Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif

Eksil-nordmann vant gjev bokpris

To skandinaver vant hver sin "verdensmestertittel" i den årlige Oscar-gallaen for bøker som i år ble holdt i Beijing. En av dem er en nordmann.
Redaksjonen
25 April 2007 - 16:20

Han er i alle fall født i Norge og kaller seg nordmann. Men han snakker skånsk og bor halve året i USA. Det handler om Ulf Buxrud.
 
Han vant i kategorien Best Spirit Book in the World med boken Rare Malts i konkurransen Gourmand World cookbook Awards. I fjor vant whisky-guruen Michael Jackson den samme prisen. Prisen for beste vinbok gikk til svenske Bengt-Göran Kronstam.
 
To skandinaver vant altså hver sin "tunge" kategori.
 
Mest norsk
Gratulerer, Ulf Buxrud.

- Takk skal du ha!

Du høres ikke mye norsk ut?

- Jeg er født i Skien. Men jeg flyttet til Sverige tidlig som en misjonær for norske interesser, ler Buxrud på kav skånsk dialekt.

- Men familien bor fortsatt i Norge. Jeg kaller meg nordmann, men ikke ofte, for jeg vil ikke skryte, smiler forfatteren.

Første forsøk
- Det var til og med det første forsøket mitt med en bok, og jeg skrev den på engelsk. Etter prisen har jeg fått mye bra kritikk. Så man har rett til å være stolt, men det har man jo når man er nordmann, sier han.

Hva kommer denne brennede interessen for whisky av?

- Til å begynne med henger det sammen med at jeg reiste som 15-åring. Da smakte jeg whisky for første gang i mitt liv. Etter det har det blitt en livslang interesse. Men på den seriøse siden tok det fart på 70-tallet. Det var rett og slett sånn at jeg deltok i en rekke vinsmakinger. Vin og mat er to store interesser for meg. Men på 70-tallet slo det meg at jeg kunne smake whisky på samme måte som man smaker vin. Man kunne angripe objektet på samme måte og bruke samme språk, forteller Buxrud.

Flere aspekter
- Under reisens gang fant jeg også ut at det fantes andre aspekter. Det fantes kulturhistorie, sosialhistorie og industrihistorie rundt et vanlig destilleri. Det bidro til å øke interessen, forteller forfatteren.

Hva kommer denne prisen til å bety for deg?

- Først av alt betyr det at jeg får en bedre kontaktflate mot whiskybransjen. Men det betyr nok også at jeg kommer til å skrive flere bøker, sier Buxrud.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta
+
Ukens vin

Denne herlige chiantien fungerer til mer enn pasta

Her får du så deilig sangiovesekarakter som du kan forvente for denne prisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Han tar albariño er stykke lenger
+
Klubb
Viner i begrenset antall kun for abonnenter

Han tar albariño er stykke lenger

Vinene til Rodrigo Méndez er så langt unna den lette og fruktige albariño-stilen som forbindes med Rias Baixas, det er mulig å komme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse
+
Klubbkokken serverer
Rødbetfalafler

Lag denne fargerike varianten av falafel for en ny og spennende opplevelse

Rødbeter gir både mer farge, høyere næringsinnhold og god smak til disse fantastiske vegetarbollene

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De røde vinene slåss om oppmerksomheten
+
Tester
Nyheter vin spesialpol april 2021

De røde vinene slåss om oppmerksomheten

At tysk pinot noir er i verdensklasse, får du bevisene på her. Noen riktig strålende rieslinger finner du også.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten
Dagens rett
Marokkansk lam med tabbouleh

Bruk restene av påskelammet til denne smaksrike retten

I denne oppskriften får du brukt opp både lam- og sauserester. Med herlige innslag fra midtøsten blir påskelammet forvandlet til en ny og  magisk smaksopplevelse

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden
Dagens rett
Lam på burgundervis

Lam i gryte på fransk maner gjør jobben påskekvelden

Lammekjøtt som får putre lenge i gryta med rødvin og andre godsaker er et veldig godt alternativ til lammestek.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest
Dagens rett
Empanadas som i Chile

Påsken er perfekt tidspunkt for en empanada-fest

Empanadas er chilensk nasjonalrett og derfor velegnet som festmat også her. Siden retten er lett å servere og spise, er den super hvis det er mange til bords.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her