Erfaring seiret

Veteranen Heini Petersen sikret seg en etterlengtet og nøye forberedt seier i årets NM i østersåpning som fant sted på Madserud Gård i Oslo. Hakk i hel fulgte en annen veteran, Rune Pal fra Fogo.
Aase E. Jacobsen
02 September 2002 - 00:26

Heini Petersen med lang fartstid fra hovedstadens topprestauranter, nå frilanser, lyktes endelig med å gå til topps i NM i østersåpning som i år fant sted den 1. september på Madserud Gård i Oslo. Petersen har aller lengst erfaring av alle årets 32 deltakere siden han har konkurrert hvert år siden 1985 som var det aller første mesterskapet på norsk jord i denne sportsgrenen. Resultatene har alltid vært helt i tetsjiktet, men aldri førsteplassen, og derfor er årets seier ekstra gledelig.

- Jeg bestemte meg for at nå eller aldri måtte det skje, sier den glade norgesmester som til tross for sine mange år i norske restaurantkjøkkener ikke kan skjule sin danske bakgrunn. - Derfor har jeg åpnet atskillige østers de to siste ukene. Mitt mål er nå å sikre Norge en bedre plassering i VM enn som nummer sju, som er det beste hittil.

For premien til vinneren er ikke bare heder men også muligheten til å representere Norge i VM som foregår i Galway, Irland, den 26. september. Og Petersen lover å investere mye tid til brekking av østers og bruk av stoppeklokke i ukene frem til VM.

Men det er ikke bare tiden som betyr noe. Vel så viktig er presentasjonen, at østersen er åpnet på en pen måte uten skall og blodrester og at den legges pent opp på fat, slik at den kan serveres restaurantgjester. Petersen var både meget rask og nøyaktig i år. Han brukte 2 minutter og 19 sekunder på å åpne 30 østers, med tillegg av 15 straffesekunder, ble totaltiden 2,34 og det er et meget godt resultat.

Til sammenligning vant Olav Nilsson, Bagatelle, i fjor med rekordraske 2 minutter og 2 sekunder. Nilsson klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i år som foruten gull- og sølvvinneren også talte Øystein Reinsborg, Fogo, Fredrik Grüner, Solsiden, Steve Hamilton, Oro og Fredrik Haslerud, Grand Café som for øvrig var den uoffisielle vinner av showklassen.

Juryen som bestod av  Tore Namstad fra Madserud Gård, Daniel Karlsson fra Klosteret og Kjell Arne Johnseter fra Grand Cafe var enstemmige i dommen om at de eldste er best. - Det er tydelig at de som har vært med noen ganger før forstår hvor viktig det er å jobbe som om østersen skulle serveres til gjester, og ikke bare åpnes på raskest mulig tid, sier Namstad som selv har vært blant deltakerne flere ganger.

For å vinne NM i østersåpning må du altså beherske begge sider. Og når mange gjør det samtidig blir det høy spenning og stor showfaktor. Det er liten tvil om at årets NM ble en stor suksess både for deltakerne og for tilskuerne. Madserud Gård og hele personalet gjorde en fantastisk innsats og skapte en ramme rundt konkurransen som er beundringsverdig. Konferansier Arild Skrindo loset alt vel i havn.

Firmaet A la Carte Produkter gjorde det hele mulig med å sponse østers av topp kvalitet i store mengder. Bollinger Champagne fra Haugen-Gruppen og Ringnes med Guinness sørget for at alle slapp å tørste i det deilige sensommerværet. Representanter for Omega stilte også i år som tidtakere og bidro med at alle fikk korrekt tid. Jon Schøning AS, Handberg Engros og Bokklubben Mat & Vinglede ga velvilligst premier. Select Tours sponser flyreisen til Irland for vinneren mens Apéritif betaler for ledsageren. Mange benyttet anledningen til å beskue de tre toppmodellene fra Peugeot som var utstilt i Madseruds idylliske hage.

Foto: Roger Kolbu

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet
+
Tester

101 nyheter spesialpol testet: Cabernet og tanniner krever stor tålmodighet

Og ikke minst et romslig vinbudsjett, for toppvinene fra Bordeaux har økte mye i pris bare på ett år.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao
Dagens rett

Slik gir du torsken et ekstra kick a la bacalao

Torsk tåler mye smak i tilbehøret. Den får akkurat passe med juling i denne knallgode bacalaoinnspirerte oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen
Dagens rett

Ferskt kjøtt og suppe er den aller beste søndagsmiddagen

Ferskt kjøtt og suppe overgår det meste. Denne tar litt tid, men det har de fleste på en søndag.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin
+
Godbiter i pollisten

Her får du et nytt syn (og smak) på chilensk vin

Gjennom gamle og upodete vinstokker, økologisk dyrking og forsiktig vinmaking skaper De Martino et nytt og spennende møte med chilensk vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Old-school rødvinskupp fra Portugal
+
Ukens vin

Old-school rødvinskupp fra Portugal

149,90 er utrolig billig for denne økologiske vinen som representerer en solid tradisjon fra det indre av det portugisiske høyland.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing
Dagens rett
Burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Slik lager du en helnorsk burger av reinsdyr med kantareller og multedressing

Denne burgeren går utenpå det meste, og det til tross for at den er helt fri for både cheddar, ketchup og pommes frites.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist
Ukens drink
Mulled wine

Prøv britenes versjon av gløgg og bli overbevist

I mulled wine er det rødvin og krydder, og ikke sterkere saker, som ofte er tilfellet med hjemmelaget gløgg. Det gjør den snillere for alle. Varmer godt gjør den likevel.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her