En oppsummering av året som har gått...

2003 var et meget innholdsrikt og aktivt år for Vinkelnerforeningen. Det ble arrangert både NM for vinkelnere, Nordisk for vinkelnere, Trophèe Ruinart, Young Chef & Young Sommelier of the Year.

NM for Vinkelnere
Den Norske Vinkelnerforeningen arrangerte, i samarbeid med Ekjord AS og Miguel Torres S.A., årets NM for vinkelnere i slutten av mars. Robert Lie fra Statholdergaarden vant NM finalen i Stavanger den 29. mars.
Årets NM går inn i historien som det beste arrangementet så langt i historien. Aldri har det vært så mange deltakere, og aldri har deres faglige nivå vært så høyt. Det var 11 medlemmer som stilte i konkurransen fredag 28. mars på Gastronomisk Institutt, hvorav tre deltakere gikk videre til finalen på lørdag. Finalistene var Robert Lie, Dan Lystad og Pontus Dahlstrøm. Finalen ble også i år arrangert på Gaffel og Karaffel. Førstepremien var en tur til Miguel Torres S.A. i Spania hvor vinneren fikk tre dager med Torres vinkelnere.

Etter finalen var det middag for alle deltagere, dommere og arrangører på restaurant Bevaremegvell.

Nordisk for Vinkelnere
Det 6. nordiske mesterskapet for vinkelnere ble også arrangert av Den Norske Vinkelnerforeningen i samarbeid med Ekjord AS og Miguel Torres S.A. Det var 2 deltagere fra Sverige, 2 fra Finland, 1 fra Island, 2 fra Danmark, samt de norske representanter; Dan Lystad fra Le Canard og Robert Lie fra Statholdergaarden.

Semifinalen ble arrangert på Radisson SAS Plaza Hotell i Oslo lørdag 23 august, hvorav 3 deltakere gikk videre til finalen på søndag. Semifinalen omfattet en teoretisk del samt blindsmaking, med både skriftlig og muntlig svar. Engelstad AS sponset middag for både deltagere, dommere og arrangører og ble holdt på Restaurant Gaio, Radisson SAS Plaza Hotell lørdag kveld.

Finalen ble arrangert i Oslo Spektrum, hvor også all Verdens Vin ble arrangert samtidig. Dette innebar at veldig mange fikk anledning til å følge den spennende finalen, hvor finalistene bl.a. skulle besvare spørsmål, demonstrere dekantering, korrigere vinkart, sette vinforslag til en bestemt meny, samt gjennomføre blindsmaking av vin og brennevin. Alle øvelser ble fremført foran publikum.

Finalistene var Juha Lithonen fra Finland, Bjørnstierne Antonsson fra Sverige og Susanne Berglund-Kranz også hun fra Sverige. Ingen av de norske deltagerne nådde dessverre opp til en finaleplass. Vinneren av Nordisk, og dermed kåret til nordens dyktigste vinkelner, ble Juha Lithonen fra Finland. Første premien var her, som i NM, en tur til Miguel Torres S.A. i Spania hvor vinneren fikk tre dager med Torres vinkelnere. Den Norske Vinkelnerforening fikk også denne gang mye ros for gjennomførelsen av arrangementet.

Finalemiddagen ble servert på Restaurant Oro og dette ble nok en gang en uforglemmelig opplevelse for både deltakere, dommere og arrangører.

Årets tur
Årets tur gikk til Burgund i perioden 21. til 26. oktober. Det ble også i år et stramt og hektisk program med mange produsent besøk. Totalt ble det 9 besøk fordelt på tre dager. Både store og små produsenter ble besøkt, noen veldig anerkjente og andre som ikke er så kjent i markedet i Norge (foreløpig). Det var 9 påmeldte medlemmer til turen. Noen nye deltakere ble med, men det var også noen gamle kjente som har vært med tidligere år. Hanne Wexelsen og Turid Olsen hadde utarbeidet reiseprogrammet som ifølge deltakerne var meget vellykket.

Trophèe Ruinart
Den Norske Vinkelnerforeningen og Arcus/Vinordia arrangerte den norske uttagning til Tropèe Ruinart på Radisson SAS Plaza Hotell 27. oktober. Trophèe Ruinart arrangeres annen hvert år av Champagne Ruinart, og innledende runder går i hvert enkelt av de 30 land som er med. Pontus Dahlstrøm, fra Restaurant Bagatelle ble årets vinner, men kan ikke delta i Europa-mesterskapet pga. sitt finske statsborgerskap. Andreplassen gikk til Dan Lystad, Restaurant Le Canard, og det er også han som vil representere Norge i Europamesterskapet for Vinkelnere i Reims 5.-6. juni 2004. Det var totalt 7 medlemmer som deltok i Trophèe Ruinart.

Young Chef og Young Sommelier of the Year 2003
Ble vunnet av Tina Jacobsen, dessert kokk på Engø Gård og Pontus Dahlstrøm, vinkelner fra Bagatelle. Young Sommelier of the Year 2003 ble arrangert av Den Norske Vinkelnerforeningen, Aperitif og Moet & Chandon. Begge vinnerene fikk en vel fortjent studiereise til Champagne og Moet & Chandon. Konkurransen har som formål å få frem nye talenter blant kokker og vinkelnere.

Bli en vinkelnervenn
Den Norske Vinkelnerforeningen tilbyr vennemedlemskap til bedrifter og privatpersoner som ønsker å bidra til at det faglige nivået miljøet i Norge strykes. Særlig for å sørge for rekruttering til konkurranser som er en viktig måte å demonstrere det vin faglige nivået i bransjen.

Venneforeningen fungerer som et felles forum der vinkelnere, øvrige ansatte i serveringsbransjen, importører og andre vin interesserte utveksler kunnskap og erfaringer i form av foredrag, smakinger, workshop. For å få mer informasjon kan du kontakte Knut-Espen Misje, Gastronomisk Institutt.

Mer info om de enkelte arrangementene finner du ved å klikke på lenkene eller på foreningens forside: http://www.aperitif.no/index.db2?id=23

Med vennlighilsen,
Heidi Bjørklund
Styremedlem DNVF

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen