- Kartleggingen viser klart at man ikke må betale mer for å få kvalitet, slik det er vanlig å hevde, sier dministrerende direktør Einar Ingvoldstad i Stiftelsen Godt Norsk. Godt Norsk ønsker nå forbrukerveiledning på den norske skinka, med smaksangivelse og navn etter det stedet skinkene kommer fra. - Problemet er at forbrukeren i dag ikke vet hva slags kvaliteter det er på skinka de kjøper. Dermed får de heller ikke tak i den de liker best. Merking med forbrukerveiledning vil kunne løse disse problemene, sier Ingvoldstad. Dyrt og billig I Matforsk-undersøkelsen ble ni skinketyper testet av 12 smaksdommere, samt av et forbrukerpanel på 160 personer. På grunnlag av testene grupperte smaksdommerne skinkene i hovedgrupper etter røyksmak, harskhet, saftighet, modning og fasthet. Testene ga meget overraskende resultater. - Dommerne fant nærmest ingen forskjell i kvalitet mellom de dyreste og de billigste skinkene innen hovedgruppene, sier Ingvoldstad. Den største prisforskjellen mellom skinker i en hovedgruppe var på hele 225 kroner kiloen. Ut fra smaksdommernes bedømmelser er det derimot ingenting som tilsier at den ene skinka skulle være dyrere enn den andre. Ingen vinner Forbrukertesten viser at heller ikke smak og behag kan diskuteres. Ingen klar favoritt eller skinkevinner kom frem. De fleste vet derimot hva de vil ha, men kan ikke finne det ut av forbrukerveiledningen. - De fleste liker en lite moden, mildrøkt og saftig skinke, mens noen færre foretrekker en mer harsk, fast og godt modnet, sier Marit Rødbotten som leder smakspanelet ved Matforsk. Smaksmerking Stiftelsen Godt Norsk ønsker nå å ta konsekvensene av dette, ved å innføre smaksmerking av norske spekeskinker. - Det vil hjelpe oss til å finne den skinka vi liker best, sier Ingvoldstad. I Norge konsumeres årlig om lag 1600 tonn spekeskinke, hovedsakelig om sommeren. Importen er minimal, men svakt økende. Men mens norske spekeskinker til nå bare har vært kalt spekeskinke, er de franske, spanske og italienske skinkene oppkalt etter de områdene de kommer fra. - Vi oppfordrer nå norske produsenter til å gjøre det samme, sier Ingvoldstad. Får Godt Norsk det som de vil, kan dermed Lofotskinka, Vosseskinka og Røros-skinka bli en realitet om kort tid. Stiftelsen mener dette også vil bidra til å trygge norsk landbruk og de norske råvarenes markedsposisjon i en situasjon hvor konkurransen fra utlandet blir stadig sterkere. (17.09.87 NW)
Dyr og billig spekeskinke like god
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
By på en nydelig rett med breiflabb i dag
Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
Disse 2023-californierne vil overbevise deg en gang for alle
Fra denne californiske vinprodusenten kommer det svært pålitelige viner og det til pene priser.
Les hele sakenBy på en nydelig rett med breiflabb i dag
Det er sausen som gjør susen i denne oppskriften. Den gode smaken av søt sitrus matcher breiflabbens hummeraktige karakter veldig godt.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Dette er en søndagsmiddag å glede seg til
Saftig kyllingkjøtt som «svømmer» på en seng av ferske smakfulle rotgrønnsaker er velegnet til å samle familien til en høstlig søndagsmiddag.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Tenk om alle rimelige bordeauxer hadde vært så god som denne
For denne spanske vinen som kun koster 194 kroner, er laget av primært bordeauxdruer og er riktig så vellykket.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Med denne får du en solid smak av Nord-Rhône for en liten sum
Fra samme produsent kommer også strålende utgaver fra de beste terroirene i Nord-Rhône.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Sjeldent møte med norsk vinmaker
Den 05. november får du servert spennende historier og 7 viner fra den norske vinimportøren og vinmakeren som har fått høyest mulig utmerkelse i Italia.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Liker ikke likør? Da har du ikke smakt denne drinken
Likør er en viktig ingrediens i mange drinker. I denne uhyre lettlagde oppskriften spiller den dessuten hovedrollen.
Les hele saken