Eksklusiv vinsmaking 27. oktober: En vin for konger - men også for deg

Herlige søte dråper av verdens kanskje beste vinnektar blir deg til del når du i slutten av oktober skal få smake hele syv forskjellige Tokaji-viner. Og det er selveste The Royal Tokaji Company som byr på de eksklusive eliksirer, der den dyreste koster $2
Redaksjonen
01 Oktober 2003 - 12:23

Tokaji Aszu var verdens første store, søte vin. Navnet har vinen fått fra dens dyrkingsområde; Tokaji i Ungarn.

Ordet Aszú som alltid ses i sammenheng med Tokaji på etiketten, betyr tørkede bær. Oppdagelsen av hvor viktig dehydreringen av druene er for vinens karakter skjedde ved en ren tilfeldighet. Høsten 1650, like før innhøsting skulle finne sted, kom det rykter om en ny invasjon fra den krigslystne naboen Tyrkia. Innhøstingen ble satt på vent. Først i november kunne bøndene returnere til vinmarkene, og da var druene naturlig nok rimelig inntørkede. Druene ble likevel plukket, og det ble oppdaget at en tyktflytende væske piplet ut av de tørre druene.

Denne nektar ble umiddelbart betegnet som Essencia og ble så blandet ut med litt tørr bordvin fra den foregående høst, og Tokaji Aszú så dagens lys.

Puttonyos
Druene rammes av botrytis uregelmessig, og selve plukkingen av druene skjer derfor manuelt. Druene plukkes én og én og oppbevares i en puttony, en form for stålbøtte. Denne har et volum på 20 liter, eller omlag 20-25 kilo. En god plukker kan høste inn om lag én puttony pr. dag, og vi kjenner også puttony som søthetsbetegnelsen på den endelige vin. Fra en slik puttony vil det komme et naturlig sig på et par desiliter. Tidligere hendte det at denne essensen ble gjæret separat, men prosessen er så tidkrevende og usikker at denne nektaren i dag stort sett benyttes som søtningstilsats til den endelige Tokaji Aszú. Essencia er nærmest udødelig, og kan holde seg tilnærmet like frisk i over 200 år.

Tokaji-vinene lages i søthetsgradene Tokaji Aszú 3-6 puttonyos, Tokaji Aszú Essencia (tilsvarer 7-9 puttonyos) og Tokaji Essencia (kun puttonyos - ingen basisvin).

Smakingen er nå avholdt

Vi får smake følgende viner:
 w Áts cuvée 2002 - late harvest
    (Ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 150,- for 500 ml)
 
 w Blue Label 1996 - 5 puttonyos - blended aszú wine
    (kr 126.50 for 250 ml)
    (kr 199.90 for 500 ml)
 
 w Birsalmás 1996 - 5 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 350,- for 500 ml)
 
 w Nyúlászó 1996 - 6 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 550,- for 500 ml)
 
 w Betsek 1996 - 6 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 399,- for 500 ml)
 
 w Betsek 1992 - 6 puttonyos - single vineyard aszú wine
    (Årgangen ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 399,- for 500 ml)
 
 w Royal Tokaji Aszú Eszencia 1995
    (Ikke i salg på polet. Anslått pris kr. 1395,- for 500 ml)
WineSpectator: 94 poeng ($200)
"Thick and dense yet never heavy, with aromas that flit from floral and vegetal to caramel and smoke and back again. There's noticeable sweetness matched by a brisk acidity that need time to integrate. Fine, lingering finish. Seems monolithic today, so be patient. Best from 2003 through 2015." (31.10.01)

Royal Tokaji på polet:

Smakingen er nå avholdt

Tid: 27. oktober 2003 kl. 19.00
Pris: kroner 395 inkl. mva
Sted: Gamle Logen,
Grev Wedels plass 2, 0151 Oslo.

Ring Apéritif på 902 04 834 dersom du ikke finner frem.

Seminaravgiften betales til Bankkontonr. 7023 05 45705, Apéritif Nett, Furuveien 39c, 0678 Oslo. Merk innbetalingen med 271003. Dersom du melder deg på eller betaler senere enn fem dager før arrangementet må du huske å ta med kvittering. Melder du deg av etter avbestillingsfristen 22.10.03 kl. 23:59 refunderer vi ikke deltakeravgiften.
NB! Innbetalinger uten forutgående registrering/påmelding kan dessverre ikke påregnes som gyldig påmelding.
Spørsmål? Ring 22 98 86 00 eller send en mail.

Fakta om Tokaji
Det er i Mád, 20 mil nord-øst for Budapest, i regionen Tokaj-Hegyalja i det nord-østre hjørnet av Ungarn, at vi finner det unike klimaet som gir grunnlaget for denne vinens eksistens. En vin som nøysomt og i små kvanta produseres og som gjennom de siste halvt tusen år er blitt mottatt med respekt og ovasjoner på lik linje med hva bare konger og innflytelsesrike personer kan håpe på. Det er nemlig midt i Tokajs vinmarker de to elvene Bodrog og Tisza møtes og med sine vidt forskjellige temperaturer frembringer en tåkedis som omfanger vinmarkene og mirakuløst skaper perfekt grobunn for Botrytis Cinerea - et fenomen vi ellers stort sett bare finner i Sauternes.

Tokaji og mat
En rekke råvarer passer som ledsagere til tokaji. Foie gras, blåmuggost, hummer, selv desserter med innslag av sjokolade og appelsin går utmerket. Ellers kanTokaji nytes som digestif, med petit fours og sigarer. Hugh Johnson oppsummerer en Tokajers egenskaper på følgende vis: "En Tokajer gir deg den tilfredshet ved slutten av et måltid, som en Champagne gir deg i starten"...

Druesorter i Tokaji
 w Furmint - ca. 70% av plantene i regionen. En drue med meget høyt nivå av garvesyre, og som er særlig mottakelig for Botrytis.
 w Harslevelu - ca. 25% av plantene. Litt mindre mottakelig for Botrytis, men rik på sukker og aroma.
 w Muscat de Lunel - ca. 5% av plantene. Den vanskeligste druen å dyrke, men viktig for smaken.

Årganger:
1990 - Første årgang for Royal Tokaji
1991 - God kvalitet
1992 - Svært lite Aszu-druer
1993 - Særdeles god årgang
1994 - Ingen Aszu-druer - ingen vin laget
1995 - Meget god kvalitet
1996 - Meget god kvalitet
1997 - Svært lite Aszu-druer
1998 - Svært lite Aszu-druer
1999 - Særdeles god årgang, som 1993

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet
Ukens kake

Denne kaken vil skinne som sola på kakebordet

Vi er underernærte på sol, og ukens kake er en hyllest til all den gode solvarmen vi har i vente. En super kake å sette på kakebordet til sesongens store fester,

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste
Dagens rett
Grillet makrell med sitroncouscous, grillet paprika og squash

Akkurat nå er makrellen på sitt aller beste

Vi har gitt den store sommerfisken, makrellen, internasjonalt og sesongriktig følge i denne retten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her
Dagens rett

Kyllinglårene er det beste på kyllingen - når de får litt drahjelp som her

Kyllinglår som marineres noen timer i lime blir ekstra gode - bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Se alt det gode du kan lage med makrell
Guide
Oppskrifter makrell

Se alt det gode du kan lage med makrell

Denne råvaren som er blant de billigste i fiskedisken, er på sitt beste nå og kan trylles med på kjøkkenet. Her finner du mange fristende oppskrifter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett
Dagens rett

By på en vårlig og veldig lettlaget pastarett

1. mai er for mange første vårdag. Med gode værmeldinger i vente, er det mange som vil tilbringe mest tid ute. Med denne pastaretten til middag, blir det tid til alt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 30.mai i Oslo

Smak uforglemmelig mat og viner fra California i Oslos eldste trevilla

Vi byr på fabelaktige viner fra California kombinert med utsøkt mat i historiske omgivelser den 30. mai.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha
Ukens drink

Gjør som brasilianerne - sørg for feststemning med caipirinha

Caipirinha betyr «liten mann fra landet» og er Brasils nasjonaldrink. Den lages av cachaça som er laget på samme måte som mye rom. En sterk, men likevel frisk drink som derfor er manges favoritt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her