- En bransje med grums

Under landsmøtet til Hotell- og Restaurantarbeiderforbundet kom det frem litt av hvert. Mye var negativt.

Delegatene på landsmøtet fortalte om en bransje med mange sorte sider. Under landsmøtet kom det historier om en virkelighet som bryter med lover og avtaler. Arbeidstakerne blir dessuten kraftig presset av arbeidsgivere, fortalte flere som holdt innlegg.
 
Uten betaling
Det kom blant annet historier om romrenholdere på hoteller som må rekke over 20 - 25 rom om dagen. Etter sju og en halv time stempler de ut. Deretter går de tilbake og gjør ferdig jobben - uten betaling. 
 
75 kroner timen
Fra Trondhjems Kelnerforening kom historier om faglærte, uorganiserte kokker som ble presset til å gå på jobb for 75 kroner timen. Dessuten fikk de ikke betalt for overtid. Tarifflønnen er på over 130 kroner timen.
 
En som holdt innlegg fortalte at det finnes studenter og lærlinger som er på såkalt "prøvearbeid" - gratis. Dette arbeidet kan vare i uker og måneder. 
 
Ikke overtid
Andre innlegg handlet om at lærlinger ikke fikk betalt for overtid, og at noen arbeidet en reell "normalarbeidsdag" på 15 - 16 timer. Her snakker vi altså klare brudd på arbeidsmiljøloven.
Et innlegg fra en representant fra Oslo Servitørforening ga uttrykk for at tariffavtalen ikke må opphøre ved bedriftsnedleggelse. Mange opplever at bedriften legges ned for så å bli etablert "dagen etter" med samme eiere. Dette kan fort bli tilfelle ved Theatercaféen, der eierne mener at driften ikke er lønnsom.
 
Ved en konkurs kan bedriften starte opp på nytt igjen, men da med nye avtaler.
 
Kjeltringer
Flere av deltakerne i debatt5en under landsmøtet mente at det er svært mange useriøse aktører i bransjen. Mange ønsket tiltak for å bekjempe slike forhold.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen