Dramatisk for bryggeriene

Ølsalget i oktober stupte med nær 11 prosent. - Nedleggelser og oppsigelser blir uunngåelig. De minste øl- og brusprodusentene rammes hardest, sier administrerende direktør Tor Andersen i Hansa Borg Bryggerier.
Redaksjonen
20 November 2003 - 02:00

Det lovlige salget av øl fortsetter å synke i Norge. Samtidig foretas det rekordbeslag av øl ved grenseovergangene. Stortinget har nå vedtatt et budsjett som innebærer en avgiftsøkning på øl og mineralvann på 1,8 prosent neste år.
 
Vinmonopolets salg av sprit i oktober økte med 17 prosent, mens salget av pils gikk ned med 12 prosent. Nedgangen kommer på tross av den skarpe priskonkurransen på pils de siste ukene.
 
Nye anlegg
Ringnes har de siste årene investert nær 3 milliarder kroner i storproduksjonsanlegg. - Hvis volumet fortsetter å falle kan vi ikke fortsette å operere alle anleggene, sier administrerende direktør i Ringnes Jan Bodd til nyhetsbyrået Newswire.
 
- Politikerne er i ferd med å drepe en tradisjonsrik næring, de skjønner ikke konsekvensen av de høye avgiftene, mener Bodd. Han peker på at den lovlige innførselen av øl fra utlandet er like stor som den samlede produksjonen ved Tou Bryggeri i Stavanger som ble nedlagt i sommer.
 
Nedleggelser truer
Heller ikke Tor Andersen ved Hansa Borg Bryggerier tror det er mulig å snu utviklingen.
 
- Det skyldes grensehandel, smuglervarer og at sterkere alkoholtyper erstatter det norskproduserte ølet.
 
Bransjen har svart med prisdumping de siste månedene for å demme opp for grensehandelen.
 
- Det er en svært alvorlig situasjon inntjeningsmessig, og kommer til å ende med nedleggelse av flere regionale bryggerier, sier Andersen.
 
Brusfabrikker i knipe
Også de små mineralvannfabrikkene kjemper for å overleve. De fikk ikke gjennomslag for sitt forslag om avgiftsfritak for småprodusentene. En av dem som vurderer situasjonen nøye er Martin Brænne som driver Brænne Mineralvatn i Volda.
 
- Fabrikken vår som ble startet i 1915 tilhører en truet rase. Vi har vært gjennom storm tidligere, men avgiftspolitikken gjør det svært vanskelig å overleve, sier Brænne.
 
Flere andre land i Europa har innført ordninger som gir fordeler til små produsenter i distriktene, men det har ikke Norge.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her