- Kartleggingen viser klart at man ikke må betale mer for å få kvalitet, slik det er vanlig å hevde, sier dministrerende direktør Einar Ingvoldstad i Stiftelsen Godt Norsk. Godt Norsk ønsker nå forbrukerveiledning på den norske skinka, med smaksangivelse og navn etter det stedet skinkene kommer fra. - Problemet er at forbrukeren i dag ikke vet hva slags kvaliteter det er på skinka de kjøper. Dermed får de heller ikke tak i den de liker best. Merking med forbrukerveiledning vil kunne løse disse problemene, sier Ingvoldstad. Dyrt og billig I Matforsk-undersøkelsen ble ni skinketyper testet av 12 smaksdommere, samt av et forbrukerpanel på 160 personer. På grunnlag av testene grupperte smaksdommerne skinkene i hovedgrupper etter røyksmak, harskhet, saftighet, modning og fasthet. Testene ga meget overraskende resultater. - Dommerne fant nærmest ingen forskjell i kvalitet mellom de dyreste og de billigste skinkene innen hovedgruppene, sier Ingvoldstad. Den største prisforskjellen mellom skinker i en hovedgruppe var på hele 225 kroner kiloen. Ut fra smaksdommernes bedømmelser er det derimot ingenting som tilsier at den ene skinka skulle være dyrere enn den andre. Ingen vinner Forbrukertesten viser at heller ikke smak og behag kan diskuteres. Ingen klar favoritt eller skinkevinner kom frem. De fleste vet derimot hva de vil ha, men kan ikke finne det ut av forbrukerveiledningen. - De fleste liker en lite moden, mildrøkt og saftig skinke, mens noen færre foretrekker en mer harsk, fast og godt modnet, sier Marit Rødbotten som leder smakspanelet ved Matforsk. Smaksmerking Stiftelsen Godt Norsk ønsker nå å ta konsekvensene av dette, ved å innføre smaksmerking av norske spekeskinker. - Det vil hjelpe oss til å finne den skinka vi liker best, sier Ingvoldstad. I Norge konsumeres årlig om lag 1600 tonn spekeskinke, hovedsakelig om sommeren. Importen er minimal, men svakt økende. Men mens norske spekeskinker til nå bare har vært kalt spekeskinke, er de franske, spanske og italienske skinkene oppkalt etter de områdene de kommer fra. - Vi oppfordrer nå norske produsenter til å gjøre det samme, sier Ingvoldstad. Får Godt Norsk det som de vil, kan dermed Lofotskinka, Vosseskinka og Røros-skinka bli en realitet om kort tid. Stiftelsen mener dette også vil bidra til å trygge norsk landbruk og de norske råvarenes markedsposisjon i en situasjon hvor konkurransen fra utlandet blir stadig sterkere. (17.09.87 NW)
Dyr og billig spekeskinke like god
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Med dette til middag blir helgen minneverdig
Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.
Les hele sakenKrydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Med dette til middag blir helgen minneverdig
Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.
Les hele saken