Edelt røverkjøp

Kombinasjonen av raffinement og røverkjøp er sjelden vare. Ikke desto mindre fortjener ukens vin denne betegnelsen. Denne drøyt elleve år gamle vinen er en nytelse å drikke, særlig til gode retter fra både vann og land, men også alene.
Aase E. Jacobsen
11 April 2002 - 08:30

Hattenheimer Nussbrunnen Riesling Spätlese 1989 (34646) fra kvalitetsprodusenten Langwerth von Simmern i Rheingau er en glemt skatt i polets bestillingsutvalgliste. Etterspørselen etter tyske viner er for nedadgående, og det er vel fortjent for en rekke av de slappeste sukkervannlignende helkommersielle vinene, men når den manglende interessen også går ut over landets toppviner som ukens vin tilhører, er det ikke bra.

For dette lange og tungvinte navnet forteller nemlig alt om denne vinens noblesse. Nussbrunnen er en av de beste vinmarkene i Hattenheims bratte skråninger med perfekt eksponering og jordsmonn for riesling som viser sitt enorme potensial til fulle under diss forholdene. Spätlese indikerer utvalgte druer med god modning, og året 1990 ga druer av meget høy kvalitet som lovet viner med et langt liv. Og Hattenheimer Nussbrunnen Riesling Spätlese 1990 som nå er på det tolvte året holder seg svært godt selv om aromaene helt klart er modne.

Duften er bare nydelig med modne tropiske frukttoner samt et bredt spekter av mineraltoner, særlig de som minner om petroleum og skifer, honning, smør og et snev av sopp. Smaken følger opp duften med syrer som renser  veldig godt opp, avslutningen byr på en deilig touch av sødme. Denne flotte vinen er nydelig til mat, til så vel gode fiskeretter med sopp og skalldyrsaus som til retter med fugl som god kylling, perlehøns, vaktel, fasan og due med sjysaus og kremet tilbehør.

PS. Vi er blitt gjort oppmerksomme på at det i en periode vil det være 1989-årgangen av denne vinen som blir levert fra polet når du bestiller. Den skal visstnok ikke være fullt på høyde med 1990 i dag, men med den gunstige prislappen er det likevel snakk om et godt kjøp for en så moden vin.

Vil du vite mer om produsenten og området kan du lese det her:

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen. Hattenheimer Nussbrunnen Riesling Spätlese 1989 (34646). Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
+
Tester

Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering

Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
+
Godbiter i pollisten

Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer

Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
+
Ukens vin

Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser

Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om rødvin
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om rødvin

Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Matprisen 2025: Årets kjøkken er Mortens Kro

Mortens Kro på Gjelleråsen utenfor Oslo har som motto «der maten er go’» - det overbeviste juryen i Matprisen 2025.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her