Matkurs og vinkurs

Vinkurs 27. mars i Oslo

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Fordyp deg i chardonnay fra Vin de France til ekte Grand Cru

Smak den elskede druen Chardonnay hele veien fra Vin de France til toppvin som Grand Cru fra Chablis.
19 September 2022 - 10:55

Chardonnay er en av verdens aller mest populære druesorter, og det ikke uten grunn. På denne magiske kvelden får du tatt et ekslusivt dypdykk ned i ekte Chardonnay hele veien fra enkle med gode bordviner, til en flott og mektig grand cru fra Chablis. Her kan du både lære og smake hvordan forskjellig jordsmonn og teknikker påvirker den populære druen.

Eliska.png [58.50 KB]
Eliska Blahova, produktsjef i
Champy og Laroche.

Vinene du vil få smake kommer i fra to topprodusenter, nemlig Champy og Laroche. Kveldens foredragsholder er Eliska Blahova, som har jobbet for Laroche og Champy i 5 år. Nå er hun deres produktsjef og har ekstremt god kjennskap til vinene.



Domaine Laroche 
er et av Chablis' mest anerkjente vinhus og faktisk også det første Chablis-huset som etablerte seg med vinmarker i Sør-Frankrike med kjøpet av Mas La Chevalier i Languedoc. Fra å ha startet i det små i 1985 eier de i dag eier de ca. 
90 hektar vinmarker.

Tilknyttet eiendommen i Languedoc ligger hele 40 hektar høytliggende vinmarker ved navn Peyroli og Roqua Blanca der Laroche Mas La Chevalier lager sine stedstypiske Chardonnay-viner med høy mineralitet og fabelaktig lagringsdyktighet. 

Domaine Laroches sjefsvinmaker er i dag Gregory Viennois, og både hos Domaine Laroche og Mas La Chevaliere finner vi toppmoderne vinifikasjonskjellere med både tradisjonelle eikefat og moderne, temperaturkontrollerte ståltanker. 

Her kan du lese hva Apéritif mener om Domaine Laroches viner

  Foto: Massimo Santi

Den andre produsenten vi får også får servert 5 viner av denne kvelden, er Maison Champy, Beaunes eldste vinhus med kontinuerlig drift. I 2020 feiret de hele 300 år, og i dag er de det eneste vinhuset som fortsatt vinifiserer og tapper i egen kjeller i Beaune, sør i Burgund og kun en kort spasertur unna vakre Hospice de Beaune.

Alle Champys vinmarker er sertifisert økologiske, HVE3, eller i ferd med å konverteres til dette, og driftes i stor grad under biodynamiske prinsipper, hvilket også gjelder vinifikasjonen. Dimitri Bazas, Champys sjefsvinmaker, fermenterer nemlig all vin på brukte fat og modner dem på en blanding av nye og brukte fat avhengig av årgang og cuvée.

I Beaune eier Maison Champy rundt 22 hektar; både flotte parseller i Corton-åsen og gamle vinstokker i en av verdens mest anerkjente Premier Cru-vinmarker, Aux Cras, som gir utrolig flotte viner.

I tråd med Champys ølologiske prinsipper, tapper de også alle sine viner på flaske med naturkork. De var pionérer da de gikk over til metoden "en detect", som tester samtlige korker for korkfeil, og dermed sikrer friske og deilige viner.

Her kan du lese hva Apéritif mener om Maison Champys viner

OBS: Det er ikke angrefrist på dette kurset, ei heller ved sykdom. Det går heller ikke an å bytte kurs eller dato. Ønsker du å gi dette kurset i gave anbefaler vi å kjøpe et gavekort.

Ta vare på alle minnene fra denne smakingen

Logg deg inn på Mine sider og gå til Mine kurs. Der finner du en oversikt over alt du får smake denne kvelden. Der ligger alle opplysninger om vinene, og du kan legge inn dine kommentarer og merke de du liker som favoritt. Da har har du alt du har smak av viner tilgjengelig på mobilen til en hver tid. Med andre ord du trenger ingen app.

Vinliste.jpeg [208.45 KB]

Kveldens vinliste. Vi gjør oppmerksom på at endringer kan forekomme.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin
+

Her finner du november-utgaven 2025 av Apéritif magasin

Opplev storsatsingen på Nasjonalbiblioteket med Credo og Heidi Bjerkan, møt verdens mest toneangivende kokk gjennom de siste tiårene, Ferran Adria og verdens mest bærekraftige restaurant Aponiente, blant annet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen
+
Tester

Nyheter taxfree: De flytende julegavene kan fint kjøpes på flyplassen

Stopper du opp i taxfreebutikken på neste utenlandsreise, er det en håndfull interessante nyheter du kan plukke med deg hjem - som julegave til deg selv eller andre.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng
Dagens rett
Fiskegrateng

Ingenting er som hjemmelaget fiskegrateng

Det er ingen grunn til å overlate til andre å lage fiskegratengen. Oppskriften får du her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen
+

Lilleputtlandet Moldova hevder seg i skyggen av Ukrainakrigen

Vingården Milestii Mici i Moldova huser verdens største vinkjeller med rundt to millioner flasker som Moldova har søkt om Unesco-beskyttelse for. Men hvorfor er det så mange flasker til overs fra 1986-årgangen?

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her