- Stort! En fantastisk sjanse, sa Ness, som til daglig er kjøkkensjef på Restaurant Bagatelle i Oslo. Han er også fast medlem på Kokkelandslaget. Seieren betyr at Ness blir Norges representant når verdensmesterskapet går av stabelen i den franske byen Lyon i januar 1999. - Ness er uvanlig i at han viste at han er like god på kjøtt som på fisk. Vanligvis er kokker spesialister på enten det ene eller det andre, sier Lea Linster fra Luxemburg, som var en av fagdommerne under torsdagens konkurranse. Linster vant også Bocuse d'Or i 1989, som første og eneste kvinne i kokke-VMs tolvårige historie. På finalemenyen sto norsk sei og kamskjell til forrett, mens hovedingrediensen i kjøttretten var fransk due. - Etter fisken var det en viss diskusjon om hvem som var best, men diskusjonen opphørte etter kjøttretten, sier hun. - Ness vil utvilsomt bli en interessant deltaker i neste års Bocuse d'Or, sier juryens formann, Regis Marcon fra Frankrike, som tok VM -gull i 1995. Ness mener det nå er internasjonal klasse over de norske elitekokkene. Norge har vunnet en gull-, en sølv- og en bronsemedalje i løpet av de siste fire konkurransene. - Jeg scoret nok mye på å la smakene tale for seg selv, uten å gjøre det for fancy. Mine retter kunne serveres hver dag i en restaurant, og ikke bare i en konkurranse, mener han. Wenche Foss fremhevet det gode fremmøtet og entusiasmen blant publikum som holdt ut alle de fem timene konkurransen varte. - Kokkekonkurranser er visst i ferd med å bli publikumsidrett, sa hun, før hun delte ut folkejuryens pris til Ness. Gjennom deltakelsen i Bocuse d'Or kan både Ness og hans unge lærlingassistent Niki Singh vente seg lysende karrierer innen kokkefaget. - Bocuse d'Or har enorm prestisje og åpner mange dører, sier Ness, som skal bruke tiden frem til nyttår til å lage småjusteringer ved torsdagens vinnerretter. - I dag klaffet alt. Går det slik i Frankrike har jeg like store sjanser som alle andre, sier Ness. Andreplassen i torsdagens norske finale gikk til Charles Tjessem fra Sandnes. Trond Moi, som onsdag kom på annenplass i nordisk mesterskap, fikk denne gang bronse.
En "Bagatelle" til kokke-VM
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.
Les hele sakenArtikler detail - section 11
Test av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Dagens rett 2
Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.
Les hele sakenArtikler detail - section 11 Ukens vin
En rosa drink er som skapt for mørke høstkvelder
Vodka, bjørnebærlikør, vanilje, ananas og lime gjør denne drinken til en flytende kjærlighet-på-pinne.
Les hele sakenTest av beaujolais nouveau 2025: Årets nye vin smaker nok best to uker etter lansering
Hvis du har planlagt å smake på den allerede på slippdagen som er 20. november, ikke server den for kald. 2025 er en årgang med tanniner og en viss robusthet.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 2
Alle takker ja til middagsinvitasjon når lammefrikasse er på menyen
Klassisk lammefrikasse er enkelt som bare det og noe alle liker. Test ut denne oppskriften.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 3
Slike chenin blancer tar alle matmessige utfordringer
Savennières er en av vinverdenens skjulte perler som også lagrer veldig godt.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 4
Gresk hvitvin er i vinden – til topp priser
Og disse utgavene fungerer like godt hjemme en høstkveld som i Hellas om sommeren.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 5
Lær mer om rødvin
Vil du lære mer om rødvin? Ta med deg en venn eller kom alene og få en god innføring og 8 viner i glasset. Kurset passer for alle uansett forkunnskap.
Les hele sakenForsiden akkurat nå - 6
Laks med appelsinkokt fennikel er så fristende som det føres ut
Denne lekre lakseretten er også svært lettlaget. Bare prøv denne supre oppskriften.
Les hele saken