Drikkeleksikon E

E
 
Edelfäule : (Tyskland) Botrytis Cinerea, edelråte.
 
Edelzwicker : (Frankrike, Alsace) Betegnelse på vin laget av flere druetyper.
 
Eiswein : (Tyskland/Østerrike/Canada) Vin laget av druer som plukkes etter den første frostnatten hvor temperaturen har vært lavere enn 7 grader minus. Druene må ikke være botrytisinfiserte. Og innhøstingsdato kan ofte være så sent som i januar, året etter. Volum er selvsagt ekstremt lavt og prisen tilsvarende høy, i hvert fall for vin fra de beste produsentene.
 
Einzellage : (Tyskland) Betegnelse for en registrert enkeltvinmark. Det finnes over 2500 slike. De enkelte Einzellagen eies oftest av mer enn én vinprodusent.
 
Elaborado y Anejado Por : (Spania) Laget og lagret for
 
Eléver/éléveur : (Frankrike) Betenger det å "oppdra" en vin etter at den er ferdig gjæret. Utviklingen skjer ofte i fat.
 
En primeur: (Frankrike) Betegnelse på vin, spesielt fra Bordeaux, som selges mens den ennå er i fat. I USA og Australia kalles denne måten å selge på futures.
 
Enoteca : (Italia) Vinbutikk/-bibliotek.
 
Erbaluce di Caluso (Piemonte, Italia) Tørr, syrlig og noe gressaktig hvitvin fra Erbaluce-druen. Brukes også i tørket form til passitovin.
 
Erzeugerabfüllung : (Tyskland) Betegnelse for produsenttappet.
 
Eszencia : (Ungarn) Ultrasøt, sjelden og kostbar vin laget av botrytisinfiserte druer som ikke presses i tradisjonell forstand, men hvor mosten produseres av vekten fra druene. På grunn av det høye sukkerinnholdet bruker slik vin mange år på å gjære ferdig, og oppnår bare noen få prosent alkohol. Aszu Eszencia, den aller søteste nivået av Tokaij-vin,over 6 puttonyos, er mer tilgjengelig
 
Espum/oso/ante (Spania/Portugal) Musserende.
 
Esters : Kjemiske komponenter i vinen som sørger for at den lukter noe.
 
Estufa : Tankene som de enkleste madeiraene varmes opp i for å oppnå den karakteristiske kokte smaken. De beste kvalitetene lagres i eiketønner i godt oppvarmede lokaler. Se også Madeira.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen