Erfaring seiret

Veteranen Heini Petersen sikret seg en etterlengtet og nøye forberedt seier i årets NM i østersåpning som fant sted på Madserud Gård i Oslo. Hakk i hel fulgte en annen veteran, Rune Pal fra Fogo.

Heini Petersen med lang fartstid fra hovedstadens topprestauranter, nå frilanser, lyktes endelig med å gå til topps i NM i østersåpning som i år fant sted den 1. september på Madserud Gård i Oslo. Petersen har aller lengst erfaring av alle årets 32 deltakere siden han har konkurrert hvert år siden 1985 som var det aller første mesterskapet på norsk jord i denne sportsgrenen. Resultatene har alltid vært helt i tetsjiktet, men aldri førsteplassen, og derfor er årets seier ekstra gledelig.

- Jeg bestemte meg for at nå eller aldri måtte det skje, sier den glade norgesmester som til tross for sine mange år i norske restaurantkjøkkener ikke kan skjule sin danske bakgrunn. - Derfor har jeg åpnet atskillige østers de to siste ukene. Mitt mål er nå å sikre Norge en bedre plassering i VM enn som nummer sju, som er det beste hittil.

For premien til vinneren er ikke bare heder men også muligheten til å representere Norge i VM som foregår i Galway, Irland, den 26. september. Og Petersen lover å investere mye tid til brekking av østers og bruk av stoppeklokke i ukene frem til VM.

Men det er ikke bare tiden som betyr noe. Vel så viktig er presentasjonen, at østersen er åpnet på en pen måte uten skall og blodrester og at den legges pent opp på fat, slik at den kan serveres restaurantgjester. Petersen var både meget rask og nøyaktig i år. Han brukte 2 minutter og 19 sekunder på å åpne 30 østers, med tillegg av 15 straffesekunder, ble totaltiden 2,34 og det er et meget godt resultat.

Til sammenligning vant Olav Nilsson, Bagatelle, i fjor med rekordraske 2 minutter og 2 sekunder. Nilsson klarte ikke å kvalifisere seg til finalen i år som foruten gull- og sølvvinneren også talte Øystein Reinsborg, Fogo, Fredrik Grüner, Solsiden, Steve Hamilton, Oro og Fredrik Haslerud, Grand Café som for øvrig var den uoffisielle vinner av showklassen.

Juryen som bestod av  Tore Namstad fra Madserud Gård, Daniel Karlsson fra Klosteret og Kjell Arne Johnseter fra Grand Cafe var enstemmige i dommen om at de eldste er best. - Det er tydelig at de som har vært med noen ganger før forstår hvor viktig det er å jobbe som om østersen skulle serveres til gjester, og ikke bare åpnes på raskest mulig tid, sier Namstad som selv har vært blant deltakerne flere ganger.

For å vinne NM i østersåpning må du altså beherske begge sider. Og når mange gjør det samtidig blir det høy spenning og stor showfaktor. Det er liten tvil om at årets NM ble en stor suksess både for deltakerne og for tilskuerne. Madserud Gård og hele personalet gjorde en fantastisk innsats og skapte en ramme rundt konkurransen som er beundringsverdig. Konferansier Arild Skrindo loset alt vel i havn.

Firmaet A la Carte Produkter gjorde det hele mulig med å sponse østers av topp kvalitet i store mengder. Bollinger Champagne fra Haugen-Gruppen og Ringnes med Guinness sørget for at alle slapp å tørste i det deilige sensommerværet. Representanter for Omega stilte også i år som tidtakere og bidro med at alle fikk korrekt tid. Jon Schøning AS, Handberg Engros og Bokklubben Mat & Vinglede ga velvilligst premier. Select Tours sponser flyreisen til Irland for vinneren mens Apéritif betaler for ledsageren. Mange benyttet anledningen til å beskue de tre toppmodellene fra Peugeot som var utstilt i Madseruds idylliske hage.

Foto: Roger Kolbu

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen