Eksemplarisk pris

Bagatelle i Oslo og Craig's Kjøkken i Stavanger kan begge smykke seg med tittelen Norges beste vinkart. Selv om Bagatelle kan tilby et mer kundevennlig prisnivå i dag enn tidligere, er det umulig å konkurrere med Craig's gi-bort-priser.
Redaksjonen
23 August 1998 - 20:36

Restaurant Bagatelle, landets eneste tostjerners Michelin-restaurant, får full pott av juryen i Baron Philippe de Rothschilds vinkartkonkurranse i kategorien gourmet. Restauranten har lenge hatt en av de rikholdigste vinkjellerne i bransjen. Her er det hele 520 ulike viner å velge mellom. Med så mange toppviner i listene er det naturlig at en del av dem ikke er helt drikkeklare. - Vi slipper ikke gjestene helt løs i kartet, men passer på at de unngår viner som er svært lukkede, forteller en lykkelig vinner, Christine Rein, restaurantsjef og vinkartansvarlig hos Bagatelle.
Men kartet inneholder mer enn nok drikkeklare godbiter for selv den mest kresne vinkjenner. Hele 38 Domaine Romanée-Conti-viner fordelt på 15 forskjellige årganger er ikke hverdagskost. Heller ikke 65 hvite burgundere. Det bør ikke være vanskelig å finne den optimale vin til de gjennomarbeidede og velsmakende rettene til Bagatelles berømte kjøkken.
 

Restaurantsjef Christine Rein ved Restaurant Bagatelle har ansvaret for landets beste vinkart.
Foto: Eva Brænd
Kvalitet koster, og noen ganger for mye. Derfor nådde ikke Bagatelle opp i tidligere konkurranser hvor ikke bare et bredt utvalg av gode viner teller, men også prisnivået. I den senere tid har restauranten imidlertid gjort kalkylene mer gjestevennlige. - Vi har et påslag på fra 50 til 200 prosent (halvannen til tregangen), påpeker Rein og fortsetter: - Det er mye morsommere å selge en dyr vin til en pris som gjesten opplever som svært gunstig, enn en rimeligere som har et "normalt" påslag. Restauranten tjener ofte like mye i kroner på begge salgene, men gjesten er mye lykkeligere.
Bagatelle skårer også høyt på øvrige kriterier som samsvar med matmenyen. Landets beste kjøkken må også følges av toppkvalitet på drikkesiden. Layouten på vinkartet er diskret og elegant, systematikken i sin skjønneste orden. Meget oversiktlig. Når du kommer til rød Bordeaux, forandres inndelingen noe ved at vinene her listes etter årgang. Originalt og nyttig. I Bagatelles vinkart skal det dessuten godt gjøres å finne feil. Selv skrivefeil er nærmest ikke-eksisterende. Eksemplarisk.
Nytt av året er et unikt konsept som kalles Vin-edition. En meget god vin utstyres med en original (monotypi) etikett. I år er kunstneren Olav Christopher Jenssen, en av Nordens fremste billedkunstnere. Innholdet i flaskene som det finnes 100 eks av, er laget av dedikerte vinkunstnere, Gérard Chave (Jean Louis Chave) står bak Hermitage 1994 og fra Charles Rousseau (Domaine Armand Rousseau) har Bagatelle valgt Ruchottes Chambertin Clos des Ruchottes Monopole 1994. Begge er drikkeklare i dag, og skal selvsagt nytes på stedet. Når flasken er tom, er den naturlig nok gjestens til odel og eie.
Hos Craig''s Kjøkken i Stavanger, vinner i kategorien andre spisesteder, er det fristende å handle vin for å ta med hjem. Her er nemlig prisene befriende lave. Stort sett legger Craig Whitson, innehaveren, som for øvrig tituleres med UF, uten fagbrev, på 150 kroner på toppen av innkjøpspris. Vin i glass-prisene er like gjestmilde: Av en flaske blir det fem (store) glass, derfor er pris pr glass flaskeprisen delt på fem! 17 forskjellige viner i glass er mer enn det som er vanlig for et norsk spisested.

Craig Whitson og Craig''s Kjøkken har et vinkart fullt av godbiter til eksemplarisk gunstige priser.
Foto: Dag Myrestrand
Craig''s har ikke verdens mest omfattende vinkart. Til sammen listeføres her 171 viner. I tillegg kommer blant annet et godt utvalg av grappa (sju forskjellige). Så lenge listen inneholder kun svært gode produsenter innenfor de respektives område og kategori, er antallet av mindre betydning. Dessuten byr stedet på unike muligheter til å bli kjent med viner som ingen andre fører. Særlig fra California er utvalget av internasjonal klasse.
Craig''s er et meget uformelt sted hvilket meny og vinkart bærer vitne om. Her fleipes det i øst og vest. Kommentarene til de ulike vinene er morsomme og personlige. Her er det langt fra tørre fakta. Det eneste stedet får trekk for er et litt rotete og uoversiktlig vinkart. En revurdering av layouten hadde vært på sin plass. Hva angår harmoni med matmenyen, var juryen noe uenig. Selv om Craig''s ikke er et klassisk kjøkken, er likevel rettene vinvennlige og vinene på kartet relativt fleksible. - Vi plukker ut vinene som passer best til maten. Vi bruker mer chili enn det som er vanlig for en norsk restaurant, og dette reflekteres i utvalget. Vi har lite Bordeaux, derimot mer Alsace, fra den nye verden og Italia, poengterer innehaveren og fortsetter: - Etter å ha brukt tre år på å bygge opp vinkartet og -kjelleren er vi nå fornøyd. Og det har han god grunn til, for i likhet med Bagatelle mottok Craig''s Wine Spectator''s Award of Excellence i 1997 og for inneværende år
På annenplass finner vi i begge kategorier tidligere vinnere av Baron Philippe de Rothschilds vinkartkonkurranse: Restaurant Julius Fritzner og L''Opéra, begge i Oslo. Hos Fritzner har ikke vinkartet utviklet seg noe verken i positiv eller negativ retning siden den velfortjente seieren i fjor. Det er rett og slett veldig bra fortsatt. Og det er godt å se at profilen holdes på samme nivå år etter år.
Hos L''Opéra som stilte i kategorien andre spisesteder, kan du ikke annet enn imponeres. Her er det omtrent bare kremviner til kanonpriser. Restauranten taper noe på at menyen ikke står helt i stil. Men som vinkart isolert sett er L''Opéras absolutt verdt et nærmere bekjentskap.
På tredjeplass finner vi henholdsvis Restaurant Blom og Lysebu Konferansesenter, fjorårets vinner i kategorien andre spisesteder. Blom har et meget godt utvalg til akseptable priser. Forlatt er tre-komma-fem-gangen til fordel for en noe mer individuell prising. Blom er likevel ikke lavpris, men det er vi heller ikke vant til på norsk gourmetnivå.
Hos de øvrige 18 kandidatene er det mange fristende vinkart. I gourmetklassen vil vi fremheve Refsnes Gods og Jans Mat og Vinhus som beste utenfor Oslo. Blant "vanlige" spisesteder finner vi gode vinkart hos Dr. Kneipps Vinbar og Teathercaféen i Oslo samt Skytterkollen i nabokommunen.
Baron Philippe de RothschildsVinkartkonkurranse 1998
Konkurransen som er sponset av Baron Philippe de Rothschild og er et samarbeid mellom VinCompagniet, Den Norske Vinkelner Forening og Apéritif, har som formål å øke bevisstheten om at vinkartet er en viktig og integrert del av totalproduktet en restaurant selger. Kandidatene ble delt inn i to klasser: Gourmetrestauranter og andre serveringssteder.
Følgende kriterier med en vekt på fra 5/100 til 40/100 ble lagt til grunn for bedømmingen:
- Vinkartets omfang, selve utvalget, heri inkludert smaksmessig og geografisk bredde/dybde, teller aller mest, inntil 40 poeng.
- Pris i forhold til kvalitet og innkjøpspris gir opptil 15 poeng.
- Layout, rettskriving og systematikk som til sammen gir inntil 20 poeng.
- Harmoni med matmenyen gis 0-10 poeng.
- Beskrivelser av vinene, fullstendig informasjon om produsentene samt kvaliteten og bredden i årgangene i kartet teller til sammen 0-15 poeng.
Vinneren i hver klasse får en lang-weekend i Médoc i september/oktober hvor besøk hos Château Mouton-Rothschild under innhøstningen blir et av høydepunktene. Reise og opphold er selvsagt en del av premien.
Juryen bestod av Remi Madsen, Hotel Continental og Christine Rein, Bagatelle, begge fra Den Norske Vinkelner Forening, Aase E. Jacobsen, Apéritif og Hugo Broen fra Baron Philippe de Rothschilds representant i Norge, VinCompagniet. I de tilfellene hvor jurymedlemmene selv, eller noen i dens familie, var engasjert i noen kandidatene, ble selvsagt dette medlemmet holdt utenfor evalueringen. 24 vinkart deltok i konkurransen.
Tekst: Aase E. Jacobsen
22.09.98
 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her