Drikke
Er dette verd turen?

Er dette verd turen?

Spesialpolordningen er nå godt inne i sitt tredje år og jeg lurer litt på om den har utspilt sin rolle. I hvert fall gjenstår det noe for å finne rollen.
Aase E. Jacobsen
06 September 2012 - 10:49

Hva er Vinmonopolets spesialutvalg?
Les mer om spesialutvalget nederst i denne artikkelen, eller FIXME: Link format not implemented: <link ANCHOR_NAME="Spesial">klikk her.

Selv om det er mange gode viner blant spesialpolsatsingen i september, er den ikke så veldig mye mer spennende enn det som allerede er i bestillingsutvalget (BU). Tar du med det som finnes i importørenes spesialimportlister, kommer ordningen helt klart til kort. For både BU-varer og spesialimportvarer kan du sitte trygt foran pc-en eller med ipaden i fanget og fråtse blant.

Ikke lenger gunstige priser

Spesialpolene er det fortsatt bare to av, og de må oppsøkes personlig. På grunn av EU-reglementet om fri konkurranse, kan ikke utvalget på spesialpolutsalgene offentliggjøres på vp.no på lik linje med BU-varene.

Dessuten er prisene ikke lenger veldig gunstige i spesialutvalget. Ofte er de endog høyere. Giacosa Barolo Falletto di Serralunga 2008 koster kroner 2412,40 for magnum på Vika og kroner 1099,80 for vanlig flaske i 2007-årgang. Forskjellen skyldes selvsagt prisoppgang for den ferskeste årgangen, og at magnum nesten alltid er dyrere enn dobbel pris, men likevel.

Noen viner overføres dessuten fra BU til spesialutvalg, med den konsekvensen at de øker i pris. Hele Terre Nere-sortimentet er nå reservert spesialpol, og det er da også en god grunn for å oppsøke Vika eller Valkendorfsgaten, for disse vinene stråler (som alltid). 

BU er bedre

En fordel med spesialpolene er likevel at du her kan finne helt spesielle viner som kommer i for små kvanta til at noen vil satse på dem gjennom bestillingsutvalget. Altså som et alternativ til spesialimport. Eller viner som aldri ville funnet veien til Norge siden eksportviljen er liten eller ikke-eksisterende hos produsenten, Roddolo er et eksempel på en slik. Men jeg skjønner ikke helt hvorfor Terre Nere-vinene må være spesialpolprodukter. Kvantaene der er vel ikke så små?

I tillegg dukker det fortsatt opp en og annen vellagret vin – i denne omgangen er det all grunn til å ta av hatten for Giacosa Barolo Falletto di Serralunga 1999, ikke billig, den koster sine 1296 kroner – men du verden for en vin.

Køene kommer ikke til å bli lange førstkommende torsdag, men det gjør de definitivt neste gang, når Bordeaux er tema. Etter mitt skjønn burde spesialpolene konsentrere seg i mye større grad om å plukke opp vellagret vin fra klassiske områder og vin i svært begrensete kvanta – da er det verdt den ekstra (tidlige) turen. Alt det andre kan vi jo like godt kjøpe i BU – og da blir det flere glade vinkunder over hele landet – ikke bare i Oslo og Bergen.

Hvitvin, Italia - Sicilia

Hvitvin, Italia - Trentino-Alto Adige

Rødvin, Italia - Piemonte

Rødvin, Italia - Sicilia

Rødvin, Italia - Øvrig italiensk

Her kan du lese lanseringsoversiktene på nett:

Her kan du laste ned lanseringsoversiktene i PDF-format:

Dette er Spesialutvalget:
Hver første torsdag i måneden lanseres et utvalg viner i Vinmonopolets spesialbutikker, for tiden Vika i Oslo og Valkendorfsgate i Bergen. Dette er viner det er stor rift om på det internasjonale markedet, gjerne på grunn av at de produseres i svært små volum, men først og fremst fordi de har en veldig høy status. Derfor er også volumene som lanseres i spesialutvalget ofte svært begrensete. I teorien ned til én flaske av hver, men som regel fra en kasse og oppover. Men det kan også være viner som på grunn av alder er svært sjeldne og vanskelig tilgjengelig på det åpne markedet.
 
Alle vinene kommer fra kilder som i følge Vinmonopolet er sikre, enten direkte fra produsentene eller fra private samlinger hvor vinene har tilbrakt tiden uforstyrret før de ble hentet til Norge. Vinene kommer dessuten kun fra usprettete kasser.
 
• Vellagret vin kan som all annen vin ha feil, på grunn av kork eller annet, og du har full returrett også for disse vinene.
Ingen av vinene fra spesialutvalget kan bestilles. For å få kjøpt disse vinene, må du møte opp i de respektive polutsalgene.
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta
Julemat
Oppskrifter ribbe

De beste ribbeoppskriftene fra langtidsstekt ribbe til porchetta

Her er oppskriftene du trenger for å servere perfekt ribbe, ikke bare på julaften, men også når du har lyst på en ny smak.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol
+
Godbiter i pollisten

Kjør denne gavepakken til julekosen – eller som julegave i siste liten - den er på 60+ pol

Du loves en hvitvin med stor dybde og kompleksitet og til en veldig god pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin
+
Ukens vin

Kupp på «verdens beste» alkoholfrie vin

Med dette på julebordet, blir du faktisk glad for å gå for alkoholfritt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare
+
Godbiter i pollisten

Når beaujolais nouveau er vel over, er det tid for å gå tilbake til ekte vare

Det er ikke til å komme fra at det er med beaujolais fra de 10 cru-ene, at det blir spenning. Og denne for Norge nye produsenten overbeviser stort.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg
+
Ukens vin

Super syrah i flere innpakninger – på et pol nær deg

Tre virkelig gode syraher servert på ulike måter, men fra samme magiske hånd.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag en vri på gravlaksen
Dagens rett

Lag en vri på gravlaksen

Tyttebær er egnet til mer enn å være følge til kjøttkakene. De gjør underverker med laks som både kan spises gravet, stekes eller grilles.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen
Guide
Vegetarisk jul

Slik lager du en vegetarisk vri på julemenyen

Julesnurrer til forrett og vegister med rødkålslaw til hovedrett gjør den som velger grønt lykkelig også på julaften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her