denne produsenten. Laget i små kvanta (5400 flasker årlig) og fra én enkelt østvendt mikroparsell på toppen av åskammen og bak selve «slottet» som ligger nær landsbyen Cambados, i hjertet av underområdet Val do Salnés som både har de eldste albariño-stokkene godt plantet i granittjordsmonnet (for denne vinen er alderen 40 år) og med de kjøligste vekstforholdene.

Det gir en konsentrert og elegant stil med god syrefriskhet, fine steintonerGranbazan Albarino Etiqueta Verde-NY.jpg [214.76 KB] og god åpenhet etter fem år i flaske. Den perfekte vin til gode sjømatretter.

Granbazán Albariño Etiqueta Verde 2020 kommer fra eiendommens parsell på selve den flate åsryggen og med 20 år gamle planter. Vinmarken er beskyttet av skog på alle kanter, men den er likevel mer eksponert overfor Atlanterhavet som ligger bare et steinkast unna i vest.

Det gir på sin side en mer sjøpreget karakter med god kjøttfull frukt og fin syrlighet. Den er fortsatt veldig ung og tåler noen år i kjelleren, men er samtidig en vin som vinner på sin ungdommelige sjarm, så hvorfor vente.

GB_2.jpg [410.64 KB]Granbazán har 20 hektar vinmarker som alle omkranser «slottet». Siden nedbøren er så høy som 1500 mm årlig, er vinmarkene dyrket som pergola for å øke avstanden fra bakken og for å skape luftige forhold for på den måten å unngå sykdom.

GB_5.jpg [85.25 KB]

GB_7.jpg [663.00 KB]Siden 2017 eies Granbazán av Rioja-bodegaen Baigorri. Årlig produksjon er 300.000 flasker med Etiqueta Ambar (ikke importert) som viktigste vin, eller skal vi si flaggskip-vin - selv om det er Don Álvaro som bærer den etiketten. Her kan du se hva vi mente om den siste den var tilgjengelig i Norge

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt...

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her