El Bulli gjør det igjen

Etter å ha vært borte fra topplassering noen år er El Bulli i Nord-Spania atter en gang kåret til verdens beste restaurant.
Aase E. Jacobsen
11 Juni 2006 - 09:00

The World's 50 Best Restaurants kjøres for femte året på rad i regi av det britiske bransjemagasinet Restaurant. Det er den renommerte avantgardistiske spanske restauranten El Bulli med sin legendariske sjef Ferrán Adrià som atter en gang har inntatt lederposisjonen etter å ha måttet se seg forbigått de siste tre år.
 
El Bulli har dog alltid vært rangert blant de tre beste i de tidligere kåringene. Særlig har Heston Blumenthals ekstremt eksperimentelle kjøkken ved The Fat Duck utenfor London, som i år havnet på andre plass, bydd på hard konkurranse opp gjennom årene.

Californiske French Laundry som siden 2002 har knivet med de to andre om pallplass, er nå nede på fjerde plass. Det er superhete Pierre Gagnaire i Paris har overtatt som runner up som nummer tre i verden, og som også ble belønnet med tittelen Chefs Choice under kåringen.
 
På pallen er det altså bare konsepter som praktiserer høy grad av eksperimentelt kjøkken, og vi må helt ned på sjuende plass før finner mer klassiske steder som Alain Ducasses Le Louis XV som du finner i Monaco. Som beste australasiatiske restaurant har Tetsuya's klort seg fast på en femte plass for andre gang på rad.

Beste og eneste skandinaviske restaurant blant de 50, er ikke overraskende Noma i København 33. plass. Vi må dessverre ganske langt ned på listen over de neste 50 før vi finner Fredsgatan 12 i Stockholm på 70. plass, Sjømagasinet i Gøteborg på 84. og Bagatelle på 94. I 2004 ble Bagatelle rangert som det heteste skandinaviske spisestedet med sin 37. plass, så årets resultat faller nok tungt for hjertet for alle som elsker Bagatelle. Noma har dermed overtatt Bagatelles plass som heteste skandinav.

Den strenge juryen er satt sammen av ikke mindre enn 560 kompetente kjøkkensjefer, restauratører, matjournalister og såkalte ekspertgjester fra hele verden. Norge er representert i juryen med Eyvind Hellstrøm, Bagatelle, Andreas Viestad, Dagbladet og vår egen Aase E. Jacobsen.

Her kan du lese mer: www.theworlds50best.com

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Spareribsene hurtigmarinerer du slik
Dagens rett

Spareribsene hurtigmarinerer du slik

Spareribs kan være på tallerkenen etter 20 minutter om du velger denne hurtigløsningen. fornøyd.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Japansk-peruansk fusion sprer seg
+

Japansk-peruansk fusion sprer seg

Det pikante søramerikanske fusionkjøkkenet nikkei blander peruanske råvarer med japansk knowhow. På Issei i København har den tidlige sushikokken Christian Paradisi kastet seg over sjangeren og setter opp filialer flere steder i verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin
+

Her finner du siste utgave av Apéritif magasin

Som vanlig er vi innom alt fra fjerne til nære himmelstrøk, fra det sterke til det svakere, med og uten bobler, men alltid med fokus på bærekraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif
+
Klubb

Her finner du alle de digitale utgavene av magasinet Aperitif

Siden magasinet Aperitif er en del av medlemskapet i Mat- og vinklubben, har vi samlet alle lenkene til de ulike utgavene nedenfor.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet
Dagens rett
Asiatiske biffspyd

Prøv denne vrien på fredagsbiffen. Du blir ikke skuffet

Disse asiatiskinspirerte biffspydene gir en knallavslutning på uka. Prøv denne superenkle oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt
Dagens rett

Denne wokretten kan lages med eller uten kjøtt

Å woke maten byr på store valgmuligheter. Også om kjøtt skal være med blant ingrediensene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet
Dagens rett

Her er løsningen på helgens fiskemåltid: Helgrillet steinbitbilet

Å steke en stor fiskefilet som den av steinbit hel, er perfekt på grillen. Ekstra godt blir det med ratatouille til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her