Ekjord endrer rutiner

Basert på medienes dekning av påstander om smøring av medarbeidere i Vinmonopolet, ønsker Ekjord AS å oppklare sin rolle.
Redaksjonen
21 Januar 2005 - 02:00

I en pressemelding påpeker daglig leder Nils Ekjord:
 
Vi har avviklet enhver ordning som kan komme i konflikt med Vinmonopolets etiske retningslinjer, og vi er svært opptatt av å sikre at vi ikke skal kunne angripes for uryddighet i forhold til våre kunder. Det er også årsaken til at vi på eget initiativ allerede i 2003, begynte å stramme inn på tidligere praksis.
 
Vi understreker sterkt at det aldri noen gang har vært vår mening å praktisere ordninger som kunne bli oppfattet som smøring av forretningsforbindelser.
 
Vi beklager den belastning denne saken har ført til for Vinmonopolet og for de ansatte som er berørt. Vi har intet å skjule, og vi kommer selvsagt til å bidra overfor Vinmonopolet slik at alle fakta kommer på bordet.
 
Vi har forståelse for at Vinmonopolet legger begrensninger på våre relasjoner så lenge det pågår undersøkelser for å skape klarhet i hva som har skjedd, og vil lojalt innordne oss etter de instrukser som blir gitt.
 
Basert på de endringene vi innførte i 2003, vil vi nå videreføre arbeidet med å utvikle våre etiske retningslinjer i tråd med dagens krav til god etisk standard.
 
Vi minner om at de opplysningene som er kommet frem i denne saken, har en kilde med spesielle motiver. Vedkommende ble oppsagt i Ekjord AS den 1. desember i fjor. Han har siden opptrådt truende overfor selskapet og antydet hevnaksjoner dersom vi ikke ville imøtekomme hans krav. Et av kravene innebar en etterlønn tilsvarende fem årslønner. Vi registrerer at han systematisk har forsøkt å tilegne seg informasjon som kan skade selskapets omdømme. Vi registrerer også at han har bidratt til at enkelte av disse er kommet til offentligheten med innhold og tolkninger som ikke er overensstemmende med de faktiske forhold. Som et eksempel kan det nevnes at det ikke er grunnlag for å hevde at Ekjord har foretatt ulovlig støttekjøp av vin.
 
Vi har tidligere redegjort for følgende, men gjentar her for ordens skyld:
 
Det viser seg at vi har gitt to flasker brennevin og en flaske likør til de ansatte ved et av Vinmonopolets utsalg for bruk på deres julebord. Selv om dette representerer en liten, symbolsk gave, ser vi at dette på prinsipielt grunnlag er uheldig. Derfor har vi innskjerpet at denne type gaver ikke skal gis for fremtiden. Det var for øvrig den oppsagte medarbeideren som hadde kontakten med den aktuelle butikken, og som overleverte flaskene.
 
I perioden 1997 til 2003 hadde vi et arrangement for mangeårige forbindelser i Vinmonopolet. Dette dreier seg om syv til åtte butikksjefer som en søndag i året har vært invitert til et arrangement på Hankø med bevertning. Arrangementet har vært med ledsagere, og her har også deltatt opptil fem-seks representanter fra Ekjord. Etter 2003 har vi ikke hatt slike arrangementer fordi vi da erkjente at de kunne være problematisk i forhold til Vinmonopolets interne etiske retningslinjer.
 
Ekjord har lenge før denne oppsigelsessaken altså beviselig strammet inn på en praksis som vi så kunne være kritikkverdig i forhold til den etiske standard vi ønsker i vår virksomhet og i våre kunderelasjoner.
 
Det er for oss et tankekors at det er en medarbeider som vi har funnet det nødvendig å si opp og som utsetter oss for utilbørlig press, som nå prøver å skape en sak i media om etikk og moral.
 
Ekjord beklager den belastning denne saken kan være for Vinmonopolet og dets berørte medarbeidere.
 

Med vennlig hilsen,
Nils Ekjord

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Vinsmaking når det passer deg
Matkurs og vinkurs
Privat vinsmaking

Vinsmaking når det passer deg

Er dere en større gruppe som ønsker en privat og skreddersydd vinsmaking? Da må du se hit!

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her