Drikkeleksikon E

Redaksjonen
13 April 1998 - 10:56

E
 
Edelfäule: (Tyskland) Botrytis Cinerea, edelråte.
 
Edelzwicker: (Frankrike, Alsace) Betegnelse på vin laget av flere druetyper.
 
Eiswein: (Tyskland/Østerrike/Canada) Vin laget av druer som plukkes etter den første frostnatten hvor temperaturen har vært lavere enn 7 grader minus. Druene må ikke være botrytisinfiserte. Og innhøstingsdato kan ofte være så sent som i januar, året etter. Volum er selvsagt ekstremt lavt og prisen tilsvarende høy, i hvert fall for vin fra de beste produsentene.
 
Einzellage: (Tyskland) Betegnelse for en registrert enkeltvinmark. Det finnes over 2500 slike. De enkelte Einzellagen eies oftest av mer enn én vinprodusent.
 
Elaborado y Anejado Por: (Spania) Laget og lagret for
 
Eléver/éléveur: (Frankrike) Betenger det å "oppdra" en vin etter at den er ferdig gjæret. Utviklingen skjer ofte i fat.
 
En primeur: (Frankrike) Betegnelse på vin, spesielt fra Bordeaux, som selges mens den ennå er i fat. I USA og Australia kalles denne måten å selge på futures.
 
Enoteca: (Italia) Vinbutikk/-bibliotek.
 
Erbaluce di Caluso (Piemonte, Italia) Tørr, syrlig og noe gressaktig hvitvin fra Erbaluce-druen. Brukes også i tørket form til passitovin.
 
Erzeugerabfüllung: (Tyskland) Betegnelse for produsenttappet.
 
Eszencia: (Ungarn) Ultrasøt, sjelden og kostbar vin laget av botrytisinfiserte druer som ikke presses i tradisjonell forstand, men hvor mosten produseres av vekten fra druene. På grunn av det høye sukkerinnholdet bruker slik vin mange år på å gjære ferdig, og oppnår bare noen få prosent alkohol. Aszu Eszencia, den aller søteste nivået av Tokaij-vin,over 6 puttonyos, er mer tilgjengelig
 
Espum/oso/ante (Spania/Portugal) Musserende.
 
Esters: Kjemiske komponenter i vinen som sørger for at den lukter noe.
 
Estufa: Tankene som de enkleste madeiraene varmes opp i for å oppnå den karakteristiske kokte smaken. De beste kvalitetene lagres i eiketønner i godt oppvarmede lokaler. Se også Madeira.
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Chassagne-Montrachet i 2019 er en drømmekombinasjon – som denne

Den kommer dessuten fra en produsent som først nå er tilgjengelig i Norge, og det er et vellykket møte.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten
Guide

Her finner du gode tips og oppskrifter til midtsommerfesten

Enten du skal kose deg på fjorden, i parken eller i hagen sankthansaften, Apéritif gir deg de beste tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her