Drikkeleksikon A

Redaksjonen
13 April 1998 - 11:00

A
 
Adega (Portugal) Vinprodusent, tilsvarer spansk Bodega.
 
Agricola vitivinicola (Italia) Vinprodusent/gård.
 
Allier (Frankrike) Betegnelsen på en eikesort fra fylket med samme navn, beliggende midt i landet. Allier er sterkt foretrukket av produsenter av hvite viner, fordi den gir et mer elegant fatpreg og et dempet tanninuttrekk.
 
Alkoholinnhold: Forteller om alkoholinnholdet i produktet. Angis som oftest som volumprosent. Det vil si det prosentvise mengdeinnhold av absolutt alkohol (100%) i varen.
 
Almacenista: (Jerez, Spania) Fin, gammel sherry fra en enkelt solera. Kan sammenlignes med single maltwhisky siden all annen sherry settes sammen fra flere soleraer. Produsenten Lustau har spesialisert seg på Almacenista-sherry.
 
Amabile: (Italia) Semi-sweet.
 
Amaro: (Italia) Bitter.
 
Amarone: (Veneto, Italia) Ordets betydning er bitter, mens de fleste forbinder navnet med Amarone della Valpolicella som er rødvin fra Veneto-området laget av halvtørkede druer. Resultatet er en kraftig vin med mye sødme (ikke søt) og høyt alkoholinnhold. En perle som snart får sin renessanse.
 
Amontillado: (Jerez, Spania) Opprinnelig betydning er "som i Montilla", et sherryproduserende område nordøst for Jerez. Betegner en type sherry som er en videreutvikling av fino, hvor det beskyttende florlaget er borte og vinen har fått anledning til å oksidere. Denne tørre vinen har ofte en nøtte- og buljongaktig smake. Det klassiske vinvalg til supper som oksehale.
 
Amoroso: (Jerez, Spania) Søt sherrystil utviklet for det britiske marked.
 
Amtliche Prufungsnummer: (Tyskland) Obligatorisk nummer som trykkes på etiketten som i utgangspunktet skulle være et kvalitetsstempel. I dag uten slik betydning siden all vin fra QbA og oppover har et slikt nummer.
 
Anbaugebiet: (Tyskland) Betegnelsen for de 11 store vinregionene i Tyskland, for eksempel Rheingau. For QbA- og QmP-viner må Anbaugebiet trykkes på etiketten.
 
Annata: (Italia) Årgang.
 
Año: (Spania) Årgang, brukes ikke lenger på etiketten etter at det ble forbudt av EU i 1986.
 
AOC: (Frankrike) Se Appellation Contrôlee.
 
AP: (Tyskland) Se Amtliche Prufungsnummer.
 
Appellation Contrôlée: Fransk opprinnelsesgaranti, omfatter ca. 300 områder. Underlagt visse regler som for eksempel druesorter og utbytte, men er ikke nødvendigvis noen kvalitetsgaranti.
 
Aroma: Må ikke forveksles med Bouquet. Vinen er født med aroma, som forsvinner med alderen. Aroma beskrives ofte med uttrykk som frisk frukt, f.eks. fersken, solbær, pære og eple.
 
Asciutto: (Italia) Dry.
 
Ausbruch: (Østerrike) Betegnelsen på dessertvin som opprinnelig ble laget etter samme metode som Tokaij, men som i dag lages av bare botrytiinfiserte druer. Den er søtere enn Beerenauslese, men ikke så søt som Trockenbeerenauslese.
 
Assemblage: (Frankrike) Det å blande vin eller sprit til en Cuvée. The art of blending wine from different grape varieties in a Cuvee. Benyttes i bl.a Bordeaux, Champagne og Cognac.
 
Aszu (Ungarn) Betegnelsen på botrytisinfiserte druer. Ordet opptrer oftest sammen med Tokaij på etiketten, etterfulgt av 3,4,5 el. 6 puttonyos som forteller om hvor stor andel botrytisinfiserte druer som inngår i vinen. Jo høyeretall, jo søtere er vinen.
 
Auslese: (Tyskland) Betegnelse for utvalgte druer. Beskriver vin fremstilt av de mest modne drueklasene, ofte botrytisinfiserte. Lovgivning krever et minimum av oechsle. Auslese-vin er som oftest lett søtlig, men finnes også som trocken og gir da en svært smakskraftig vin.

AVA: American Viticultural Area er USAs tilnæring til det franske opprinnelsesmerkingen (AOC). Pr mai 2008 er det 190 AVAer fordelt over hele landet.
 
Azienda: (Italia) Vingård.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her