Entusiasme og amatørlatskap

Kan man ta Jamie Oliver på alvor? Svaret er ja. Kan man så ta Nigella Lawson på alvor? Svar: Tja. Begge er uansett ute med flunkende nye kokebøker.
Redaksjonen
20 Mai 2008 - 13:17

For de to britene er bakteppet selvsagt deres berømmelse som TV-kokker. Og jeg kan virkelig styre min begeistring for begge der de gyver løs på ingredienser og kjøkkenutstyr. Jamie er det som på godt norsk kalles en gris på kjøkkenet, der han omtrent tråkker i maten han lager. Det er ikke alltid like delikat å se at kokken har begge nevene godt plantet i gryta, mens smella går så spruten står.

Og så er det Nigella, da. Sexy? Ikke tale om! Flink til å lage mat? Vel, vel. Og da hjelper det (sett med mine øyne) ikke at hun "... er ho som gjer alt ho kan for å viske ut skiljet mellom matlaging og oralsex", som Are Kalvø så treffende beskriver henne i sin bok Våre venner kineserane.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Økologisk Jamie
Jamie Oliver er for lengst blitt mangemillionær på sine restauranter, kjøkkenprodukter, TV-serier og kokebøker. Og han har investert noen av sine pund i et hus på landet, og satser nå på å dyrke egne råvarer. Hans bok Hjemme hos Jamie, det gode liv går kjøkkenveien er en økologisk kokebok. Og det er faktisk lett å la seg begeistre av unge Jamie mellom to permer. Ikke bare fordi man da slipper slafsingen og den verbale støyen, men det er fordi boka faktisk er skrevet med entusiasme for god mat og gode råvarer.

Grått og trist
La meg allikevel gjøre unna det som er negativt med boka. Atter en gang er det bildene som svikter. Hva er det med engelskmenn og matbilder? Alt som presenteres er i en underlig grå- og bruntone, attpå til på et lite innbydende papir. Det er så man hele tiden tar seg i å lure på hvordan disse rettene egentlig ser ut.

Men, til tross for dette ble jeg sittende flere timer med denne boka, kjempende mot en stadig sterkere drøm om eget småbruk.

Maten har et voldsomt spenn, fra ovnsstekt lammebog med grønnsakmos til sprø, rå squashbånd med grillet makrell. Han tar for seg alt fra rabarbra til hare. Du kan lage pizza og ovnsstekt paprika med chili og tomat. Jo, Jamie inspirerer oss til å lage skikkelig mat denne gangen!

408 sider
399 kroner
Gyldendal
 
Antall stjerner:

Så var det Nigella, da. Nigella ekspress heter hennes nyeste verk, der tematikken er god mat på kort tid. I denne er faktisk bildene ikke så hakkende gale, og de er sterkt medvirkende til at man fra tid til annen lar seg rive med. Ovnsstekt kylling med søtpoteter ser da riktig så godt ut, det samme gjelder rød salat med fiken og serranoskinke. Og for å holde oss til kyllingen: Dette er den vanlige lørdagsmiddagen hos familien Lawson. Og hva gjør kokken mens maten blir til? Jo, hun ligger i senga og ser på TV. Der fortæres også den ferdige retten, etter 45 minutter i ovnen og med noen få ingredienser.

Mer latskap
Og vår venninne, som gjennom hele boka poserer med ett eneste uttrykk, inneholdende et svært stivt smil, fortsetter å gjøre ting lettvint: Skal du lage lammetagine så dropper du å hakke løk, men bruker ferdig karamellisert løk fra glass. Når potetkaker med røkelaks skal serveres, bruker hun en av ferdigmatens absolutte verstinger, potetmospulver fra pose. I oppskriften på en salat innrømmer forfatteren at hun ikke er noen chef, og understreker poenget ved å anbefale maiskorn fra boks. Nigella skriver at hun helst unngår å woke fordi "forberedelsene krever minst 10 minutters frenetisk aktivitet fra min side". For å spare tid kjøper hun ferdig kokte eggnudler!

Jaja, det er imponerende at så mange biter på det her. Det er ikke lenge siden landsmannen Gordon Ramsay ga ut en bok med samme tema, nemlig mat det er fort gjort å lage. Studer gjerne begge to, og ta din egen avgjørelse. Vil du ha oppskrifter fra en proff eller en amatør?

342 sider
399 kroner
Cappelen
 
Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Så lite skal til for å lage noe riktig godt
Dagens rett
Pasta med pesto

Så lite skal til for å lage noe riktig godt

Kokt spagetti og pesto, kan det tilfredsstille smaksløkene, tenker du kanskje? Ja, og mer til, mener vi. Men pestoen må du lage selv.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang
Godbiter i pollisten

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang

De siste to årgangene har den dessuten vært å få finne i basishyllene på de 60 største butikkene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Se alt det gode du kan lage av et gresskar
Guide
Oppskrifter med gresskar

Se alt det gode du kan lage av et gresskar

Gresskar er så mye mer enn morsomme lykter til halloween. Her finner du de beste oppskriftene, både salte og søte.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Så lite skal til for å lage noe riktig godt
Dagens rett
Pasta med pesto

Så lite skal til for å lage noe riktig godt

Kokt spagetti og pesto, kan det tilfredsstille smaksløkene, tenker du kanskje? Ja, og mer til, mener vi. Men pestoen må du lage selv.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang
Godbiter i pollisten

Dette knallkjøpet av en rosso di montalcino har dokumentert kvalitet i årgang etter årgang

De siste to årgangene har den dessuten vært å få finne i basishyllene på de 60 største butikkene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo

Du har en boblende høytid i vente – få opptil 40% rabatt på eksklusive musserendesmakinger

For å gjøre juleforberedelsene enklere for deg, har vi satt sammen en enestående pakke – jo mer du smaker, desto større rabatt får du.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter
Dagens rett
Hurtigmarinert ovnsbakt laks med couscoussalat

Slik lager du en smaksrik fiskemiddag på et kvarter

Ok, de femten minuttene er ikke iberegnet oppvarmingen av ovnen. Men uansett er denne oppskriften kjapp som få. Og riktig så velsmakende.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik gjør du grillkyllingen sexy
Dagens rett
Grillet kylling med spinatpasta

Slik gjør du grillkyllingen sexy

Nygrillet kylling er lettvint. Det er også kyllingbryst. Du velger selv hva du bruker i denne fristende oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker
+
Ukens vin

Her får du en svært prisgunstig og moderne vri på rioja – laget av en ekte vinmagiker

Alvario Palacios er mest kjent for sine Priorat-viner, men det er i det østlige Rioja at røttene finnes.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her