Drikkeleksikon K

K
 
Kabinett : (Tyskland) Er det første trinn av de seks tyske prädikater og kvalitetsgrader.
 
Kaldstabilisering : Før vinen tappes i flasker kjøles den ned til fire grader minus for at den skal tåle nedkjøling senere uten at vinstein skilles ut.
 
Karakter : Vinens karakter, det vil si kjennetegn som farge, bouquet og smak.
 
Kellerei / kellerabfüllung : (Tyskland) Slottstappet
 
Kir : (Frankrike) Hvitvin, ofte av druen aligoté, blandet med Creme de Cassis de Dijon, en lavprosentlig solbærlikør. En populær aperitiff kreert av borgermesteren i Dijon som å skjule defektene til den lokale hvitvin. Kir Royal: Champagne/musserende vin i stedet for hvitvin.
 
Klaring : Vinen skal være klar og ren. Blant annet piskede eggehviter kan tilsettes vinen; disse binder mindre urenheter som bunnfall og filtreres bort i etterkant.
 
Klassifikasjon : Oppstilling av vin i offisiell kvalitetsorden, – mest berømt er 1855-klassifikasjonen i Médoc, oppdelt i 5 cru hvor den beste er Premier Grand Cru Classé.
 
Konsentrasjon : En vins tetthet, særlig hva angår frukt. Jo større konsentrasjon, jo bedre lagringsevne.
 
Kork : Fremstilles av barken fra korkeik, som kan høvles hvert 7. år. Lukker tett, men tillater samtidig vinen å puste og utvikles. Som generell regel kan man si at jo lengre en kork er, dess mer holdbar er vinen.
 
Korksmak : Muggsmak, som stammer fra en sykdom inne i korken, som dessverre først utvikles under flaskelagring og derfor ikke kan konstateres før tapping.
 
Kropp : Faguttrykk for vinens fylde og lengde/dybde av ettersmak.
 

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen