Drikkeleksikon L

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:49

L
 
Labrusca: (Italia) Vitis labrusca er den nordamerikanske grenen av vinstokkfamilien som alle Vitis vinifera-planter podes i. Årsaken er at Vitis labrusca er motstandsdyktig mot Phylloxera. Forbudt brukt i Europa til vindruer.
 
Landwein (Tyskland) Den tyske parallellen til franske Vin De Pays. Må komme fra en av de 11 Anbaugebiete. Ofte vinifisert som tørr vin.
 
Lagringsevne: Se Konsentrasjon, Struktur og Utbytte.
 
Late-bottled vintage (LBV) port: (Douro, Portugal) Vintage port som lagres i minst fire år i fat og deretter tappes på flaske. Da er den drikkeklar, men tåler fortsatt flaskelagring. Noen produsenter lager LBV Traditional som er ufiltrert og derfor inneholder flere smaksstoffer. Og som vil utvikles også i flasken. Vær oppmerksom på at slik LBV bør dekanteres i motsetning til vanlig LBV som er filtrert. LBV Traditional er et langt rimeligere, men godt alternativ til Vintage port.

Late Harvest: Vin laget av sent plukkede og derfor modnere druer, ofte botrytisinfiserte.

Lie: (Frankrike) Bunnfall. En vin "sur lie" er tappet direkte fra fatet eller tanken der den er gjæret. Vinen har derfor fått et opphold på bunnfallet. Dette gir flere smaksnyanser og større dybde, samtidig med at vinen ofte virker en anelse "perlende" (meget svakt musserende) på tungen.

Liqueur d''expédition: (Champagne, Frankrike) den søte vinen (dosage) som tilsettes etter at bunnfallet er fjernet fra en musserende vin som har hatt annengangsgjæringen i flasken.

Liqueur de Tirage: (Champagne, Frankrike) Gjær og sukker som tilsettes den ferdig blandede vinen som skal bli tilmusserende vin for å få i gang annengangsgjæringen.

Liquoreux: (Frankrike) Søt og fyldig vin.

Liquoroso: (Italia) Søt og fyldig vin.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november
+
Tester
1200 nyheter testet BU og TU november 2024

Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november

Selv om tusenlappene flyr for toppskårerne, er det flere som er billigere i Norge enn i utlandet, og ikke minst er det mulig å finne riktig gode kjøp.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på nydelig jordskokksuppe med kveite
Dagens rett
Jordskokksuppe med pepperstekt kveite

By på nydelig jordskokksuppe med kveite

Denne lekre retten inneholder noen av høstens beste råvarer. Oppskriften er mye enklere enn du skulle tro.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lammestek er noe av det beste du kan lage som søndagsmiddag.
Dagens rett

Lammestek er noe av det beste du kan lage som søndagsmiddag.

Ingen høstlig søndagsmiddag uten skikkelig lammestek på menyen. Denne lager seg selv i gryte sammen med grønnsaker og poteter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Har du gresskar i huset, spar litt til denne drinken
Ukens drink
Gresskar-martini

Har du gresskar i huset, spar litt til denne drinken

Sammen med vodka, melk, vanilje og kanel, får du en smaksbombe av en drink. Perfekt start på helgen, enten du er i halloweenmodus eller ei.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november
+
Tester
1200 nyheter testet BU og TU november 2024

Sjelden har så mange fantastiske rødviner blitt gjort tilgjengelig som i november

Selv om tusenlappene flyr for toppskårerne, er det flere som er billigere i Norge enn i utlandet, og ikke minst er det mulig å finne riktig gode kjøp.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

By på nydelig jordskokksuppe med kveite
Dagens rett
Jordskokksuppe med pepperstekt kveite

By på nydelig jordskokksuppe med kveite

Denne lekre retten inneholder noen av høstens beste råvarer. Oppskriften er mye enklere enn du skulle tro.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Ferdig med fårikål for i år? Prøv denne bolivianske vrien som kan serveres i et uthult gresskar
Dagens rett

Ferdig med fårikål for i år? Prøv denne bolivianske vrien som kan serveres i et uthult gresskar

Chairo stew er en gryterett fra Bolivia som varmer og lyser godt opp i høstmørket. Og en fin rett å servere til sultne halloween-feirende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresskar er mer enn bare pynt
Guide

Gresskar er mer enn bare pynt

Er du usikker på historien bak halloween eller lurer på hva du skal bruke gresskarene til? Apéritif gir deg svarene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak 6 flotte lagringsviner og lær av ekspertene
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 18. november

Smak 6 flotte lagringsviner og lær av ekspertene

Hvordan skal du komme i gang med din helt egen vinkjeller eller utvikle den du allerede har? Den 18. november kan du få ekspert hjelp – og smake 6 flotte lagringsviner!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lammestek er noe av det beste du kan lage som søndagsmiddag.
Dagens rett

Lammestek er noe av det beste du kan lage som søndagsmiddag.

Ingen høstlig søndagsmiddag uten skikkelig lammestek på menyen. Denne lager seg selv i gryte sammen med grønnsaker og poteter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her