Drikker vin for én billion kroner

Det er mindre enn det vi bruker på brennevin.

Nesten 1000 milliarder kroner. Det er beløpet menneskeheten bruker på vin i løpet av et år, viser de nyeste tallene fra 2009.

I en rapport som ble offentliggjort i forbindelse med Vinexpo, den store messen for vin og brennevin som ble arrangert i Bordeaux i forrige uke, ble det i samme periode solgt brennevin for over 1,5 billioner kroner. Dermed kommer det samlede forbruket av vin og brennevin opp i 2,5 billioner kroner, skriver vinavisen.dk.

Ifølge Vinexpos direktør Robert Beynat er salget av vin og brennevin tre ganger høyere enn luftindustriens samlede omsetning.

Til tross for den økonomiske krisen i 2008/2009, økte både Frankrike, Italia og Argentina eksporten av vin, og Italia har samtidig gått forbi Frankrike som verdens fremste eksportør - målt i volum. Målt i omsetning, ligger Frankrike fremdeles mange hestehoder foran.

Argentinas formidable suksess i det internasjonale vinmarkedet er i ferd med å smitte over på Brasil, som solgte 144 prosent mer vin de første fire månedene av 2011 i forhold til samme periode i fjor.

Ifølge Vinexpo vil vinforbruket i verden øke med fem prosent i løpet av de neste fem årene, mye på grunn av det økende konsumet i Kina. Organisasjonen peker imidlertid på USA som det viktigste vinlandet: Innen 2014 vil amerikanerne drikke mer vin enn alle andre.

Mens vin og brennevin blir mer populært, peker trenden for øl motsatt vei, opplyser Vinexpo.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen