Eksil-nordmann vant gjev bokpris

To skandinaver vant hver sin "verdensmestertittel" i den årlige Oscar-gallaen for bøker som i år ble holdt i Beijing. En av dem er en nordmann.

Han er i alle fall født i Norge og kaller seg nordmann. Men han snakker skånsk og bor halve året i USA. Det handler om Ulf Buxrud.
 
Han vant i kategorien Best Spirit Book in the World med boken Rare Malts i konkurransen Gourmand World cookbook Awards. I fjor vant whisky-guruen Michael Jackson den samme prisen. Prisen for beste vinbok gikk til svenske Bengt-Göran Kronstam.
 
To skandinaver vant altså hver sin "tunge" kategori.
 
Mest norsk
Gratulerer, Ulf Buxrud.

- Takk skal du ha!

Du høres ikke mye norsk ut?

- Jeg er født i Skien. Men jeg flyttet til Sverige tidlig som en misjonær for norske interesser, ler Buxrud på kav skånsk dialekt.

- Men familien bor fortsatt i Norge. Jeg kaller meg nordmann, men ikke ofte, for jeg vil ikke skryte, smiler forfatteren.

Første forsøk
- Det var til og med det første forsøket mitt med en bok, og jeg skrev den på engelsk. Etter prisen har jeg fått mye bra kritikk. Så man har rett til å være stolt, men det har man jo når man er nordmann, sier han.

Hva kommer denne brennede interessen for whisky av?

- Til å begynne med henger det sammen med at jeg reiste som 15-åring. Da smakte jeg whisky for første gang i mitt liv. Etter det har det blitt en livslang interesse. Men på den seriøse siden tok det fart på 70-tallet. Det var rett og slett sånn at jeg deltok i en rekke vinsmakinger. Vin og mat er to store interesser for meg. Men på 70-tallet slo det meg at jeg kunne smake whisky på samme måte som man smaker vin. Man kunne angripe objektet på samme måte og bruke samme språk, forteller Buxrud.

Flere aspekter
- Under reisens gang fant jeg også ut at det fantes andre aspekter. Det fantes kulturhistorie, sosialhistorie og industrihistorie rundt et vanlig destilleri. Det bidro til å øke interessen, forteller forfatteren.

Hva kommer denne prisen til å bety for deg?

- Først av alt betyr det at jeg får en bedre kontaktflate mot whiskybransjen. Men det betyr nok også at jeg kommer til å skrive flere bøker, sier Buxrud.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen