En stor familie

Ukens vin(er) kommer fra en stor familie, stor i mange henseender, både historisk, volum- og kvalitetsmessig. At navnet er identisk med en norsk bygd har gjort at familiens viner har fått en særskilt sterk posisjon i Norge. Velfortjent for de mange vinene
Redaksjonen
08 August 2001 - 02:00

Vi tenker selvsagt på Masi og husets mange gode produkter, fra de enkleste men ikke mindre vellagete av den grunn, som den røde og hvite Masi (Valpolicella Classico Superiore 1999, varenr. 2337, kr 89,50 og Soave Classico Superiore 2000, varenr. 34890, kr 86,90) til flotte amaroner fra enkeltvinmarker som Vaio Armaron tilgjengelig i den meget gode 1996-årgangen for kroner kr 266,36 (KK135806). Den er så god at vi er nødt til å gi noen flere detaljer: Intens duft av syltete og friske kirsebær, kirsebærsteiner og fat. Kraftig anslag, veldig rik stil, super konsentrasjon.
 
En vin du ikke glemmer så fort. Og som helst bør nytes i den mørkere årstid sammen med retter med rødt kjøtt servert med kraftige sauser, eller gode viltretter av reinsdyr. Ung amarone er på grunn av sin intense sødme og gode syrer dessuten perfekt til fete, smaksrike og modne oster som italienske taleggio og gorgonzola, men også en mager ost som tre år gammel parmesan hvis du er så heldig å få tak i det.
 
Men det er ikke dette gode kjøpet vi skal konsentrere oss om i dag, for Masi og husets sterke mann Sandro Boscaini har hevd på den etter hvert velkjente fremstillingsteknikken ripasso, for øvrig registrert som varemerke av Masi. Konseptet er enkelt men genialt. Vanlig valpolicella får en andre gjæring når den helles over på fat inneholdende det fortsatt aktive og søte bunnfallet etter amarone. Her forblir vinen i 2-3 år. Denne prosessen beriker vinen rent aroma- og fyldemessig.
 
Resultatet heter Campofiorin og er tilgjengelig i en god 1997-versjon (KK709758 kr 115,36) og i en besnærende og historisk 1988-utgave som er et funn til prisen. At Campofiorin er svært lagringsdyktig var en flaske av 79-årgang som så sent som i fjor var i storform, moden riktignok men med syrene i behold.
 
Kremen av Campofiorin heter imidlertid Brolo di Campofiorin. Dette er den originale versjonen, i den forstand at druene kommer fra den opprinnelige vinmarken. 1996-utgaven som er i salg nå er bare rett og slett utrolig bra både som vin og som investering. Det er ikke mange andre viner til kroner kr 169,22 (KK245316) som kan skilte med en slik eleganse, konsentrasjon og lagringspotensial. Den er deilig alene men selvsagt kommer den aller best til sin rett sammen med mat. Som Campofiorin er Brolo svært fleksibel i matveien, risotto eller pastaretter med kjøtt og sopp er utmerket, men også rene kjøttretter, som viltfugl med sjysauser.
 
Duften er kompleks med kirsebær i forskjellige grader av konservering, krydder og orientalsk treverk. Smaken er rik og holdes oppe av nydelige syrer, ettersmaken er lang med fine toner av de samme elementene som i duften. Denne vinen kan du uten problem, forutsatt at du har en god kjeller, legge i kjelleren i et tiår eller to, gjerne sammen med ovennevnte Vaio Armaron.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Michelin-guiden: Stjernedryss i Bergen

Som de to eneste nye Michelin-stjernene for Norge i 2025, er det stor stemning for Gaptrast og Omakase by Sergey Pak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri
Ukens kake

Prøv deg på en napoleonskake med en ekstra god vri

Det er rett og slett snakk om å legge til litt eplemos og kirsebærsyltetøy for å gi kaken litt ekstra syrlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

En smak fra verdens mest unike vinområde
+
Godbiter i pollisten

En smak fra verdens mest unike vinområde

Fra Lisboas berømte kystlinje kommer noen av verdens mest lagringsdyktige viner laget i mikroantall, men også viner til priser som alle kan betale.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde
+
Godbiter i pollisten

Skotte skaper magi i «ukjent» spansk vinområde

Master of Wine Norrel Robertson er mannen og vinene er nå tilgjengelig i Norge.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke
+
Ukens vin

Skalldyrfest eller bare fisk til middag? Her er vinen du vil drikke

Denne alvarinho-klassikeren gjør jobben til så vel skalldyr som til mer eller mindre forseggjorte sjømatretter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lær mer om vin: Introduksjonskurs
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Lær mer om vin: Introduksjonskurs

Bli med på en introduksjon til vinens verden, og smak deg gjennom 6 ulike vinstiler. Dette er første kurset i vår nye kursserie «Lær mer om vin».

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Basishyllas skjulte perle til 199,90
+
Ukens vin

Basishyllas skjulte perle til 199,90

Jeg har tidligere kalt denne vinen sykt billig og magi for en liten penge, og det er den fortsatt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her