Eksil-nordmann vant gjev bokpris

To skandinaver vant hver sin "verdensmestertittel" i den årlige Oscar-gallaen for bøker som i år ble holdt i Beijing. En av dem er en nordmann.
Redaksjonen
25 April 2007 - 16:20

Han er i alle fall født i Norge og kaller seg nordmann. Men han snakker skånsk og bor halve året i USA. Det handler om Ulf Buxrud.
 
Han vant i kategorien Best Spirit Book in the World med boken Rare Malts i konkurransen Gourmand World cookbook Awards. I fjor vant whisky-guruen Michael Jackson den samme prisen. Prisen for beste vinbok gikk til svenske Bengt-Göran Kronstam.
 
To skandinaver vant altså hver sin "tunge" kategori.
 
Mest norsk
Gratulerer, Ulf Buxrud.

- Takk skal du ha!

Du høres ikke mye norsk ut?

- Jeg er født i Skien. Men jeg flyttet til Sverige tidlig som en misjonær for norske interesser, ler Buxrud på kav skånsk dialekt.

- Men familien bor fortsatt i Norge. Jeg kaller meg nordmann, men ikke ofte, for jeg vil ikke skryte, smiler forfatteren.

Første forsøk
- Det var til og med det første forsøket mitt med en bok, og jeg skrev den på engelsk. Etter prisen har jeg fått mye bra kritikk. Så man har rett til å være stolt, men det har man jo når man er nordmann, sier han.

Hva kommer denne brennede interessen for whisky av?

- Til å begynne med henger det sammen med at jeg reiste som 15-åring. Da smakte jeg whisky for første gang i mitt liv. Etter det har det blitt en livslang interesse. Men på den seriøse siden tok det fart på 70-tallet. Det var rett og slett sånn at jeg deltok i en rekke vinsmakinger. Vin og mat er to store interesser for meg. Men på 70-tallet slo det meg at jeg kunne smake whisky på samme måte som man smaker vin. Man kunne angripe objektet på samme måte og bruke samme språk, forteller Buxrud.

Flere aspekter
- Under reisens gang fant jeg også ut at det fantes andre aspekter. Det fantes kulturhistorie, sosialhistorie og industrihistorie rundt et vanlig destilleri. Det bidro til å øke interessen, forteller forfatteren.

Hva kommer denne prisen til å bety for deg?

- Først av alt betyr det at jeg får en bedre kontaktflate mot whiskybransjen. Men det betyr nok også at jeg kommer til å skrive flere bøker, sier Buxrud.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter
Dagens rett

Bedre fiskemiddag enn dette skal du lete lenge etter

Denne lørdagen serverer vi deg en oppskrift på en av våre beste matfisker, nemlig piggvar som stekes og får følge av appelsin- og basilikumsmør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger
Dagens rett
Satay av svin med honning og ingefær

Slike grillspyd kommer du til å lage flere ganger

Det er den krydrete og intense men ikke særlig sterke sausen som gir mersmaken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en burger med smaken av Hellas
Dagens rett

Lag en burger med smaken av Hellas

Det er smaken av solfylte Hellas som vi savner når vi ikke er der, som er inspirasjonen for denne burgeren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick
Ukens drink

Denne rosa cocktailen er både kremet, søt og innsmigrende, men også med et lite kick

Oppi all jordbær- og hylleblomstsødmen er det også ekstra dybde fra vellagret akevitt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her