En stor familie

Ukens vin(er) kommer fra en stor familie, stor i mange henseender, både historisk, volum- og kvalitetsmessig. At navnet er identisk med en norsk bygd har gjort at familiens viner har fått en særskilt sterk posisjon i Norge. Velfortjent for de mange vinene
Redaksjonen
08 August 2001 - 02:00

Vi tenker selvsagt på Masi og husets mange gode produkter, fra de enkleste men ikke mindre vellagete av den grunn, som den røde og hvite Masi (Valpolicella Classico Superiore 1999, varenr. 2337, kr 89,50 og Soave Classico Superiore 2000, varenr. 34890, kr 86,90) til flotte amaroner fra enkeltvinmarker som Vaio Armaron tilgjengelig i den meget gode 1996-årgangen for kroner kr 266,36 (KK135806). Den er så god at vi er nødt til å gi noen flere detaljer: Intens duft av syltete og friske kirsebær, kirsebærsteiner og fat. Kraftig anslag, veldig rik stil, super konsentrasjon.
 
En vin du ikke glemmer så fort. Og som helst bør nytes i den mørkere årstid sammen med retter med rødt kjøtt servert med kraftige sauser, eller gode viltretter av reinsdyr. Ung amarone er på grunn av sin intense sødme og gode syrer dessuten perfekt til fete, smaksrike og modne oster som italienske taleggio og gorgonzola, men også en mager ost som tre år gammel parmesan hvis du er så heldig å få tak i det.
 
Men det er ikke dette gode kjøpet vi skal konsentrere oss om i dag, for Masi og husets sterke mann Sandro Boscaini har hevd på den etter hvert velkjente fremstillingsteknikken ripasso, for øvrig registrert som varemerke av Masi. Konseptet er enkelt men genialt. Vanlig valpolicella får en andre gjæring når den helles over på fat inneholdende det fortsatt aktive og søte bunnfallet etter amarone. Her forblir vinen i 2-3 år. Denne prosessen beriker vinen rent aroma- og fyldemessig.
 
Resultatet heter Campofiorin og er tilgjengelig i en god 1997-versjon (KK709758 kr 115,36) og i en besnærende og historisk 1988-utgave som er et funn til prisen. At Campofiorin er svært lagringsdyktig var en flaske av 79-årgang som så sent som i fjor var i storform, moden riktignok men med syrene i behold.
 
Kremen av Campofiorin heter imidlertid Brolo di Campofiorin. Dette er den originale versjonen, i den forstand at druene kommer fra den opprinnelige vinmarken. 1996-utgaven som er i salg nå er bare rett og slett utrolig bra både som vin og som investering. Det er ikke mange andre viner til kroner kr 169,22 (KK245316) som kan skilte med en slik eleganse, konsentrasjon og lagringspotensial. Den er deilig alene men selvsagt kommer den aller best til sin rett sammen med mat. Som Campofiorin er Brolo svært fleksibel i matveien, risotto eller pastaretter med kjøtt og sopp er utmerket, men også rene kjøttretter, som viltfugl med sjysauser.
 
Duften er kompleks med kirsebær i forskjellige grader av konservering, krydder og orientalsk treverk. Smaken er rik og holdes oppe av nydelige syrer, ettersmaken er lang med fine toner av de samme elementene som i duften. Denne vinen kan du uten problem, forutsatt at du har en god kjeller, legge i kjelleren i et tiår eller to, gjerne sammen med ovennevnte Vaio Armaron.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis
+
Ukens vin

Denne rødvinen er nå et av de aller beste kjøpene i basis

Har du ikke prøvd denne vinen før, er det nå du skal slå til. For den byr på svært mye smak for pengene, og finnes i 60+ polutsalg.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere
Ukens kake

Vi får ikke nok av kanelboller; lag dem som et brytebrød og det rekker til flere

Et brød blir til 24 saftige "brødskiver" med smake av kanel og epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk
+
Tester

Høstøl i verdensklasse og en skarp en for den som ikke får nok røyk

Blant nyhetene i basis i september er det noen riktig gode øl, sider og brennevin som kan plukkes med på neste polbesøk og inkluderes i neste fårikålmåltid.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Imponerende 55 finalister i Star Wine List Award Norway 2025

Blant et rekordstort antall påmeldte vinkart i konkurransen Star Wine List Award Norway er det også rekordmange finalister fordelt på ni ulike kategorier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Superseriøs rock’n roll-rødvin
+
Godbiter i pollisten

Superseriøs rock’n roll-rødvin

Når mencia blandes med hvitvinsdruer blir den ekstra lys, men sku ikke hunden på hårene, for bak skjuler det seg mye kraft.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Gjør noe nytt med grillkyllingen
Dagens rett

Gjør noe nytt med grillkyllingen

Når du frister med kyllinglår, er det ingen problemer med å få selv de yngste til å spise gulrøtter. Prøv bare denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)
+
Godbiter i pollisten

Endelig syrefrisk hvit burgunder (og til en veldig god pris)

Etter alle de noe søtladne 2023-burgunderne som strømmer inn på det norske markedet for tiden, kom denne som et frisk pust.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her