Eksil-nordmann vant gjev bokpris

To skandinaver vant hver sin "verdensmestertittel" i den årlige Oscar-gallaen for bøker som i år ble holdt i Beijing. En av dem er en nordmann.
Redaksjonen
25 April 2007 - 15:20

Han er i alle fall født i Norge og kaller seg nordmann. Men han snakker skånsk og bor halve året i USA. Det handler om Ulf Buxrud.
 
Han vant i kategorien Best Spirit Book in the World med boken Rare Malts i konkurransen Gourmand World cookbook Awards. I fjor vant whisky-guruen Michael Jackson den samme prisen. Prisen for beste vinbok gikk til svenske Bengt-Göran Kronstam.
 
To skandinaver vant altså hver sin "tunge" kategori.
 
Mest norsk
Gratulerer, Ulf Buxrud.

- Takk skal du ha!

Du høres ikke mye norsk ut?

- Jeg er født i Skien. Men jeg flyttet til Sverige tidlig som en misjonær for norske interesser, ler Buxrud på kav skånsk dialekt.

- Men familien bor fortsatt i Norge. Jeg kaller meg nordmann, men ikke ofte, for jeg vil ikke skryte, smiler forfatteren.

Første forsøk
- Det var til og med det første forsøket mitt med en bok, og jeg skrev den på engelsk. Etter prisen har jeg fått mye bra kritikk. Så man har rett til å være stolt, men det har man jo når man er nordmann, sier han.

Hva kommer denne brennede interessen for whisky av?

- Til å begynne med henger det sammen med at jeg reiste som 15-åring. Da smakte jeg whisky for første gang i mitt liv. Etter det har det blitt en livslang interesse. Men på den seriøse siden tok det fart på 70-tallet. Det var rett og slett sånn at jeg deltok i en rekke vinsmakinger. Vin og mat er to store interesser for meg. Men på 70-tallet slo det meg at jeg kunne smake whisky på samme måte som man smaker vin. Man kunne angripe objektet på samme måte og bruke samme språk, forteller Buxrud.

Flere aspekter
- Under reisens gang fant jeg også ut at det fantes andre aspekter. Det fantes kulturhistorie, sosialhistorie og industrihistorie rundt et vanlig destilleri. Det bidro til å øke interessen, forteller forfatteren.

Hva kommer denne prisen til å bety for deg?

- Først av alt betyr det at jeg får en bedre kontaktflate mot whiskybransjen. Men det betyr nok også at jeg kommer til å skrive flere bøker, sier Buxrud.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her