Drikkeleksikon R

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:43

R
 
Rancio: Betegnelsen på den lett oksiderte smaken som oppstår i vellagrede hetviner, samt i cognac.
 
RD: (Champagne, Frankrike) Récemment Degorgée. Bollingers egen oppfinnelse. Innebærer årgangschampagne som lagres på bunnfallet i minst sju år før den omkorkes. Den bør drikkes mens den er relativt nylig omkorket for å beholde (den overraskende) friskheten. En opplevelse.
 
Recioto: (Italia) søt eller tørr (amarone) vin laget av halvtørkede, delvis botrytisinfiserte druer. Vanligst i Valpolicella og Soave.
 
Récoltant-manipulant (RM): (Champagne, Frankrike) Vinbonde som lager vinen selv og blander den til champagne. Etiketten merkes med er RM-nummer.
 
Récolte: (Frankrike) Avling.
 
Régisseur: I Bordeaux innebærer uttrykket den som er ansvarlig for vinproduksjonen.
 
Rémuage: (Champagne, Frankrike) Prosessen å vri/vippe champagneflaskene mens de står i pupitre-stativet for at gjærrestene skal samles i flaskens hals. Bunnfallet fjernes til slutt ved at flaskehalsen fryses og ny kork settes i samt litt søtet vin for at flasken igjen skalvære full.
 
Rendement: Se utbytte.
 
Reserva: (Spania) Forteller vanligvis bare at vinen har ligget et bestemt antall år i fat (ett år i Rioja for røde) og en periode i flaske før den kan selges.
 
Réserve: (Frankrike) Betyr ingenting spesielt. Hver produsent tillegger betegnelsen sin egen betydning.
 
Residual sugar: Restsukker regnet i g/l, etter at gjæringsprosessen er overstått. De fleste viner har noe restsukker. Syrenivået i vinen bestemmer imidlertid om den føles søt eller ei. De fleste Liebfraumilch''er, for eksempel, har ikke nok syre til åbalansere sødmen. Vinen oppleves som slapp. En annen vin med like mye sødme men langt mer syre, vil kunne oppleves som ganske tørr.
 
Riserva: (Italia) DOC vin som har vært lagret en viss tid i fat.

Rom: Rom er et destillat av sukkerrør som først ble produsert i begynnelsen av det 17. århundre på øyene i det Karibiske hav. Rom kommer fra ordet Saccharum som er det latinske ordet for sukker. Les mer her.
 
Ruby port: (Portugal) Den enkleste og rimeligste stilen av portvin som ikke har så mange tilhengere lenger etter at den gikk av moten på 60-tallet. Vinen lages som annen portvin og lagres i store tanker i to-tre år og tappes i flaske, mens vinen fortsatt er ung og har en rubinrød farge. Før tapping filtreres vinen.
 
Russian Continuous System: Russermetoden for å lage musserende vin. I bruk hos JM da Fonseca Internaciona. Vin, gjær og sukker pumpes gjennom en serie tanker i sakte tempo slik at gjæren rekker å skape bobler i vinen og å falle til bunnen av tankene. Vinen som kommer ut av siste tanken er da klar med passe mengde mousse. Et alternativ til Cuve Close.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling
+

Credo på Nasjonalbiblioteket er en unik satsing på matkulturformidling

Heidi Bjerkans Credo har gjenoppstått i sin tredje og helt nye versjon på Nasjonalbiblioteket i Oslo, hvor formidling av ekte matkultur er hovedmålet – og det for alle budsjetter.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer
Ukens drink

Miks denne sinte drinken til helgens innspurt med julefilmer

Denne drinken er inspirert av julefilmen Elf fra 2003 - med Will Ferrell i hovedrollen. En perfekt kickstart for juleferien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker
Ukens kake

Bak disse brune pinnene, og du trenger ikke flere julekaker

Brune pinner høres kanskje litt kjedelig ut, men disse julekakene er faktisk veldig  gode og populære.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du julestemning på et øyeblikk
Dagens rett
Rugbrød med medisterkake og bacon

Slik lager du julestemning på et øyeblikk

Her får du en smakfull og enkel oppskrift som er perfekt nå i juleinnspurten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen
Guide
Julemat

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på alle spørsmål om julematen

Apéritifs julemeny inneholder alle oppskrifter du behøver for å gjøre julen vellykket, også når det gjelder å velge passende drikke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her