Drikkeleksikon M

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:48

M
 
Macération Carbonique: Gjæringsteknikk der druene uten å bli knust helles i en lukket tank. Gjæringen skjer under kullsyretrykk, hvilket resulterer i en frisk og fruktig vin som bør nytes ung. Eksempelvis vin fra Beaujolais.
 
Madeira: (Portugal) Vin fra atlanterhavsøya Madeira hvor følgende stilarter lages (av druene med samme navn): Sercial (tørrest), Verdelho, Bual, og Malmsey(søtest). Vinen blir "kokt" i tanker som kalles estufa (se det) eller lagres i lang tid i eiketønner i godt oppvarmede lokaler. Madeira selges som oftest som 3, 5, 10, 15 og 20 år gammel. I gode årganger lages Vintage Madeira. Solera Vintage er ikke det samme siden bare deler av innholdet kommer fra det aktuelle året. Også for Madeira er det viktig å kjenne navnet på produsenten. Anbefales kan: Barbeito, Barros e Souza, Henriques & Henriques, samt Madeira Wine Company, med merkene Rutherford & Miles, Blandy, Leacock og Cossart Gordon.
 
Magnum: Flaskestørrelse der innholdet tilsvarer 2 helflasker eller ca. 1,5 liter.
 
Malolaktisk: Prosess der eplesyre omdannes til melkesyre.
 
Malolaktisk gjæring: En gjæringsprosess som skjer etter den alkoholiske gjæringen hvor den syrlige eplesyren i vinen omdannes til den mildere melkesyren.
 
Maître de Chai: (Frankrike) Kjellermester.
 
Manzanilla: (Spania) En lettere og friskere type av sherry enn Fino som lages i Sanlucar de Barrameda ved kysten sør for byen Jerez.
 
Marc: Restene etter at druene er presset gjæres og destilleres til en heftig sprit som enten drikkes ung eller får etopphold i fat. For eksempel Marc de Bourgogne.
 
Master of Wine (MW): En krevende eksamen må bestås for å få tittelen. Drøyt 200 personer i hele verden har så langt klart det.
 
Mercaptans: Se Hydrogen Sulphide.
 
Méthode Champenoise: (Frankrike) Fremstilt etter champagnemetoden. Se denne.Utenfor Champagne-området må betegnelsen Méthode Champenoise for øvrig kun benyttes til flasker tappet før 1. august 1994. Etter denne dato skal metoden betegnes Méthode Traditionnelle.
 
Méthode Traditionnelle: Fremstillet etter champagnemetoden. Se denne.
 
Methusalem: Champagneflaske som inneholder 5 liter.
 
Mise du Château: (Frankrike) Slottstapning, vinen skal være tappet på vingården. Kan også skrives som "Mis en bouteille au Château".
 
Mis en bouteille: (Frankrike) Tappet på flaske.
 
Modning: Vin gjennomgår under lagring en viss utvikling, for på et gitt tidspunkt å nå det stadium hvor de særlige karakteregenskaper er på det høyeste. Varigheten av flaskelagring er meget individuell og avhengig av blant annet druetype, distrikt/land, sukker-/ syreinnhold.
 
Moelleux: (Frankrike) Søt.
 
Monopole: (Frankrike) Når det er en eier til en hel vinmark i Burgund, hvilket det ikke er så mange av.
 
Mousse: Boblene i musserende vin. Resultatet av annengangsgjæringen.
 
Mousseux: (Frankrike) Sprudlende/musserende vin.
 
Most: Frisk, presset, ugjæret saft av druer eller andre frukter. Til vin kun av druer.

Muddle: Å "muddle" betyr rett og slett at du knuser frukten/ingrediensene med et skjeblad eller bakdelen på bestikk. Altså å mose manuelt.
 
Musserende: Bordvin der den langsommere annengangsgjæringen skjer enten på tanken (cuve close) eller etter at den er tappet på flaske (Champagnemetoden). Kan også lages på "brusmetoden"; det vil si ved tilsetning av kullsyre under flasketapping. Betegnelser listet etter styrke: Pétillant (perlende), crémant og mousseux, hvor sistnevnte er sterkt musserende.
 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik velger du drikke til juledesserten
Julemat
Drikke til juledesserten

Slik velger du drikke til juledesserten

Vi tøyser ikke med de søte juletradisjonene, derfor blir det også veldig klassisk i glasset.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?
Dagens rett
Ribbe i melk

Klar for en ny måte å lage juleribbe på - med garantert sprø svor?

Det er lov til å eksperimentere med julematen, og her får du en oppskrift på en spennende vri på den tradisjonelle ribba.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Så lekker kan juletorsken bli
Dagens rett

Så lekker kan juletorsken bli

For mange er torsk toppen av lykke til jul, og det er ikke rart når du får den servert slik som her i mandelpotetsuppe med spinat og hollandaise

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her