Drikkeleksikon R

Redaksjonen
13 April 1998 - 09:43

R
 
Rancio: Betegnelsen på den lett oksiderte smaken som oppstår i vellagrede hetviner, samt i cognac.
 
RD: (Champagne, Frankrike) Récemment Degorgée. Bollingers egen oppfinnelse. Innebærer årgangschampagne som lagres på bunnfallet i minst sju år før den omkorkes. Den bør drikkes mens den er relativt nylig omkorket for å beholde (den overraskende) friskheten. En opplevelse.
 
Recioto: (Italia) søt eller tørr (amarone) vin laget av halvtørkede, delvis botrytisinfiserte druer. Vanligst i Valpolicella og Soave.
 
Récoltant-manipulant (RM): (Champagne, Frankrike) Vinbonde som lager vinen selv og blander den til champagne. Etiketten merkes med er RM-nummer.
 
Récolte: (Frankrike) Avling.
 
Régisseur: I Bordeaux innebærer uttrykket den som er ansvarlig for vinproduksjonen.
 
Rémuage: (Champagne, Frankrike) Prosessen å vri/vippe champagneflaskene mens de står i pupitre-stativet for at gjærrestene skal samles i flaskens hals. Bunnfallet fjernes til slutt ved at flaskehalsen fryses og ny kork settes i samt litt søtet vin for at flasken igjen skalvære full.
 
Rendement: Se utbytte.
 
Reserva: (Spania) Forteller vanligvis bare at vinen har ligget et bestemt antall år i fat (ett år i Rioja for røde) og en periode i flaske før den kan selges.
 
Réserve: (Frankrike) Betyr ingenting spesielt. Hver produsent tillegger betegnelsen sin egen betydning.
 
Residual sugar: Restsukker regnet i g/l, etter at gjæringsprosessen er overstått. De fleste viner har noe restsukker. Syrenivået i vinen bestemmer imidlertid om den føles søt eller ei. De fleste Liebfraumilch''er, for eksempel, har ikke nok syre til åbalansere sødmen. Vinen oppleves som slapp. En annen vin med like mye sødme men langt mer syre, vil kunne oppleves som ganske tørr.
 
Riserva: (Italia) DOC vin som har vært lagret en viss tid i fat.

Rom: Rom er et destillat av sukkerrør som først ble produsert i begynnelsen av det 17. århundre på øyene i det Karibiske hav. Rom kommer fra ordet Saccharum som er det latinske ordet for sukker. Les mer her.
 
Ruby port: (Portugal) Den enkleste og rimeligste stilen av portvin som ikke har så mange tilhengere lenger etter at den gikk av moten på 60-tallet. Vinen lages som annen portvin og lagres i store tanker i to-tre år og tappes i flaske, mens vinen fortsatt er ung og har en rubinrød farge. Før tapping filtreres vinen.
 
Russian Continuous System: Russermetoden for å lage musserende vin. I bruk hos JM da Fonseca Internaciona. Vin, gjær og sukker pumpes gjennom en serie tanker i sakte tempo slik at gjæren rekker å skape bobler i vinen og å falle til bunnen av tankene. Vinen som kommer ut av siste tanken er da klar med passe mengde mousse. Et alternativ til Cuve Close.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering - men skaff deg flaskene nå

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sjokoladekake med smak av kaffe blir alltid suksess
Ukens kake

Forsiden akkurat nå - 6

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her