Entusiasme og amatørlatskap

Kan man ta Jamie Oliver på alvor? Svaret er ja. Kan man så ta Nigella Lawson på alvor? Svar: Tja. Begge er uansett ute med flunkende nye kokebøker.
Redaksjonen
20 Mai 2008 - 13:17

For de to britene er bakteppet selvsagt deres berømmelse som TV-kokker. Og jeg kan virkelig styre min begeistring for begge der de gyver løs på ingredienser og kjøkkenutstyr. Jamie er det som på godt norsk kalles en gris på kjøkkenet, der han omtrent tråkker i maten han lager. Det er ikke alltid like delikat å se at kokken har begge nevene godt plantet i gryta, mens smella går så spruten står.

Og så er det Nigella, da. Sexy? Ikke tale om! Flink til å lage mat? Vel, vel. Og da hjelper det (sett med mine øyne) ikke at hun "... er ho som gjer alt ho kan for å viske ut skiljet mellom matlaging og oralsex", som Are Kalvø så treffende beskriver henne i sin bok Våre venner kineserane.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Økologisk Jamie
Jamie Oliver er for lengst blitt mangemillionær på sine restauranter, kjøkkenprodukter, TV-serier og kokebøker. Og han har investert noen av sine pund i et hus på landet, og satser nå på å dyrke egne råvarer. Hans bok Hjemme hos Jamie, det gode liv går kjøkkenveien er en økologisk kokebok. Og det er faktisk lett å la seg begeistre av unge Jamie mellom to permer. Ikke bare fordi man da slipper slafsingen og den verbale støyen, men det er fordi boka faktisk er skrevet med entusiasme for god mat og gode råvarer.

Grått og trist
La meg allikevel gjøre unna det som er negativt med boka. Atter en gang er det bildene som svikter. Hva er det med engelskmenn og matbilder? Alt som presenteres er i en underlig grå- og bruntone, attpå til på et lite innbydende papir. Det er så man hele tiden tar seg i å lure på hvordan disse rettene egentlig ser ut.

Men, til tross for dette ble jeg sittende flere timer med denne boka, kjempende mot en stadig sterkere drøm om eget småbruk.

Maten har et voldsomt spenn, fra ovnsstekt lammebog med grønnsakmos til sprø, rå squashbånd med grillet makrell. Han tar for seg alt fra rabarbra til hare. Du kan lage pizza og ovnsstekt paprika med chili og tomat. Jo, Jamie inspirerer oss til å lage skikkelig mat denne gangen!

408 sider
399 kroner
Gyldendal
 
Antall stjerner:

Så var det Nigella, da. Nigella ekspress heter hennes nyeste verk, der tematikken er god mat på kort tid. I denne er faktisk bildene ikke så hakkende gale, og de er sterkt medvirkende til at man fra tid til annen lar seg rive med. Ovnsstekt kylling med søtpoteter ser da riktig så godt ut, det samme gjelder rød salat med fiken og serranoskinke. Og for å holde oss til kyllingen: Dette er den vanlige lørdagsmiddagen hos familien Lawson. Og hva gjør kokken mens maten blir til? Jo, hun ligger i senga og ser på TV. Der fortæres også den ferdige retten, etter 45 minutter i ovnen og med noen få ingredienser.

Mer latskap
Og vår venninne, som gjennom hele boka poserer med ett eneste uttrykk, inneholdende et svært stivt smil, fortsetter å gjøre ting lettvint: Skal du lage lammetagine så dropper du å hakke løk, men bruker ferdig karamellisert løk fra glass. Når potetkaker med røkelaks skal serveres, bruker hun en av ferdigmatens absolutte verstinger, potetmospulver fra pose. I oppskriften på en salat innrømmer forfatteren at hun ikke er noen chef, og understreker poenget ved å anbefale maiskorn fra boks. Nigella skriver at hun helst unngår å woke fordi "forberedelsene krever minst 10 minutters frenetisk aktivitet fra min side". For å spare tid kjøper hun ferdig kokte eggnudler!

Jaja, det er imponerende at så mange biter på det her. Det er ikke lenge siden landsmannen Gordon Ramsay ga ut en bok med samme tema, nemlig mat det er fort gjort å lage. Studer gjerne begge to, og ta din egen avgjørelse. Vil du ha oppskrifter fra en proff eller en amatør?

342 sider
399 kroner
Cappelen
 
Antall stjerner:
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier
Dagens rett

Krydret mat er perfekt i sommervarmen - denne retten er en innertier

Her i form av smaksrik og marinert breiflabb på en krydret og aromatisk kokossuppe som kan serveres varm eller kald.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Med dette til middag blir helgen minneverdig
Dagens rett
Teriyakibiff

Med dette til middag blir helgen minneverdig

Denne japanskinspirerte biffretten er utrolig lettlaget, men ikke mindre smaksintens og saftig av den grunn.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri
Matkurs og vinkurs
Winedinner 03. september i Oslo

Bli med på en italiensk aften med nordisk vri

Nyt 10 smakfulle småretter og 6 nøye utvalgte viner – alt satt sammen med kjærlighet for å gi deg en kveld du sent vil glemme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien
Ukens drink

Slik får du Sevilla-varme inn i negronien

Med den nye ginen fra Tanqueray fra basisutvalget får negronien en karakter som matcher sommeren veldig godt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her