Entusiasme og amatørlatskap

Kan man ta Jamie Oliver på alvor? Svaret er ja. Kan man så ta Nigella Lawson på alvor? Svar: Tja. Begge er uansett ute med flunkende nye kokebøker.
Redaksjonen
20 Mai 2008 - 12:17

For de to britene er bakteppet selvsagt deres berømmelse som TV-kokker. Og jeg kan virkelig styre min begeistring for begge der de gyver løs på ingredienser og kjøkkenutstyr. Jamie er det som på godt norsk kalles en gris på kjøkkenet, der han omtrent tråkker i maten han lager. Det er ikke alltid like delikat å se at kokken har begge nevene godt plantet i gryta, mens smella går så spruten står.

Og så er det Nigella, da. Sexy? Ikke tale om! Flink til å lage mat? Vel, vel. Og da hjelper det (sett med mine øyne) ikke at hun "... er ho som gjer alt ho kan for å viske ut skiljet mellom matlaging og oralsex", som Are Kalvø så treffende beskriver henne i sin bok Våre venner kineserane.

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Økologisk Jamie
Jamie Oliver er for lengst blitt mangemillionær på sine restauranter, kjøkkenprodukter, TV-serier og kokebøker. Og han har investert noen av sine pund i et hus på landet, og satser nå på å dyrke egne råvarer. Hans bok Hjemme hos Jamie, det gode liv går kjøkkenveien er en økologisk kokebok. Og det er faktisk lett å la seg begeistre av unge Jamie mellom to permer. Ikke bare fordi man da slipper slafsingen og den verbale støyen, men det er fordi boka faktisk er skrevet med entusiasme for god mat og gode råvarer.

Grått og trist
La meg allikevel gjøre unna det som er negativt med boka. Atter en gang er det bildene som svikter. Hva er det med engelskmenn og matbilder? Alt som presenteres er i en underlig grå- og bruntone, attpå til på et lite innbydende papir. Det er så man hele tiden tar seg i å lure på hvordan disse rettene egentlig ser ut.

Men, til tross for dette ble jeg sittende flere timer med denne boka, kjempende mot en stadig sterkere drøm om eget småbruk.

Maten har et voldsomt spenn, fra ovnsstekt lammebog med grønnsakmos til sprø, rå squashbånd med grillet makrell. Han tar for seg alt fra rabarbra til hare. Du kan lage pizza og ovnsstekt paprika med chili og tomat. Jo, Jamie inspirerer oss til å lage skikkelig mat denne gangen!

408 sider
399 kroner
Gyldendal
 
Antall stjerner:

Så var det Nigella, da. Nigella ekspress heter hennes nyeste verk, der tematikken er god mat på kort tid. I denne er faktisk bildene ikke så hakkende gale, og de er sterkt medvirkende til at man fra tid til annen lar seg rive med. Ovnsstekt kylling med søtpoteter ser da riktig så godt ut, det samme gjelder rød salat med fiken og serranoskinke. Og for å holde oss til kyllingen: Dette er den vanlige lørdagsmiddagen hos familien Lawson. Og hva gjør kokken mens maten blir til? Jo, hun ligger i senga og ser på TV. Der fortæres også den ferdige retten, etter 45 minutter i ovnen og med noen få ingredienser.

Mer latskap
Og vår venninne, som gjennom hele boka poserer med ett eneste uttrykk, inneholdende et svært stivt smil, fortsetter å gjøre ting lettvint: Skal du lage lammetagine så dropper du å hakke løk, men bruker ferdig karamellisert løk fra glass. Når potetkaker med røkelaks skal serveres, bruker hun en av ferdigmatens absolutte verstinger, potetmospulver fra pose. I oppskriften på en salat innrømmer forfatteren at hun ikke er noen chef, og understreker poenget ved å anbefale maiskorn fra boks. Nigella skriver at hun helst unngår å woke fordi "forberedelsene krever minst 10 minutters frenetisk aktivitet fra min side". For å spare tid kjøper hun ferdig kokte eggnudler!

Jaja, det er imponerende at så mange biter på det her. Det er ikke lenge siden landsmannen Gordon Ramsay ga ut en bok med samme tema, nemlig mat det er fort gjort å lage. Studer gjerne begge to, og ta din egen avgjørelse. Vil du ha oppskrifter fra en proff eller en amatør?

342 sider
399 kroner
Cappelen
 
Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til
+
Godbiter i pollisten

28 år gammel cabernet i magnum som holder mange år til

Den kommer fra et sted få tror lager så holdbare viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp
+
Ukens vin

7 år gammel crémant til 209,90 er et kupp

Den har ligget nesten like lenge på bunnfallet i flasken og har derfor sugd til seg mye karakter og ikke minst veldig fine små bobler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?
Guide

Røykt eller urøykt pinnekjøtt?

Det er det store spørsmålet for pinnekjøttentusiastene - og dem blir det stadig flere av.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik lager du julekonfekten selv
Julemat
Oppskrifter julegodter

Slik lager du julekonfekten selv

Marsipan, karameller og sjokolade er slett ikke vanskelig å lage selv. Apéritif har tipsene og oppskriftene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret
Dagens rett

Ta en sniktest av juleskinka med dette tilbehøret

For mange hører skinke til på julemenyen, både den klassiske og den røykte. Den siste er i sentrum for denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant
+
Tester
Den store akevittguiden

Dette er den virkelige akevittoppen - men det er 136 andre å velge blant

Her er oversikten over de 140 akevittene Apéritif har testet de siste årene og som fortsatt er å få tak i. Selvsagt med forslag til hva du kan bruke dem til.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her