Ett år for kebab-maker

Pølsemaker Morten Stang er dømt til ett års ubetinget fengsel i den såkalte kebab-saken.
Redaksjonen
08 Mai 2008 - 10:00

Mannen som kjøpte kjøttet fra Stang fikk fire år i fengsel.
 
- Jeg er delvis fornøyd med dommen. Det at retten i hovedsak tror på meg er godt, sier pølsemaker Morten Stang til NRK.
 
Stort sprik
I tillegg til ett års ubetinget fengsel får Stang inndratt 350 000 kroner.
 
Påtalemyndighetene hadde på forhånd lagt ned påstand om fire års fengsel for pølsemakeren.
 
Den antatte hovedmannen fikk altså fire år i fengsel og må også tåle inndragning av over 1 million kroner. Han mister dessuten retten til å sitte i styrer eller starte nye virksomheter de neste fem årene.
 
Hevdet mye var svinn
I mai i fjor slo 95 personer fra politiet, skattemyndighetene, Kripos, Økokrim, UP, Mattilsynet og Tollvesenet til i en aksjon mot firmaene, og en rekke adresser i Østfold, Vestfold, Oslo og Bærum.
 
I alt sju personer i tre bedrifter ble tiltalt for svart salg av 500 tonn kebabkjøtt til en verdi av 85 millioner kroner.
 
Pølsemaker Stang innrømmet i retten hvordan han fikk råvarene fra en bedrift i Vestfold.
 
Deretter solgte han kjøttet videre gjennom Orion kjøttmegling i Oslo, uten å oppgi salget til myndighetene.
 
Ikke menneskeføde
Pølsemakeriet i Østfold skal ha brukt det beste kjøttet til å produsere lovlige varer, men de utnyttet restene, Maskinelt Utbenet Kjøtt (MUK), til å produsere farsekebab.
 
MUK er laget av slintrene som er igjen etter at kjøttet er skåret bort fra kyllingskrotten.

Skal MUK brukes til menneskeføde, krever det grundig varmebehandling for at ikke bakteriene skal florere uhemmet.
 
Kebabkjøttet som ble solgt til flere kebabsteder var ifølge Mattilsynet uegnet som menneskeføde.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet
+
Tester

750 viner testet: Dette er en av de aller mest unike julinyhetene på polet

Julinyhetene har en rekke sjeldne hvitviner, så om du ikke har fylt opp programmet for sommeren, er et dypdykk i nye vinopplevelser være et forslag å vurdere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Må testes: Spennende britisk nykomling
+
Godbiter i pollisten

Må testes: Spennende britisk nykomling

For hvem kan si nei til lekre bobler, like syrefrisk og mineralsk chardonnay eller en sjarmerende rosevin?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast
+
Tester

Nyheter i basis: Pinot noir-kupp fra Sonoma Coast

Det er en av de mest interessante vinnyhetene i basis i juli. Men også

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp
+
Godbiter i pollisten

Muscadet i en klasse for seg og et veldig godt kjøp

Den er pent moden og drikkeklar og finnes sågar også i magnum.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Den perfekte piknik-rosévinen
+
Ukens vin

Den perfekte piknik-rosévinen

Den har skrukork og er derfor garantert feilfri, men først og fremst er den er lekker rosévin til en gunstig pris.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på
Dagens rett

Pizza er kanskje den beste måten å servere kjøttboller på

Om du går for 100 prosent hjemmelaget, eller velger halvfabrikata for noen av elementene, er det tid og energi som avgjør.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo
+
Ukens vin

Vilt god historisk hvitvinsvaluta fra Alentejo

Denne hvitvinen hamler opp med (nesten) alt av chablis til sjømat og vegetar - og er friskere enn sine nordeuropeiske brødre.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her