Erfaring seiret

Veteranen Heini Petersen sikret seg en etterlengtet og nøye forberedt seier i årets NM i østersåpning som fant sted på Madserud Gård i Oslo. Hakk i hel fulgte en annen veteran, Rune Pal fra Fogo.
Aase E. Jacobsen
02 September 2002 - 00:26

Heini Petersen med lang fartstid fra hovedstadens topprestauranter, nå frilanser, lyktes endelig med å gå til topps i NM i østersåpning som i år fant sted den 1. september på Madserud Gård i Oslo. Petersen har aller lengst erfaring av alle årets 32 deltakere siden han har konkurrert hvert år siden 1985 som var det aller første mesterskapet på norsk jord i denne sportsgrenen. Resultatene har alltid vært helt i tetsjiktet, men aldri førsteplassen, og derfor er årets seier ekstra gledelig.

- Jeg bestemte meg for at nå eller aldri måtte det skje, sier den glade norgesmester som til tross for sine mange år i norske restaurantkjøkkener ikke kan skjule sin danske bakgrunn. - Derfor har jeg åpnet atskillige østers de to siste ukene. Mitt mål er nå å sikre Norge en bedre plassering i VM enn som nummer sju, som er det beste hittil.

For premien til vinneren er ikke bare heder men også muligheten til å representere Norge i VM som foregår i Galway, Irland, den 26. september. Og Petersen lover å investere mye tid til brekking av østers og bruk av stoppeklokke i ukene frem til VM.

Men det er ikke bare tiden som betyr noe. Vel så viktig er presentasjonen, at østersen er åpnet på en pen måte uten skall og blodrester og at den legges pent opp på fat, slik at den kan serveres restaurantgjester. Petersen var både meget rask og nøyaktig i år. Han brukte 2 minutter og 19 sekunder på å åpne 30 østers, med tillegg av 15 straffesekunder, ble totaltiden 2,34 og det er et meget godt resultat.

Til sammenligning vant Olav Nilsson, Bagatelle, i fjor med rekordraske 2 minutter og 2 sekunder. Nilsson klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i år som foruten gull- og sølvvinneren også talte Øystein Reinsborg, Fogo, Fredrik Grüner, Solsiden, Steve Hamilton, Oro og Fredrik Haslerud, Grand Café som for øvrig var den uoffisielle vinner av showklassen.

Juryen som bestod av  Tore Namstad fra Madserud Gård, Daniel Karlsson fra Klosteret og Kjell Arne Johnseter fra Grand Cafe var enstemmige i dommen om at de eldste er best. - Det er tydelig at de som har vært med noen ganger før forstår hvor viktig det er å jobbe som om østersen skulle serveres til gjester, og ikke bare åpnes på raskest mulig tid, sier Namstad som selv har vært blant deltakerne flere ganger.

For å vinne NM i østersåpning må du altså beherske begge sider. Og når mange gjør det samtidig blir det høy spenning og stor showfaktor. Det er liten tvil om at årets NM ble en stor suksess både for deltakerne og for tilskuerne. Madserud Gård og hele personalet gjorde en fantastisk innsats og skapte en ramme rundt konkurransen som er beundringsverdig. Konferansier Arild Skrindo loset alt vel i havn.

Firmaet A la Carte Produkter gjorde det hele mulig med å sponse østers av topp kvalitet i store mengder. Bollinger Champagne fra Haugen-Gruppen og Ringnes med Guinness sørget for at alle slapp å tørste i det deilige sensommerværet. Representanter for Omega stilte også i år som tidtakere og bidro med at alle fikk korrekt tid. Jon Schøning AS, Handberg Engros og Bokklubben Mat & Vinglede ga velvilligst premier. Select Tours sponser flyreisen til Irland for vinneren mens Apéritif betaler for ledsageren. Mange benyttet anledningen til å beskue de tre toppmodellene fra Peugeot som var utstilt i Madseruds idylliske hage.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost
Ukens kake

Slik får du fart på muffinsene - smak av pepperkake og blåmuggost

Pepperkaker og blåost høres kanskje litt merkelig ut, men det er en himmelsk kombinasjon - bare prøv dagens oppskrift og bli frelst.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik blir pepperkakehuset perfekt
Julemat
Pepperkakehus oppskrift

Slik blir pepperkakehuset perfekt

Det er ikke så vanskelig å lage pepperkakehus når du har en god oppskrift. Her får du både gode tips og maler til husene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik lager du god gammeldags skinkestek
Dagens rett

Slik lager du god gammeldags skinkestek

Om du vil vente med ribbe til julaften, kan du tjuvstarte sesongen med skinkestek. Denne oppskriften med klassisk tilbehør som surkål, epler og svisker passer året rundt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?
+
Godbiter i pollisten

En flaske liebfraumilch til nesten samme pris som for en treliter?

Ja, det er et dristig påfunn som fortjener oppmerksomhet fordi kvaliteten er av en annen verden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks
Dagens rett

Dette må du rett og slett prøve - tempura er perfekt fredagssnacks

Tempura er japansk friteringsmetode som passer utmerket også for norske råvarer. Og så er det helt topp til alt fra fingermat til forrett, mellomrett eller alene som kveldskos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender
Ukens drink

Lekre drinker med akevitt til julesesongen - mikset av Norges beste bartender

Øyvind Lindgjerdet gir deg her forslag til en lekker velkomstdrink med champagne og akevitt og en som passer best til desserten eller etter middagen i sofaen foran peisen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her