Drikkeleksikon D

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:57

D
 
Dégorgement: (Frankrike) Den delen av prosessen i "champagnemetoden", der bunnfallet (gjærrestene etter annengangsgjæringen) fryses og fjernes.
 
Dekantering: Helling av vinen over i en karaffel før den serveres. Enten for å lufte den slik at den åpner seg, eller for å skille den fra eventuelt bunnfall.
 
Demarcado: Utrykk for bestemte (spanske) områder, som er underlagt spesifikke krav om kvalitet, produksjonsstørrelse, druesort etc. Tilsvarer det franske Appellation Contrôlée.
 
Demi-sec: Direkte oversatt fra fransk "halvtørr", men brukes også som betegnelse for søtlig champagne.
 
Depôt: Se Bunnfall.
 
Deutches Weinsiegel: (Tyskland) Tysk vinutnevnelse. Brukes som etiketter (flaskehals) i forskjellige farger.
 
Deutscher Tafelwein: (Tyskland) Bordvin av tysk opprinnelse.
 
Digestif: Oftest et glass brennevin som inntas etter maten for å lette fordøyelsen. Eksempelvis hvitt brennevin fra Alsace, grappa fra Italia eller cognac fra Frankrike.
 
Dobbeltmagnum: Flaskestørrelse som inneholder 4 helflasker eller 3 liter.
 
DOC: (Italia) Denominazione di Origine Controllata. Er Italias svar på Frankrikes AOC. Vin fra et nøye avgrenset område med krav til druesorter, produksjon og lagring.
 
DOCG: (Italia) Denominazione di Origine Contrallata e Garantia. En overbygning av DOC, hvor kun de absolutt beste vinene fra Italia befinner seg. Kontrollen er langt strengere enn i DOC.
 
Dolce: (Italia) Søt.
 
Dolcetto (d''Alba, di Ovada): (Piedmont, Italia) Gir rødvin som varierer fra den saftig og fruktige stilen til mer konsentrert vin beregnet på lagring. Alt avhengig av produsent. De beste produsentene i Piemonte lager ofte svært gode Dolcettoer. 83 85 86 88 89 90 92.
 
Dosering (dosage): Tilsetting av sukkeroppløsning umiddelbart etter degorgement for å gi den ønskede sødmegrad.
 
Doux: (Frankrike) Søt.
 
Drikkeklar: Vinen er i god balanse, – er god og behagelig å nyte uten sjenerende restsyre, men vil kanskje bli bedre ved ytterligere lagring.
 
Drikkemoden: Vinen har nådd sitt høydepunkt, den blir ikke bedre ved ytterligere lagring.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence
Dagens rett

Prøv en ny vri på blåskjellene: gratiner dem som i Provence

Blåskjell er lett å ty til når du er fysen på noe ekstra godt midt i uka. Hva med å gratinere dem som i denne oppskriften?

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mont d'Or er osten som smelter Norge
+

Mont d'Or er osten som smelter Norge

Vacherin Mont d’Or er den franske osten som har fått sitt eget ritual på linje med lutefisk og rakefisk. Og Norge leder an i «hysteriet» til de grader at det vekker oppmerksomhet i andre land.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel
+
Tester

Nyheter brennevin: At så ung svært røykpreget whisky kan være så supergodt balansert, er et mirakel

Men det er ikke bare ung whisky i toppklassen blant novembernyhetene, også vellagret cognac av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte
+
Godbiter i pollisten

Madeira på en helt annen og like fullt unik måte

Tørr bordvin fra Madeira vekker stadig større interesse – og denne er et strålende bevis på hva øya langt ute i havet kan by på.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp fra Bordeaux' østside
+
Ukens vin

Knallkjøp fra Bordeaux' østside

5 år gammel bordeaux til 189,90 kroner som også smaker veldig godt er ikke hverdagskost. Spesielt ikke når den kommer fra en slik familiehistorie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Tapasbollene kan også lages av kylling
Dagens rett

Tapasbollene kan også lages av kylling

Saftige kjøttboller hører hjemme på et hvert tapasbord og er perfekt fredagssnack. De kan fint lages av kyllingkjøttdeig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før
Dagens rett
Innbakt kremet kyllinggryte

Slik har du kanskje ikke laget frikasseen før

Gjør stas på søndagsmiddagen og følg denne oppskriften på en kyllinggryte litt utenom det vanlige.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her