Eksperter spår økt press på norske alkoholavgifter

(Oslo 30.04.03) Innstillingen fra Ekspertutvalget for grensehdandel, som ble avlevert til Finans­departe­mentet i dag, staker opp en god kurs for Regjeringens videre arbeid med tiltak mot grensehandelen. Utvalget viser klart at grensehandelen øker meget r
Redaksjonen
30 April 2003 - 16:24

Ekspertutvalget, som ble nedsatt av Regjeringen etter budsjettavtalen med Fremskrittspartiet, anslår at grensehandelen med brennevin i Sverige økte med 22% i fjor, og vinhandelen med hele 57%. I alt 1,23 mill brennevin og 5,02 mill liter vin kjøpte nordmenn i Sverige i fjor, et anslag som ligger bare 2-5% under resultatet av VBFs månedlige målinger av denne grensehandelen i Sverige.

Utvalget fastslår også at harmoniseringen av EUs tollkvoter og den danske avgiftsreduksjonen på brennevin som kommer i oktober, vil sette norsk alkoholpolitikk under press og kan gi sterk økning i grensehandelen (s.148). Utvalget fastslår at staten taper lite avgiftsinntekter ved å redusere avgiftene på brennevin og vin, mens staten vil tape svært mye på å redusere avgiftene på øl og tobakk.

Utvalget anbefaler at Finansdepartementet tar den økende grensehandelen inn over seg og beregne følgene av reduserte avgifter på en ny måte. Her er utvalget fullt i takt med erfaringene de siste ti årene, hvor avgiftsreduksjoner på brennevin og vin i flere land har medført redusert grensehandel og dermed styrket statens avgiftsgrunnlag. I

VBF mener Ekspertutvalget alt i alt har lagt et godt grunnlag for å fullføre arbeidet med å bekjempe den sterkt økende grensehandelen.

- Utvalget har slått fast det vi hele tiden har visst, nemlig at grensehandelen med alkohol øker meget raskt, og at staten kan høste store gevinster  ved å redusere avgiftene og lokke grense­handlerne hjem til Vinmonopolet. Fra Sveits og Danmark har vi sett at redusert brennevinsavgift kan øke statens avgiftsinntekter, og vi støtter utvalgets oppfordring til Finansdepartementet om å fornye sine beregningsmåter og ta den økende grensehandelen inn over seg, uttaler Amundsen.

Bagatelliserer arbeidsløshet

VBF er derimot svært skuffet over at Ekspertutvalget bagatelliserer den svenske sysselsettingen langs grensen som betjener den norske grensehandelen.

- Det vil være store gevinster å hente for sysselsettingen dersom grensehandelen bekjempes. I en tid med økende arbeidsløshet mener vi at Ekspertutvalget og SSB nå må innlede samarbeid med sine svenske kolleger om å anslå hvor mange arbeidsplasser vi mister på grunn av grensehandel, mener VBFs formann Ivar Amundsen.

SIRUS må kunne måle

Ekspertutvalgets innstilling har barea maktet å måle effektene av å redusere de alkoholavgiftene vi hadde i 1999, fordi alkoholforskerne i SIRUS ikke har hatt budsjett til å måle det såkalte uregistrerte alkoholforbruket de siste fire årene.

- Det er uansvarlig å utforme norsk alkoholpolitikk uten informasjon om hvor mye vi drikker. Idag må Regjeringen gjette hvor mye vi drikker, og det er ikke holdbart å møte de dramatiske endringene i nordisk alkoholpolitikk på denne måten. Derfor må Regjeringen straks sikre en ekstrabevilgning slik at SIRUS kan gi årlige mål for vårt totale alkoholforbruk til de politikerne som skal utforme alkohol­politikken. Med de raske endringene vi ser i forbruk, grensehandel og prisnivå i Norden, er dagens informasjonstørke helt uakseptabel, avslutter Amundsen.

Ekspertutvalgets innstilling: http://www.odin.dep.no/fin/norsk/aktuelt/pressem/006071-070376/index-dok000-b-n-a.html

 

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Forsiden akkurat nå
Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta
Dagens rett

Gi en spansk touch på mandagens middag med denne kikert- og skinkegryta

En rik og smakfull, men lettlaget gryterett - den slags oppskrifter er gull verdt i en travel hverdag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett
Dagens rett

Å sylte kveite er en super måte å servere fisken som forrett

Kveite er en fet fisk som det passer godt å koke i en syrlig lake. Fisken får god smak og virker ikke så fet. Det blir derfor en perfekt start på måltidet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra
Dagens rett

Ønsk sommeren velkommen med denne kombinasjonen av fisk og rabarbra

I denne oppskriften kan du bruke enten makrell eller småørret. Begge smaker sommerlig med dette tilbehøret.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft
Ukens drink

Lag en djevelsk god kombinasjon av tequila og solbærsaft

Du har kanskje ikke prøvd å blande tequila og solbær før? Vi kan love at det smaker djevelsk godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her