Drikkeleksikon C

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:58

C
 
Cava: (Spania) Musserende vin laget etter Méthode Traditionnelle, det vil si at annengangsgjæringen foregår i flaske.
 
Cave: (Frankrike) Betegnelse for kjeller.
 
Cantina (Sociale): (Italia) Vinkooperativ.
 
Champagnemetoden: Den ferdig blandede vinen tilsettes ørlite gjær og sukker, ettergjærer (annengangsgjæring) på flasker minimum 9 måneder. Flaskene plasseres på spesielle reoler (pupitre), eller i maskiner (gyropalette) hvor gjærrestene langsomt dreies ned (remuage) og samles i flaskehalsen. Gjærstenene fjernes ved å fryse vinen i flaskehalsen, isklumpen skytes ut, hvoretter flasken etterfylles med søt vin (dosage), mengeden avhenger av hvor søt vien skal være.
 
Chaptalisering: Tilsetting av sukker i mosten før/under gjæringsprosessen. Kan kun anvendes i begrenset grad og kun til å øke alkoholprosenten.
 
Chai: (Frankrike) Vinkjeller.
 
Charmat: Oppfant Cuve Close-metoden (se dette).
 
Charta: (Rheingau, Tyskland) En samling av de beste Rheingau-produsentene som har laget sitt eget reglement som er strengere enn vanlig tysk lovgivning. Blant annet er minimum Oechsle-vekt høyere og obligatorisk flaskelagring er minimum 18 måneder. Charta betegner dessuten kun tørre viner. Og flaskehalsen samt etiketten har en dobbel bue som symbol. De aller beste Charta-vinene kan dessuten få en tilleggsbenevnelse: Klassifizierten Ersten Lagen hvis utbyttet er lavere enn 50 hl/ha og flaskemodningen er min. 2 år.
 
Chêne: (Frankrike) Eik.
 
Clape, La: (Languedoc-Roussillon, France) Et lite kjent område ved Narbonne, tilhørende Côteaux de Languedoc-appellasjonen som lager smaksrike Carignan-baserte rødviner and hvitviner med smak av sjø.
 
Claret: Engelsk betegnelse for rød Bordeaux.
 
Clarete: (Spania) Betegnelse for lett rødvin/rosé ikke lenger i bruk.
 
Clairet: (Frankrike) Betegnelse på lett rødvin/rosé.
 
Classico: (Italia) Brukes bare om den beste delen av en DOC, for eksempel Chianti Classico, Valpolicella Classico.
 
Climat: (Burgund,Frankrike) Vinmark.
 
Clone: Betegner en klone av en druetype. Det finnes for eksempel mer enn 300 kloner av pinot noir.
 
Clos: (Frankrike) Betyr inngjerdet vinmark og innebærer ofte en eksklusiv vin, som Krugs Clos du Mesnil.
 
Colheita: (Portugal) Årgang. Må ikke forveksles med Vintage. Colheita portvin kommer fra et enkelt år men lagres 7 år i fat før flasketapping, i motsetning til 2 år for vintage Port. Colheita er i prinsippet drikkeklar etter 7 år, men tåler fortsatt lagring.
 
Colle/colli: (Italia) Ås(rygg)er
 
Commune: (Frankrike) Kommune. Området rundt en landsby/by, ofte med samme navn.
 
Consejo Regulador: (Spania) Administrativ enhet som passer på at produsenter tilhørende det enkelte DO følger reglene.
 
Consorzio: (Italia) Gruppering av produsenter.
 
Cosecha: (Spania) Årgang.
 
Côtes: (Frankrike) Egentlig elvebredd. Brukes også om områder som vender mot havet. Eksempelvis Côte d''Or i Bourgogne og Côtes de Provence.
 
Coulure: Vinplantesykdom som oppstår rett etter at blomstene har knoppet seg, hvor druene skrumper inn og faller til bakken.
 
Co-operative: (Frankrike) Vinkooperativ.
 
Crémant: (Frankrike) Lages som champagne, men med mindre trykk og virker derfor mindre musserende.
 
Crème: Søt og ofte tyktflytende likør, i motsetning til "liqueur".
 
Criado y Embotellado: (por) (Spania) Laget og tappet (for).
 
Crianza: (Spania) Fatlagret
 
Crisp: Frisk med god syre.
 
Cru: (Frankrike) Uttrykk for vekst, som ofte brukes sammen med andre ord som Premier, Grand etc. – gir imidlertid ingen garanti for kvaliteten.
 
Cru Bourgeois: (Bordeaux, Frankrike) Viner under 1855-klassifiseringens Crus Classés, som tilfredsstiller spesifikke krav. Ofte viner av svært høy kvalitet, og ofte bedre enn mange cru classé. Fordelen er at prisen nesten alltid er lavere.
 
Cru Classé (Bordeaux) Médocs beste viner betegnes som crus classés, fordelt på fem kategorier fra første (top) to femte cru. Systemet som omfatter rundt 400 vinslott, stammer fra 1855, reflekterer markedsverdien til de ulike vinene fra den gang, og er blitt en smule revidert siden den gang, men ikke nok, i følge kritikerne. Graves, St Emilion og Sauternes har egne klassifiseringer.
 
Cru Grand Bourgeois/Exceptionnel (Frankrike) Betegner en Haut-Médoc Cru Bourgeois vin. Det samme som Cru Bourgeois Supérieur, mens Exceptionnel-viner må komme fra områdene rundt crus classés-slottene. EU har nå forbudt betegnelsen.
 
Crusted Port: Rimelig alternativ til Vintage Port. En blanding av forskjellige årganger som tappes mens den er ung og utvikler seg derfor i flasken.
 
Cuve: (Frankrike) Betegnelse for beholder, tank etc. til gjæring, lagring og blanding av vin.
 
Cuvée: (Frankrike) Utrykk for en blanding av viner og ikke en kvalitetsbetegnelse i seg selv.
 
Cuve close: En billig metode for fremstilling av musserende vin hvor annengangsgjæringen skjer i tank i stedet for flaske. Også kalt Charmat-metoden.
 
Cuvée (de Prestige): En produsents beste vin, ofte brukt av champagneprodusentene.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her