El Bulli gjør det igjen

Etter å ha vært borte fra topplassering noen år er El Bulli i Nord-Spania atter en gang kåret til verdens beste restaurant.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2006 - 09:00

The World's 50 Best Restaurants kjøres for femte året på rad i regi av det britiske bransjemagasinet Restaurant. Det er den renommerte avantgardistiske spanske restauranten El Bulli med sin legendariske sjef Ferrán Adrià som atter en gang har inntatt lederposisjonen etter å ha måttet se seg forbigått de siste tre år.
 
El Bulli har dog alltid vært rangert blant de tre beste i de tidligere kåringene. Særlig har Heston Blumenthals ekstremt eksperimentelle kjøkken ved The Fat Duck utenfor London, som i år havnet på andre plass, bydd på hard konkurranse opp gjennom årene.

Californiske French Laundry som siden 2002 har knivet med de to andre om pallplass, er nå nede på fjerde plass. Det er superhete Pierre Gagnaire i Paris har overtatt som runner up som nummer tre i verden, og som også ble belønnet med tittelen Chefs Choice under kåringen.
 
På pallen er det altså bare konsepter som praktiserer høy grad av eksperimentelt kjøkken, og vi må helt ned på sjuende plass før finner mer klassiske steder som Alain Ducasses Le Louis XV som du finner i Monaco. Som beste australasiatiske restaurant har Tetsuya's klort seg fast på en femte plass for andre gang på rad.

Beste og eneste skandinaviske restaurant blant de 50, er ikke overraskende Noma i København 33. plass. Vi må dessverre ganske langt ned på listen over de neste 50 før vi finner Fredsgatan 12 i Stockholm på 70. plass, Sjømagasinet i Gøteborg på 84. og Bagatelle på 94. I 2004 ble Bagatelle rangert som det heteste skandinaviske spisestedet med sin 37. plass, så årets resultat faller nok tungt for hjertet for alle som elsker Bagatelle. Noma har dermed overtatt Bagatelles plass som heteste skandinav.

Den strenge juryen er satt sammen av ikke mindre enn 560 kompetente kjøkkensjefer, restauratører, matjournalister og såkalte ekspertgjester fra hele verden. Norge er representert i juryen med Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Andreas Viestad, Dagbladet og vår egen Aase E. Jacobsen.

Her kan du lese mer: www.theworlds50best.com

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: Introduksjonskurs
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: Introduksjonskurs

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 6 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her