Ekte saker til godpris

Disse to sørfranske vinene smaker slik viner derfra skal smake.
Aase E. Jacobsen
30 September 2009 - 01:01

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Château d'Oupia 2007 (56503) har en veldig intens aroma av mørke bær og varmt jordsmonn. Akkurat slik det lukter på en varm sommerdag i det solstekte landskapet i Sør-Frankrike. Den er fyldig og innsmigrende med god saftighet og fine tanniner. Topp til kraftige lammeretter eller også lettere vilt. Et funn til prisen.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Sterkt terroir
Den er også en veldig flott representant for så vel appellasjonen Minervois som den er et verdig minne etter André Iché. Det er nemlig mye takket være ham at denne utposten i det større Languedoc-Roussillon fikk sin egen AOC - om enn først i 1985. Før den tid leverte vinbøndene druene mer eller mindre mekanisk - eller skal vi si apatisk - til det nærmeste kooperativet. Helt uten tanke verken for hvordan druene ble dyrket eller hvordan vinen ble laget.

Iché gjorde aldri det, men solgte heller vinene i bulk til oppkjøpere, inntil en dag han fikk besøk av en kyndig vinmaker som insisterte på at han måtte tappe vinen selv. Den høye kvaliteten skyldtes at Ichés vinmarker hovedsakelig inneholdt velvoksne carignan-vinstokker, inntil 100 år gamle. Kombinert med Minervois' sterke terroir, oppnås viner med veldig bra karakter. Ichés eiendom, Ch. d'Oupia, et slott fra 1200-tallet, ligger i midt i Minervois-appellasjonen i det som kalles Les Mourels, et veldig kupert landskap med jordsmonn av forvitret kalkholdig sandstein og vinmarker opp til 500 m.o.h..

Lovprist av romerne
Inspirert av responsen startet han å kjøpe opp parseller med gammelt plantematerial. Til sammen teller virksomheten 60 hektar som ikke gir mer enn 300.000 flasker. Det lave utbyttet er en stor kontrast til det kvantitetsorienterte regimet som "herjet" området.

Denne ekte smaken av Minervois som var lovprist allerede i Romertiden, er det altså vi kan kjenne i Ch. d'Oupia-vinene. Selv om Iché ikke lenger er blant oss, han døde i 2007, lages vinene fortsatt i samme ånd, av hans datter Marie-Pierre.

Tilgjengelig i Norge er også en litt lettere grenachedominert versjon, Delcoeur 2007 (56999), men desto mer sjarmerende og drikkevennlig til så vel pasta som lyst kjøtt og småretter.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004, og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986, og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244, og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Bak en litt annen vri på lussekattene i år
Ukens kake
Safranboller med kokos

Bak en litt annen vri på lussekattene i år

Boller med smak av safran fylt med kokos er så godt at de overgår de fleste lussekatter, og kan bakes når som helst på året.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Med dette på helgemenyen er det garantert suksess
Dagens rett

Med dette på helgemenyen er det garantert suksess

Vi varter opp med et skikkelig festmåltid denne helgen som blir ekstra smakfull.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den
Dagens rett

Får du tak i en liten kveite, skal du gjøre dette med den

Ovnsbakt pepperkveite er intet mindre enn et luksusmåltid, men som er uhyre enkelt å lykkes med.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en skikkelig Lucia-fest
Julemat
Oppskrift lussekatt

Lag en skikkelig Lucia-fest

Her er historien om Santa Lucia og oppskriftene på lussekatter og tilhørende drikke, og et utvalg andre safransmakende søtsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik får blåskjellene Lucia-skrud
Dagens rett
Blåskjell i safransaus

Slik får blåskjellene Lucia-skrud

Det er lov å kose seg litt ekstra når det er Lucia-dag, og du vil bli overrasket over hvor godt blåskjell og safran hører sammen,

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet
Ukens drink

Dropp gin tonic - prøv denne cocktailen med safran i stedet

Gin er mer populært enn noensinne. Her får den ekstra smak av safran, og blandet med andre smaksforsterkere blir dette en drink du husker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her