Eleganse til rekene

Ukens vin er en hvitvin som byr på en viss grad av raffinement uten at den koster mer enn en tier over hundrelappen. De ferske rekene som er å få tak i om dagen fortjener en vin over gjennomsnittet, og det kan du la gjestene få med denne vinen.
Redaksjonen
01 August 2001 - 01:00

Domaine Langlois-Chateau Saumur Blanc (KK nr: 401844,Vectura varenr: 107409. Pris Horeca: ekskl. 87,83, inkl. 108,90) er delikat og frisk med aromaer som aprikos og gule frukter og en touch av honning og mineraler. Den er perfekt som aperitiff, enten du tar den "bar" eller om du serverer noe attåt, men enda mer til sin rett kommer den når den får følge av hvit fisk, gjerne grillet, skalldyr som reker, blåskjell eller også årets krabbe som begynner å bli taendes i disse dager.
 
Et lite tips for deg som er lei av majonesbaserte sauser til rekene: Anrett nyrensete ferske reker på sprø salatblader, hell over godt med en ekstra god og fruktig jomfru-olivenolje, drypp over litt sitron og ta noen gode tak med pepperkverna. Pynt eventuelt med kjørvel, dill eller estragon og da-da, du har tilført de ofte litt vel salte rekene akkurat det de trenger for å bli så himmelsk som reker kan bli.
 
Ukens vin er fra Loire Frankrike og er laget av mesteparten chenin blanc som ved siden av sauvignon blanc er dalens viktigste hvitvinsdruer. Chenin blanc er kjent for sin flotte syrestruktur også særegne fruktighet som sikrer vinen et langt liv, særlig når den lages av sent høstete druer. Men den egner seg også til tørre hvitviner som skal drikkes unge. Nettopp slik er ukens vin som også har fått et lite tilskudd av chardonnay-druer som bidrar med en friskere og lettere fruktighet enn chenin blanc.
 
Produsenten Langlois-Chateau ble grunnlagt i 1885 og eies i dag av fjerde generasjon av familien samt champagne-huset Bollinger. Champagneprodusenten er inne i bildet fordi Langlois-Chateau frem til for to tiår siden hadde skaffet seg et godt renommé for sine musserende viner. Loire-dalen er en viktig leverandør av boblevann til det franske markedet som har en nærmest uuttømmelig tørst etter slik drikke. I dag produserer Langlois-Chateau et bredt spekter av hvite som røde og rosa viner innen appellasjonene Saumur som er den største med 45 hektar, Saumur-Champigny, Sancerre og Muscadet sur lie. Stjernestatusen ivaretas av husets Saumur Vieilles Vignes og den musserende Crémant de Loire Quadrille som dessverre ikke er tilgjengelig i Norge.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her