Etterlengtet veiviser

Spis her er boken den matglade som skal feriere i Norge i sommer bør ta med seg, for her finnes en evaluering av de restaurantene som er verdt å besøke. Kanskje gir den deg som ikke har bestemt feriemålet ennå lyst til å utforske landets gastronomiske ti
Aase E. Jacobsen
26 Juni 2002 - 21:40

For den som skal tilbringe ferien i Norge er restaurantguiden Spis her en nødvendig følgesvenn og veiviser til den gode maten. Her er i alt 330 spisesteder over det ganske land testet og evaluert. Fra Mandal i sør til Svalbard i nord. Og du som har trodd at det bare er i de store byene at det finnes restauranter som serverer god mat, får anledning til å revurdere denne holdningen.

Vel finnes det flere steder enn de som er besøkt av de 20 testerne engasjert av Fagforum for mat og drikke som står bak dette prosjektet. Men det er på den ene siden restauranter i stjerneklassen, som har nok kjennskap allerede, og på den andre siden etniske restauranter da guiden kun omfatter de som satser på norsk mat.

Alle serveringsstedene er vurdert på en skala fra 1 til 10 for atmosfære, mat, drikke, service og verdi for pengene, hvilket ender opp i en totalskår. Bakenfor dette ligger et fyldig skjema med mange underpunkter som testerne har måttet fylle ut. Selvsagt blir en slik vurdering alltid avhengig av både testernes og restaurantens ansattes dagsform, men som et utgangspunkt for valg av spisested når du er i en by, fungerer guiden utmerket. Videre inneholder den alle praktiske opplysninger om den enkelte restaurant som beliggenhet, åpningstider, teleforn/epost, kredittkort og hvorvidt den har et tilbud til barna. Samt hvilke severdigheter som finnes i nærheten.

Dessuten gir den lyst til å utforske vårt langstrakte og rent gastronomisk mobbete land. For det er ingen tvil om at det finnes mange ildsjeler utenfor storbyen som satser seriøst på å endre det noe frynsete inntrykket av landets mattilbud.

Prisen for guiden er kroner 248 (ISBN 82 02 20816 5, Cappelen) og den er til salgs i bokhandelen samt i en rekke bladutsalg.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Be inn på en fyldig elggryte
Dagens rett
Rødvinsgryte av elg

Be inn på en fyldig elggryte

Har du ikke elgkjøtt, kan du godt bruke annet vilt eller tamt kjøtt i denne oppskriften.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol
+
Ukens vin

Smakskraft behøver ikke bety høy alkohol

Med 12 prosent er denne rødvinen beviset at også varmklima-vinområder kan lage en vin med både kraft og friskhet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

La deg inspirere til å bli lefsebaker
Guide

La deg inspirere til å bli lefsebaker

Du trenger bare en steketakke og disse oppskriftene for å komme i gang.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen
+
Godbiter i pollisten

Beste langhe nebbiolo, like bra som barolo, til halve prisen

Når du ikke har råd til barolo eller ikke orker å vente til den blir drikkeklar, er dette et veldig godt alternativ – signert en av de beste.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris
+
Ukens vin

37 år gammel hvitvin til uvirkelig pris

Eller en 16 år gammel merlot til samme pris – begge kommer med en spesiell historie.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger
Dagens rett

Lag disse saftige og superenkle lammebollene til ukas avslutninger

Disse kjøttbollene gjør stor lykke på tapasbordet og er enkle å frakte med seg.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia
+

Oppdag den søte hemmeligheten fra Champagne - ratafia

En nærmest glemt drikk som skapte glede blant vinbønder og drueplukkere i Champagnes vinmarker, har nå fått en renessanse hos franske toppchefer. Arnaud Lallemand som står bak trestjerneren L’Assiette Champenoise i Reims er en av dem.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her