Eikefat fra Canada positivt mottatt

To amatørvinmakere fra Canada har startet opp verdens første fabrikk for produksjon av eikefat laget av canadisk eik fra området Ontario.

- Den canadiske eikevarianten tilfører vinen en karakter som skiller seg fra den franske og amerikanske, sier Ann Sperling, vinmaker hos Malivoire Wine Company - én av flere produsenter i Ontario som for tiden prøver ut de nye fatene.

De to amatørvinmakerne, Jim Hedges og Michael Risk, gjorde selv forsøk med tre fat bestående av Sauvignon Blanc, Chardonnay og Cabernet Sauvignon.
- Den lokale eiken ser ut til å tilføre vinen en karakter som minner mer om fransk eik av Vosges-typen enn amerikansk eik, mener Jim Hedges selv.

Treverket kommer fra et skogområde hans søster eier. Det var under fjerning av de eldste trærne i dette området at Hedges kom på ideen å benytte treverket til fatproduksjon.

I 2001 fikk de overtalt Laileys Vineyards vinmaker, Derek Barnett, til å produsere to fatlagrete viner; én i canadisk eik og én i amerikansk eik. Deres 2001 Canadian Oak Aged Chardonnay ble vel mottatt av lokale vinskribenter og vinsamlere.

- Straks markedet godkjenner disse fatene, satser vi på produksjon av flere hundre. Jeg kan ikke fordra å måtte selge dette som gulv, avslutter Hedges.

Les mer her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen