Du kan bli norgesmester i rekepilling

Du kan bli norgesmester i rekepilling

Under Matstreif lørdag 13. september kårer vi Norges raskeste rekepiller. Meld deg på nå.
Aase E. Jacobsen
01 September 2014 - 10:00

Rekepilling er en konkurranseform god som alle andre. Men den skiller seg fra øvrige tempokonkurranser på ett viktig punkt. De beste rekepillerne er nemlig ikke bare raske, men også nøyaktige. Rekene skal både se pene ut og kunne spises etterpå.

Meld deg på til årets konkurranse - alle kan stille

Det skjønte Erik Lunde (27) fra Ramsund som ble fjorårets vinner av konkurransen og dermed regjerende norgesmester. Til daglig jobber han i Forsvaret. Han har vært glad i reker siden han var liten gutt, og begynte tidlig å pille rekene selv.

Metoden Erik Lunde bruker, er den klassiske tre-trekksmetoden. Han begynner med hodet, deretter vrir han av skallet, og til slutt halen. Det er bare at han gjør det fortere enn de fleste – med 22 perfekte reker på 1,28 minutter ble han kåret til Norges beste i fjor. Han deler gjerne sin erfaring fra konkurransen med ambisiøse rekepillere.

– Jeg la merke til at noen av konkurrentene var kjappere enn meg, men rekene så jo ikke ut. Da får man fort straffetillegg, forteller han. Rekene skal nemlig kunne legges rett på brødskiva.

Det perfekte rekesmørbrødet

Målet er å rense 22 reker på en slik måte at de kan serveres til en betalende restaurantgjest. Det betyr at de skal være perfekt renset, uten skallrester, følehår eller skader i kjøttet. Det skal heller ikke være rester etter rogn eller innmat fra hodet. Alt dette gir trekk. Bonuspoeng oppnås om rekene arrangeres pent som om de skulle brukes til et rekesmørbrød. At antall reker som skal pilles er satt til 22, er nemlig fordi dette er det ideelle antall reker for et solid rekesmørbrød.

Fersk eller frossen?

Tradisjonen med rekepillingskonkurranser finnes i flere kystbyer, og det er vanligst å benytte ferske reker. Men fryste kvalitetsreker er også «tillatt».

Selv mener Erik at ferske reker er å foretrekke, men fryste reker er et godt alternativ, så lenge man tiner dem på riktig måte. – Da er det sakte tining på avispapir som gjelder; tiner du for raskt, blir rekene fort ødelagt, sier tittelmesteren, som gjerne spiser et par rekesmørbrød i uka.

Tror du at du kan slå tiden til Erik? Da er det bare å øve, melde seg på og møte opp på Matstreif lørdag 13. september.

NM i rekepilling 2014

Tid: Lørdag 13. september kl. 14.00
Sted: Lekter'n, Aker Brygge, i forbindelse med Matstreif
Arrangør: Apéritif

Vinn flotte premier

Premie til vinneren av konkurransen er gavekort til skalldyrkurs i regi av Apéritif med en verdi på kr. 1850,-

I tillegg vil vi blant alle deltakere trekke ut en heldig vinner som får et gavekort fra Louise restaurant med en verdi på kr. 2500,-

Vinneren samt nr. 2 i konkurransen vil også bli premiert med en ESTM7300S stavmikser fra electrolux.

Konkurransen er åpen for alle. Nedre aldersgrense er 12 år, men for deltakere under 16 er samtykke fra foreldrene nødvendig.

Juryen vil bestå av faglærte kokker og andre sjømatkyndige, og i tillegg til heder og ære blir vinneren behørig premiert.

Konkurranseregler:

22 reker skal pilles på kortest mulig tid.

Det er deltagerenes ansvar å kontrollere at de har akkurat 22 reker og melde fra om eventuelt skadete reker før pilling.

Tilleggstid gis for:
1 sekund pr reke som har skallrester, følehår rogn eller annet rusk på seg.
5 sekunder pr reke for skadete reker, dvs reker som er delt i to eller flere deler, eller som såvidt henger sammen.
10 sekunder pr reke som ligger blant skallet eller på annen måte ikke presenteres.

Konkurransen arrangeres av Apéritif i samarbeid med Matstreif, Lekter'n Restaurant, Bydel Aker Brygge, Louise Restaurant.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar
Dagens rett

Imponer med denne lekre fiskeretten: Sitronstekt piggvar

Vi har satt en av våre aller beste fisker på menyen til helgens festmiddag.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Son

Møt slektning av Mona Lisa og bli kjent med 7 av hennes viner

Bli med på en uforglemmelig kveld når Prinsesse Natalia Giucciardini Strozzi tar med seg sine viner og fascinerende slektshistorie til Son Spa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her