Ekjord på nytt i søkelyset

Sosial- og helsedirektoratet ber skattemyndighetene se nærmere på opplysninger om salg av alkohol uten kvittering fra Ekjord AS.
Redaksjonen
23 November 2005 - 17:21

Sosial - og Helsedirektoratet (Shdir) har bedt både Oslo Fylkesskattekontor, Skattedirektoratet og Toll - og avgiftsdirektoratet se nærmere på påstandene om at vinimportøren Ekjord AS har solgt alkohol mot kontantbetaling uten kvittering.

Ekjord var i hardt vær i forbindelse med smøreskandalen i Vinmonopolet, en sak som fikk etterspill i form av en personalsak som går for retten denne uken.

Nå risikerer vinimportøren også å havne i skattemyndighetenes søkelys.

I etterkant av smøreskandalen ble det avdekket at Ekjord har solgt alkohol til flere skjenkesteder uten at det kan legges frem kvittering. Ekjord skal ha hevdet at dette er vanlig praksis i bransjen.

Utsatt bransje
I Regjeringens handlingsplan mot økonomisk kriminalitet er serveringsbransjen nevnt som et eksempel på en bransje der økonomisk kriminalitet er et problem, og etter ha sett nærmere på saken har Sosial - og Helsedirektoratet sendt den videre til skattemyndighetene.

- Vi mener at både skatteetaten og toll - og avgiftsdirektoratet bør se på dette, bekrefter avdelingsdirektør Jens Guslund i Shdir.

Toll - og avgiftsdepartementet sier de vil samarbeide med direktoratet for å utrede forholdene i bransjen, mens Skattedirektoratet har videreformidlet henvendelsen til Fylkesskattekontoret.

Kontantomsetning er en utfordring
Ved Oslo Fylkeskattekontor bekrefter Trond Aas, sjef for kontrollavdelingen, at brevet er mottatt. Etter det han kjenner til er det foreløpig bare gitt en muntlig tilbakemelding på henvendelsen, men av hensyn til taushetsplikten kan han på prinsipielt ikke kommentere saken utover dette.

På generelt grunnlag sier han at alt som skjer av kontantsalg er interessant for skattemyndighetene, uavhengig av bransje.

- Kontantomsetning er en utfordring. De som betaler ut og de som mottar betaling har jo en interesse av at det ikke bli kjent, sier Aas.

Han legger til at det ikke bare er skattemyndighetens oppgave å påse at dette går riktig for seg.

- Internrevisjon og kilder som sitter nærmere de berørte, bør se hva som foregår, mener han.

Ukjent for Ekjord
Daglig leder i Ekjord AS, Nils Ekjord har ingen kommentar til saken.

- Dette kjenner jeg ikke noe til, sier Ekjord til dn.no.

Kilde: Dagens Næringsliv

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen
+

Grappakongen Poli tenker nytt - igjen

Ikke bare startet Poli ginbølgen i Italia, de har også laget whisky – nok en gang i en klasse for seg. Men grappa er fortsatt hjertebarnet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten
+
Godbiter i pollisten

Disk opp med unike hvitviner til den norske sjømaten

Det som gjør dem så spesielle er at de er laget av druer som kunne vært brukt til den letteste sherrystilen, men uten spritforsterkning.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm
+
Ukens vin

Denne knusktørre boblevinen har tatt Norge med storm

Med en pris på 189,90 er den blitt en «go-to»-vin for mange på jakt etter noe som både er rimelig og ikke minst godt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne
Dagens rett

Suppe med søtpotet og ingefær er for medisin å regne

I dag serverer vi en rykende het, aromatisk og kremet søtpotetsuppe som får varmen til å bre seg i kroppen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner
+

Verdens mest bærekraftige restaurant har også tre stjerner

Aponiente har ikke bare tre Michelinstjerner, men er også verdens mest bærekraftige restaurant som vekker oppmerksomhet langt utenfor Spanias grenser, og ikke bare for maten.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her