Drikkeleksikon A

Redaksjonen
13 April 1998 - 11:00

A
 
Adega (Portugal) Vinprodusent, tilsvarer spansk Bodega.
 
Agricola vitivinicola (Italia) Vinprodusent/gård.
 
Allier (Frankrike) Betegnelsen på en eikesort fra fylket med samme navn, beliggende midt i landet. Allier er sterkt foretrukket av produsenter av hvite viner, fordi den gir et mer elegant fatpreg og et dempet tanninuttrekk.
 
Alkoholinnhold: Forteller om alkoholinnholdet i produktet. Angis som oftest som volumprosent. Det vil si det prosentvise mengdeinnhold av absolutt alkohol (100%) i varen.
 
Almacenista: (Jerez, Spania) Fin, gammel sherry fra en enkelt solera. Kan sammenlignes med single maltwhisky siden all annen sherry settes sammen fra flere soleraer. Produsenten Lustau har spesialisert seg på Almacenista-sherry.
 
Amabile: (Italia) Semi-sweet.
 
Amaro: (Italia) Bitter.
 
Amarone: (Veneto, Italia) Ordets betydning er bitter, mens de fleste forbinder navnet med Amarone della Valpolicella som er rødvin fra Veneto-området laget av halvtørkede druer. Resultatet er en kraftig vin med mye sødme (ikke søt) og høyt alkoholinnhold. En perle som snart får sin renessanse.
 
Amontillado: (Jerez, Spania) Opprinnelig betydning er "som i Montilla", et sherryproduserende område nordøst for Jerez. Betegner en type sherry som er en videreutvikling av fino, hvor det beskyttende florlaget er borte og vinen har fått anledning til å oksidere. Denne tørre vinen har ofte en nøtte- og buljongaktig smake. Det klassiske vinvalg til supper som oksehale.
 
Amoroso: (Jerez, Spania) Søt sherrystil utviklet for det britiske marked.
 
Amtliche Prufungsnummer: (Tyskland) Obligatorisk nummer som trykkes på etiketten som i utgangspunktet skulle være et kvalitetsstempel. I dag uten slik betydning siden all vin fra QbA og oppover har et slikt nummer.
 
Anbaugebiet: (Tyskland) Betegnelsen for de 11 store vinregionene i Tyskland, for eksempel Rheingau. For QbA- og QmP-viner må Anbaugebiet trykkes på etiketten.
 
Annata: (Italia) Årgang.
 
Año: (Spania) Årgang, brukes ikke lenger på etiketten etter at det ble forbudt av EU i 1986.
 
AOC: (Frankrike) Se Appellation Contrôlee.
 
AP: (Tyskland) Se Amtliche Prufungsnummer.
 
Appellation Contrôlée: Fransk opprinnelsesgaranti, omfatter ca. 300 områder. Underlagt visse regler som for eksempel druesorter og utbytte, men er ikke nødvendigvis noen kvalitetsgaranti.
 
Aroma: Må ikke forveksles med Bouquet. Vinen er født med aroma, som forsvinner med alderen. Aroma beskrives ofte med uttrykk som frisk frukt, f.eks. fersken, solbær, pære og eple.
 
Asciutto: (Italia) Dry.
 
Ausbruch: (Østerrike) Betegnelsen på dessertvin som opprinnelig ble laget etter samme metode som Tokaij, men som i dag lages av bare botrytiinfiserte druer. Den er søtere enn Beerenauslese, men ikke så søt som Trockenbeerenauslese.
 
Assemblage: (Frankrike) Det å blande vin eller sprit til en Cuvée. The art of blending wine from different grape varieties in a Cuvee. Benyttes i bl.a Bordeaux, Champagne og Cognac.
 
Aszu (Ungarn) Betegnelsen på botrytisinfiserte druer. Ordet opptrer oftest sammen med Tokaij på etiketten, etterfulgt av 3,4,5 el. 6 puttonyos som forteller om hvor stor andel botrytisinfiserte druer som inngår i vinen. Jo høyeretall, jo søtere er vinen.
 
Auslese: (Tyskland) Betegnelse for utvalgte druer. Beskriver vin fremstilt av de mest modne drueklasene, ofte botrytisinfiserte. Lovgivning krever et minimum av oechsle. Auslese-vin er som oftest lett søtlig, men finnes også som trocken og gir da en svært smakskraftig vin.

AVA: American Viticultural Area er USAs tilnæring til det franske opprinnelsesmerkingen (AOC). Pr mai 2008 er det 190 AVAer fordelt over hele landet.
 
Azienda: (Italia) Vingård.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste
Mat

Årets norske nypoteter er her. Nytes mens de er på sitt aller beste

Nå er det som for mange er årets høydepunkt på matfronten, de norske nypotetene kommet. Dyrt, sier noen, verd hver krone, sier andre. Nyt dem mens de er som ferskest sier vi.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Den ene går til grillmaten i sommer, den andre legger du dypt i kjelleren

Dette er nemlig mencia og Bierzo på toppnivå, men til veldig gunstige priser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp
+
Tester
Nytt øl og mjød spesialpol juni 2021

Friskt og syrlig eller fyldig og komplekst preger ølene i månedens spesialslipp

Dette er tiden for å hamstre øl! I Vinmonopolets spesialslipp for juni finner du flere komplekse og friske klassikere i storflasker som er perfekte til å lagre til den store post-koronafeiringen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt
Dagens rett
Råmarinert kveitefilet med tapenadedressing og parmesan

Råmarinert fisk er den perfekte middagsløsningen når det er sommer og varmt

Når det koker på kjøkkenet, må tiden du tilbringer der reduseres til et minimum. Da kommer denne retten inn som en reddende engel. Den smaker da også himmelsk.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her