– Dolket i ryggen av Oslo kommune

– Dolket i ryggen av Oslo kommune

Kafeen Amfytrion er stengt etter at innehaver Kent Henriksen slurvet med MVA-oppgaver for fire år siden.
07 August 2012 - 10:48

For 15 år siden startet Kent Henriksen kafeen og baren Amfitryon på Drammensveien. Da han i år skulle få fornyet sin serverings- og skjenkebevilling, noe som skjer hvert fjerde år, ble han offer for egen slurv: I 2008 var han for sent ute med å sende inn MVA-oppgaven i et annet firma han har, et firma som på den tiden var uten omsetning, skriver dittOslo.

Verken politet, Ullern bydelsutvalg eller Oslo kemnerkontor hadde noe å utsette på Henriksen, men Næringsetaten valgte altså å sette foten ned.

«Etaten finner etter en helhetlig vurdering at innehaver ikke oppfyller lovens krav til vandel. Det vurderes at manglende innlevering av omsetningsoppgaver er av en slik karakter og et slikt omfang at de alene medfører avslag på søknaden om serverings- og skjenkebevilling», heter det i vedtaket.

– Økonomiske overtredelser under utøvelse av næringsvirksomhet får stor betydning for vandelsvurderingen, og tre eller flere mislighold fører ordinært til avslag på bevilling, for eksempel tre ikke-innleverte MVA-oppgaver. Man setter seg utenfor myndighetenes kontroll ved å la være å levere inn MVA-oppgaver, sier Torild Roaas, kommunikasjonsrådgiver i Næringsetaten, til dittOslo.

Dermed viser det seg at Henriksen har hatt maks uflaks med reglene, ettersom det er nettopp tre for sent innleverte MVA-oppgaver det var snakk om dette andre firmaet hans i 2008.

Henriksen har påklaget vedtaket. Han mener Næringsetaten godt kunne kommet til en annen konklusjon i saken, og føler seg dolket i ryggen av etaten og kommunen.

– Jeg tok det nok ikke helt på alvor med de MVA-oppgavene i 2008. Dette var et firma som da ikke hadde omsetning og ikke engang skulle være i momsregisteret, sier Henriksen.

– Men etaten kunne brukt skjønn og tatt hensyn til alvorlighetsgraden. De burde se at jeg har drevet i denne bransjen i 20 år, sier Henriksen.

I tillegg til at han mistet bevillingen til Amfitryon, har han selv fått 10 års karantene fra å være involvert i serveringsbransjen på eiersiden – altså frem til 2018, 10 år etter at han var for sent ut med de tre skjemaene.

Dersom vedtaket blir opprettholdt, håper Henriksen at Amfitryon kan leve videre med andre bak roret.

Foto: Fredrik Ljone Holst
Bruk av foto følger betingelsene i Creative Commons Navngivelse-Del på samme vilkår 2.0-lisensen.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her