- Et angrep på vinmonopolordningen

Forslaget fra Særavgiftsutvalgets flertall om å øke alkoholavgiftene med 10 prosent er et angrep på vinmonopolordningen mener Vin- og brennevinleverandørenes forening.
Redaksjonen
25 Juni 2007 - 09:00

Mer grensehandel
- Dersom forslaget blir gjennomført, vil grensehandelen i Sverige og Danmark øke betydelig, og omsetningen i norske butikker og vinmonopol vil gå ned. Regjeringen har ambisjoner om å opprette distriktspol og utjevne ulikhetene i tilgang mellom by og land, og bør legge dette forslaget rett i skuffen, sier generalsekretær Ingunn Jordheim i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF).
 
Særavgiftsutvalgets flertall foreslår å øke alkoholavgiftene i Norge med 10prosent i første omgang. VBF spår at forslaget vil redusere Vinmonopolets salg av vin og brennevin og gjøre det vanskeligere å opprettholde små utsalg og minipol, dersom det blir gjennomført.
 
Økt markedsandel
- Etter avgiftsreduksjonene 2002-2003 har Vinmonopolet økt sin markedsandel og mer av alkoholomsetningen i Norge har kommet inn i lovlige og kontrollerte former. Utvalgets flertall foreslår å reversere denne positive utviklingen, ikke minst i distriktene. I mindre lokalsamfunn selger Vinmonopolet relativt sett mer brennevin og mindre vin. En prisøkning vil ramme brennevin hardere enn vin fordi avgiften utgjør større andel av prisen. Derfor er flertallets forslag et angrep på Vinmonopolet i distriktene. Jeg tror tanken om minipol i distriktene må skrinlegges hvis avgiften økes, uttaler Jordheim.
 
Mindre respekt
Flertallets forslag om prisøkning på alkohol vil ifølge VBF føre til at grensehandelen i Sverige med brennevin øker betydelig. Også grensehandelen i Danmark vil øke. Kombinert med redusert brennevinssalg gjennom Vinmonopolet vil forslaget dermed ramme småsteder i grensefylker i dobbelt forstand.
 
Lokkevare
- Alkohol er prissensitivt og en lokkevare, derfor vil grensehandelen øke mer enn prisen settes opp. Små og mellomstore tettsteder langs grensen til Sverige vil neppe kunne ha vinmonopolutsalg under slike forhold. I Hedmark handler folk allerede like mye alkohol i Sverige som i Norge, og her vil småstedene rammes hardt dersom prisene på Vinmonopolet økes, mener Jordheim.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sugen på pizza, men dårlig tid? Da er dette løsningen
Dagens rett
Ovnsbakt kyllingfilet med mozzarella

Sugen på pizza, men dårlig tid? Da er dette løsningen

Når kyllingen pakkes inn i mozzarella og tomat blir den ekstra saftig og god og når den serveres på ristet landbrød, blir dette en god erstatning for pizza.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her