Enkel tungetest finner super-smakerne blant oss

Noen av oss har mer sensitive smaksløker enn andre. En svært enkel tungetest kan nå gi deg svar på hvor god vinsmaker du egentlig er.

En amerikansk undersøkelse viser at omlag 35 prosent av den kvinnelige del av befolkningen er super-smakere, mens kun 15 prosent av mennene er like gode. Studiet viser også at noen mennesker er født med flere smaksløker enn det normale, hvilket også innebærer at de har bedre forutsetning for å kjenne smaksforskjeller.

Dette betyr at de av oss som har relativt få smaksløker kanskje ikke kjenner stor forskjell på billig og dyr vin, mens de som har mange smaksløker meget vel kan ende opp som kjøkkensjefer eller vinsmakere.

Yale University har laget denne enkle testen som du selv kan utføre:

Rosa prikker
For å finne ut mengden smaksløker trenger du følgende:
· Naturlig blå matfarge
· et stykke papir med et 7mm stort hull
· forstørrelsesglass

1) Gni blåfargen utover tungespissen. Tungen vil absorbere blåfargen, men smaksløkene skal forbli rosa.
2) Legg papirlappen på tungespissen og tell antall antallet rosa prikker (smaksløker) du ser innenfor det 7mm store hullet.
3) Dersom du nå teller færre enn 15 rosa prikker har du liten sjanse til å bli en vinsmaker. Dersom du finner mellom 15 og 35 prikker er du innen kategorien "normal smaker" og dersom du ender opp med flere enn 35 prikker befinner du deg innen "super-smaker"-gruppen.

Linda Bartoshuk, leder av undersøkelsen, anslår at omlag 25 prosent av befolkningen er "ikke-smakere", 50 prosent "normale smakere" og de øvrige 25 prosent "super-smakere".

Det ble også testet med en løsning av 6-propylthiouracil, en medisin også kjent som PROP. Noen av kandidatene smakte absolutt ingenting, andre opplevde en bitter smak, mens de øvrige fant smaken ubehagelig. Super-smakerne opplever dessuten alle deler av et smaksbilde mer intenst enn andre mennesker.

Man kan selvsagt læres opp til å kjenne smaksforskjeller, men for noen av oss er det hele mye enklere å oppfatte.

Les mer her

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen