El Bulli stenger

Verdens beste restaurant, El Bulli, stenger i minst to år. Ferran Adrià er utmattet og prioriterer familien.
Redaksjonen
27 Januar 2010 - 12:31

For de som ennå ikke har sikret seg bord på verdens beste restaurant, El Bulli, nord for Barcelona, blir ventetiden enda lengre. Ferran Adrià har nemlig bestemt seg for å ta en lang pause, og det betyr at restauranten også blir stengt i minst to år, i følge The Daily Telegraph og nettavisen.no.

Kokkens lange pause ble annonsert for et sjokkert publikum på en matkonferanse i Madrid. Ovenfor The Daily Telegraph bekrefter mesterkokken at han nå leverer inn sine stjerner og utmerkelser for en tid. Dermed overtar Heston Blumenthal, og hans britiske Fat Duck, muligens tronen på restauranttoppen.

De to har nemlig de fem siste årene kivet om topplasseringen i Worlds Best Restaurant, men El Bulli har trukket det lengste strået i de fire siste av disse.

Valgte familien
Personlige problemer og utmattelse skal ligge til grunn for at Adrià nå tar en pause, og kanskje helt legger kokkeluen på hyllen.

- Det er enormt stressende å jobbe 15 timer om dagen, mens du samtidig skal være kreativ, sier mesterkokken i en kommentar.

El Bulli-sjefen er glad for at han nå kan konsentrere seg om familien.

- Jeg ønsker ikke å ha ferie på Bahamas, men i 25 år har det vært fokus på matlaging. Nå fortjener vi et mer normalt liv.

Forsker på gastronomi
Under sitt møte med matglade kolleger i Madrid, innrømmet mesterkokken at han nå vil vi seg mer til akademisk forskning på gastronomi ved Harvard. Et prosjekt som kan strekke seg fram til 2020.

Kjente kokker som Gordon Ramsay og Alain Ducasse åpner opp restauranter over hele verden, men den spanske stjernekokken er mer interessert i forskning enn i penger.

Adriàs fratredelse ses på som like dramatisk som da Marco Pierre White leverte inn sine Michelin-stjerner og gikk av som kokk i 1999.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag
Dagens rett

Med lammefilet og skogsopp blir det virkelig luksusmat til middag

Lammefilet er en eksklusiv, men svært enkel råvare å ha med å gjøre. Bare pass på å ikke steike den for mye. Her er oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallkjøp til biffen
+
Ukens vin

Knallkjøp til biffen

En solid og smaksrik rødvin til 200-lappen er velkomment bidrag til etter-ferie-økonomien.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?
+

Er Østerrike på vei til å bli et rødvinsland?

Med vinregioner som Carnuntum, Eisenberg og Leithaberg og druer som blaufränkisch og zweigelt har Østerrike tatt et stort skritt i retning et rødvinsland å regne med.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her